Nakon 77 godina obnovljena najstarija Crkva na Majevici

Datum:

Share post:

Nakon više od sedam decenija, ponovo odjekuju zvona na jednoj od najstarijih crkava na Majevici, u Gornjem Mačkovcu, kod Lopara.

Prema predanju, ova bogomolja je prvobitno sagrađena u 17. vijeku, a ustaše su je spalile, uoči Male Gospojine, 1941. godine. Gradnja hrama, posvećenog Svetom Sisoju, napravljenog po sjećanju mještana, počela je 2012. a završena prošle godine.

Protostafrofor Dragomir Lazarević kaže da prvi pisani podaci o ovoj crkvi potiču iz 1843-te godine.

– Dozvolu za gradnju dao je sultan Abdul Medžid prvi, a posebnu zaslugu imali su jablanički knez Stevan Narandžić i trgovačke porodice iz Tuzle Bobar i Rajić. Crkva je građena riječnim kamenom, pokrivena hrastovom daskom, imala je 6 prozora i jedno zvono. Predanje kaže da se jablanički beg protivio izgradnji crkve,  jer je tvrdio da čim zazvoni zvono na ovoj crkvi, bega neće više biti. To se i obistinilo jer nakon izgradnje crkve i njegove smrti u ovom kraju više nije biran beg -priča sveštenik.

Ovo je prema ljetopisu najstarija crkva na Majevici.

– Dokaz za to je sveštenički pojas na kome je pisalo da je iz 17 vijeka. Našli smo i posude koje su iz 17 vIJeka – priča protostavrofor Lazarević.

Obnova ove svetinje započeta je 2012. godine. Fotografiju nisu imali, ali hram je napravljen po sjećanju mještana, baš onako kako je izgledala stara crkva.

– Ispred crkve smo ugradili smo stari amvon, Bogorodičino kolo koje se nalazi ispred oltara i na kojem stoje sveštenici kada obavljaju službe, a koji smo našli kada smo čistili zgarište. Imamo ploču sa osnovnim podacima o gradnji  crkve. Na istočnoj strani oltara imamo i grobnicu u kojoj je 1853. godine sahranjen sveštenik Mikajlo iz Mačkovca – ističe sveštenik.

Mještani sela Mačkovac su zdušno podržali izgradnju. Sakupljali su kamenje po selima, ugrađivali ga u sveti hram. Pomagali su u građevinskim radovima, davali donacije.

I Đoko Tešić, koji se sjeća ruševina crkve iz ranog detinjstva, mnogo je pomogao građevinske radove. Pričali su mu da su  nakon Drugog svjetskog rata komunisti kamene zidove dalje rušili i materijal koristili za izgradnju puteva i magacina.

– Prvi sam komšija i bio sam dva puta kum crkve. Ponosan sam što smo je izgradili. Moramo čuvati običaje, tradiciju, naše manastire i crkve. Bez naših bogomolja, neće biti ni nas – kaže Tešić.

Radojka Lukić se sjeća stare crkve koja je zapaljena 1941.godine, uoči Male Gospojine.

– Ja sam rodom iz susjednog sela Jablanica, a u Mačkovac sam se udala prije 60 godina. Raduje me što je obnovljena crkva i što se opet za velike svece imamo gdje okupljati. Srce mi puno – kaže starica.

Veliki broj mještana Mačkovca radi u inostranstvu, ali ih to ne sprečava da dolaze u zavičaj. Okupljaju se kod ove svetinje za slavu hrama Svetog Sisoja i molitvi koju obilježavaju prve nedjelje poslije Spasovdana. Raduju se obnovi crkve i nadaju da će u ovoj porti ponovo odjekivati razgovor, muzika i smijeh i da će u novom hramu biti još mnogo bogosluženja, vjenčanja i krštenja.

Vrijedan ikonostas u Tuzli

Vladika Hrizostom, episkop zvorničko-tuzlanski, osveštao je temelje, krstove i zvona novog hrama 19. jula 2015. godine, a na praznik Svetog Sisoja 2018. crkvu je osveštao vladika Fotije. Ovaj hram je posjedovao vrlo vrijedne ikone. Nešto je od tih ikona sačuvano, ali su odnesene u Narodni muzej u Tuzli, gdje se i danas nalaze. U novom hramu urađen je novi ikonostas i bogat duborezom ukrašen oltar.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Proglašena vanredna situacija: Izlila se rijeka u Svrljigu, kuće poplavljene

Usljed obilnih kišnih padavina, došlo je do izlivanja bujičnih potoka na teritoriji opštine Svrljig, zbog čega je jedna...

CIK BiH usvojio 26 podzakonskih akata bitnih za lokalne izbore

Centralna izborna komisija BiH (CIK) danas je usvojila 26 podzakonskih akata bitnih za sprovođenje lokalnih izbora u BiH...

Bijeljinski „Radnik“ na korak od titule – sutra dočekuje „Željezničar“

SUBOTA U 20.00č RADNIK NA KORAK OD TITULE, DOČEKUJE ŽELJEZNIČAR Šest kola pred kraj prvenstva prve lige Republike Srpske...

ARSENOVIĆ: Od 21. do 23. maja Kulturna manifestacija „Dani dječije kulture“ u bijeljinskoj Biblioteci (video)

Narodna biblioteka "Filip Višnjić" u Bijeljini već treću godinu zaredom organizuje Kulturnu manifestaciju „Dani dječje kulture“ koja će...