ISPLIVAO SNIMAK SPEKTAKULARNE PLJAČKE Kako su Hrvati i Srbi u Veneciji neprimetno ukrali nakit vredan TRI MILIONA EVRA (VIDEO)

Datum:

Share post:

Prema pisanju italijanskih medija, pljačku u Veneciji počinila je međunarodna banda Pink Panter, a identiteti su im italijanski policajci otkrili još u septembru.

Nastavak priče o spektakularnoj krađi dijamanata i nakita iz kolekcije katarskog šeika Hamada bin Abdulaha al-Tanija, koju su u Duždevoj palati u Veneciji 3. januara ove godine počinili pripadnici poznate bande Pink Panter, odvijao se u četvrtak u Zagrebu.

Policija je u koordinisanoj akciji na temelju italijanske evropske naloga za hapšenje privela četvoricu hrvatskih i jednog državljana Srbije koje povezuje s ovom pljačkom, piše “Jutarnji list”. Među uhapšenima je 60-godišnji Vinko Tomić, državljanin Hrvatske i BiH, osoba koju u međunarodnim policijskim krugovima pod nekoliko različitih identiteta povezuju s brojnim spektakularnim pljačkama širom sveta.

Reč je o pljačkama u Londonu, Las Vegasu, Hong Kongu, Honolulu, Švajcarskoj, Monaku od kojih je svaka teška po nekoliko miliona dolara. Osim Italije, Tomića traži i Švajcarska, takođe zbog krađe nakita vrednog 8 miliona švajcarskih franaka, u martu 2011. u Bazelu, s izložbe “Baselworld 2011.”

– Moje su selo napali 1992. i potpuno ga uništili. Cela mi je porodica preko noći ostala na ulici. Jedina mi je nada bila da odem iz zemlje i učinim sve da pomognem porodici da preživi – pisao je tako Vinko Tomić još 1995. godine sudiji na Havajima pred kojim je odgovarao za pljačku satova vrednih više od milion dolara.

Tada se predstavljao kao Vinko Osmakčić, a uvid u taj spis otkriva detalje o njegovom životu. Borio se u ratu u BiH, dok su mu majka i brat prebegli u Hrvatsku. Tomić je ranjen, nakon čega odlazi u Zagreb, a potom u Nemačku gde ne može da nađe posao. A onda je posao našao njega – počeo se baviti kriminalom i time izdržavati porodicu, piše “Večernji list”.

Štaviše, tim novcem je obnovio kuću u BiH i izdržavao brata na studijama Arhitekture u Zagrebu.

Velike krađe dragulja

– Jedan od uhapšenih hrvatskih državljana pod višestrukim identitetima dovodi se u vezu s nekoliko velikih krađa dragulja u različitim evropskim državama u sklopu kriminalne organizacije “Pink Panter” – saopštio je MUP o Tomiću.

Italijani ga pak sumnjiče da je bio organizator spektakularne pljačke u Duždevoj palati te da je pljačku počinio s još najmanje petoricom pomagača, od kojih su dvojica državljani Hrvatske, a dvojica Srbije.

Pink Panteri Foto: RAS Srbija
Pink Panteri

Oni su 3. januara prilično diskretno s izložbe “Blaga mogula i maharadža”, koja je bila izložena u Duždevoj palati u Veneciji, odneli par minđuša od platine i dijamanata vredne milion dolara i broš od platine i rubina vredan dva miliona dolara.

Reč je o vrednim starim indijskim komadima nakita koje je šeik Hamad bin Abdulah al-Tani pozajmio Italijanima za izložbu. Osim Tomića, u Hrvatskoj su u protekla dva dana uhapšeni Želimir Grbavec (48), Zvonko Grgić (43) i Vladimir Đurkin (48), a na Bajakovu je uhapšen i jedan od dvojice njihovih srpskih saradnika. Protiv petorice uhapšenih zatraženo je određivanje istražnog zatvora radi predaje Italiji, a kako neslužbeno saznaje Jutarnji list, neki od njih protive se izručenju i osporavaju italijanske optužbe.

Prema pisanju italijanskih medija, pljačku u Veneciji počinila je međunarodna banda Pink Panter, a identiteti su im italijanski policajci otkrili još u septembru. Tokom pljačke napadači nisu skrivali lica od videonadzora postavljenog na svakom uglu. Inicijalno su fingirali da ih zanima impresivna izložba pa su detaljno proučavali eksponate.

Imali i pomagačicu u palati

Ubrzo su se dali u krađu u kojoj im je još nepoznata osoba, verovatno žena koja ima direktne veze s Duždevom palatom, pomogla ostavivši otvorena vratašca staklene izložbene kutije u kojoj je bio skupoceni nakit. U džep su stavili zlatni broš iglu te par platinastih naušnica s dragim kamenjem. Carinska je vrednost ukradenih predmeta oko 33 hiljade evra, ali na komercijalnom nivou doseže do tri miliona evra.

Istraga je pokazala da se alarm u palati aktivirao s minutom zakašnjenja. Zanimljivo je da su lopovi ostavili deset puta skuplju ogrlicu, a istražitelji pretpostavljaju da su time hteli da onemoguće da se odmah nakon paljenja alarma uoči gde je i šta je ukradeno.

Pink Panteri
Pink Panteri

Polakim korakom su se, kroz masu turista, iskrali iz palate, a kada se upalio alarm, pobegli su u susednu ulicu. Kriminalisti pretpostavljaju da su odmah nakon krađe u prostoru palate ukradene stvari poskrivećki prosledili trećem pomagaču, koji tog jutra nije bio ni blizu prostorije u kojoj se dogodila pljačka.

Nakon što su Italijani i službeno aktivirali evropske naloge za hapšenje, proizlazi da je vredne eksponate uzeo lično Tomić, a ostali su mu ili pomagali ili pri pljački ili kasnije pri skrivanju.

Većina iz bivše Jugoslavije

Kriminalna organizacija Pink Panter privukla je pažnju drskim krađama, a kad je policija 2003. godine pronašla jedan od dijamanata ukradenih u Londonu kod sumnjivaca koji ga je sakrio u kutiju s kremom, paralela s istim trikom u filmu Blejka Edvardsa o inspektoru Kluzu donela im je novo ime.

Bivši Interpolov inspektor Ron Noble uporedio je Pink Panter s terorističkom organizacijom. Naime, radi se o velikoj mreži koju tvore desetine, ako ne i stotine saradnika, rade u malim ćelijama, a predvodi ih misteriozni glavešina. Većina pripadnika je iz bivše Jugoslavije, borili su se u ratu, svako na svojoj strani, a onda su krenuli na zapad i završili kao kriminalci. I sarađuju. Svako od njih dobije procenat, a plen prosljeđuju dalje.

– Gotovo da je reč o umjetnosti. Krađa bez nasilja, bez oružja, bez ikakve strke. Rade kao dobro podmazan stroj – divio im se jedan američki detektiv.

Izvor: www.blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NEŠIĆ: Neka Vaskrs donese nadu i radost u sva srca i domove

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić uputio je čestitku uposlenicima Ministarstva i policijskih agencija u BiH, te...

DODIK ČESTITAO PREDSTOJEĆI VASKRS: Vjera u vaskrsenje utvrđuje u istini da zlo nema posljednju riječ

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je predstojeći Vaskrs i istakao da vjera u vaskrsenje u današnjim okolnostima...

Prijavile se hiljade semberskih poljoprivrednika: Za podsticaje spremno 40 miliona KM

Za podsticajna sredstva za kapitalne investicije u poljoprivrednoj proizvodnji od 28. marta do 17. aprila podneseno je 3.800...

„Kriza traje duže vrijeme“ Privrednici prodaju robu po nižim cijenama da bi SAČUVALI RADNA MJESTA

Iako je, prema statističkim podacima, ukupna industrijska proizvodnja u RS u februaru 2024. godine, u poređenju sa januarom...