DOŽIVJELA INFARKT, PA KRENULA DA SE PORAĐA Ljekari se našli pred NEMOGUĆOM SITUACIJOM, a onda uspjeli da IZVEDU ČUDO

Datum:

Share post:

Ginekolozi GAK “Višegradska” izveli su pravo čudo – uspješno su porodili ženu koja je tokom porođaja imala snažan infarkt miokarda.

Kada je prof. dr Saša Kadija, ginekolog u GAK “Višegradska”, došla u nedjelju na cjelodnevno dežurstvo, nije ni slutila kakva drama je očekuje tog dana.

– Tog jutra pozvale su nas kolege iz Urgentnog centra zbog pacijentkinje koja ima masivni akutni infarkt miokarda, a koja je trudna – počinje priču za Blic prof. dr Saša Kadija.

Iako je žena bila blizu porođaja, nije joj još uvijek bio termin. Međutim, kada je ekipa iz GAK-a stigla, vidjeli su da je pacijentkinja već počela da se porađa. Da situacija bude još komplikovanija, ova žena je bila na jakoj terapiji protiv zgrušavanja krvi.

– Ta terapija je dodatno urgožavala naš dio posla. Ipak, s obzirom na to da je ušla u porođaj, morali smo odmah da reagujemo – priča prof. Kadija.

U sljedećem momentu, pred ljekarima se našao nesvakidašnji izazov – na krevetu je sjedila pacijentkinja koja nije mogla da diše, a zbog popuštanja srca imala je i vodu u plućima. Mogućnost prirodnog porođaja sa napinjanjem je potpuno odbačena, te su doktori morali da se odluče za najrizičniju opciju.

– U momentu donošenja odluke za carski rez ona je bilo životno ugrožena. Prvi razlog je masovni, svježi infarkt miokarda. Obično je potrebno da prije operacije, a poslije infarkta, prođe tri do šest mjeseci. Ovdje nismo imali tu mogućnost. Drugi faktor rizika bila je i antikoagulantna terapija koju su kardiolozi morali da primjene – pojašnjava prof. dr Saša Kadija.

Iako carski rez nije toliko komplikovana operacija, ipak može biti opasna. U ovom slučaju, opasnost je prijetila zbog velikog gubitka krvi jer je primala terapiju protiv zgrušavanja krvi i tokom samog porođaja.

FOTO: MITAR MITROVIĆ/RAS SRBIJA

Pored teške odluke ljekara da porode pacijentkinju putem carskog reza, problem je bila i anestezija koja je morala biti krajnje specifična za trudnicu koja u momentu porođaja ima infarkt miokarda i čije srce konstantno popušta.

– Iz GAK-a je otišla cijela ginekološko-hirurška ekipa, neonatolozi sa svom pratećom opremom i pedijatrijskim sestrama, a od kuće je došla i naša načelnica anestezije prof. dr Tatjana Mostić – ističe prof. dr Saša Kadija.

Carski rez je trajao pola sata i porodilja je, na sreću, izbjegla očekivani enormni gubitak krvi. Paradoksalno, i nakon porođaja njen život je i dalje bio ugrožen.

– Kada se trudnoća završi, smanji se pritisak na srce, zahtjevi organizma postaju potpuno drugačiji, ali se te promjene dešavaju dosta naglo i onda je i to dodatni rizik po porodilju. Nakon porođaja, ona je ostala u Urgentnom centru, a mi smo je svakodnevno obilazili. Na sreću, i mama i beba su bile dobro – sa osmjehom kaže prof. dr Saša Kadija.

Kako prof. dr Saša Kadija ističe, za srećan kraj zaslužan je timski rad.

– Specifičnost Urgentnog i Kliničkog centra jeste multidisciplinarni pristup – mogućnost da se u roku od 15 minuta angažuje 10 specijalista različite vrste. Bez toga ne bismo se našli na tom mjestu dovoljno brzo da joj uspješno pomognemo.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Zašto i kome smeta KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina?

Saopštenje za javnost sa zvaničnog FB naloga KMF ’’Radnik MD SHOP’’ Bijeljina prenosimo u cjelosti Juče u Bijeljini pred...

BIJELJINA: Kuća Arsenovića u Donjem Crnjelovu puna djece, sloge i ljubavi (foto)

Iz semberskih sela, posljednjih godina, uglavnom se odlazilo, jer mladi ljudi bolju budućnost vide u gradovima ili u...

Još jedna crkva u Istanbulu postaje džamija

U Istanbulu će sutra za vjernike svečano biti otvorena džamija Karije, prvobitno Crkva Hrista Spasitelja, koja je do...

Danas je Međunarodni dan babica

Danas je Međunarodni dan babica, koji je, 1992. godine, ustanovila Internacionalna konfederacija babica. Grupa babica iz Evrope, uglavnom...