Agrencija za bezbjednost saobraća Republike Srpske i Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, zajedno sa Udruženjem „STEP“ sprovode kampanju „Kad se život preokrene“ i srednjoškolcima predstavljaju šta to negativno može da se desi kada je u pitanju vožnja u saobraćaju bez opreza.

„Ovo je jedna od naših najznačanijih kampanja i njom želimo da obiđemo cijelu Republiku Srpsku, odnosno sve srednje škole, odnosno završne razred srednjih škola i da utičemo na podznanje svijesti budućih učesnika u motornom saobraćaju, a to su upravo srednjoškolci, i da prikažemo na primjeru čovjeka koji je doživio saobraćaju nezgodu i koji će objasniti šta je proživio i koliko se njegov život promijenio nakon te saobraćaje nezgode i da pokušamo da budemo dovoljno razumni, dovoljno svjesni da učimo na greškama. Ja želim da izrazim izuzetnu zahvalnost tim ljudima iz Udruženja „STEP“, jer oni stalno evociraju uspomene i stalno se vraćaju na taj događaj, ali imaju dovoljne snage i smjelosti da to iznesu da bi spasili barim jedan ako ne i više života. Naš cilj upravo jeste da smanjimo stopu stradanja u Republici Srpskoj i upravo to Agencija i radi zajedno sa ostalim subjektima bezbjednosti saobraćaja“, rekao je Mladen Petrović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja.

Dragan Stanimirović, pomoćnik u Ministarstvu saobraćaja i veza RS istakao je da godišnje u svijetu život izgubi 1.350.000 ljudi u saobraćajnim nesrećama.

„Ministarstvo saobraćaja i veza u saradnji sa svim subjektima bezbjednosti saobraćaja, sa Agencijom za bezbjednost saobraćaja koja je upravna organizacija u sastavu Ministarstva saobraćaja i veza, takođe, sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Auto-moto savezom Republike Srpske, i svakako našim današnjim domaćinom Gimnazijom „Filip Višić“ u Bijeljini, provodi preventivne aktivnost sa ciljem unapređenja bezbjednosti saobraćaja. Današnja aktivnost se odnosi na usmjeravanje učenika završenih razreda srednjih škola da poštuju saobraćajna pravila, saobraćajne propise, s obzirom da je projekat „Kad se život preokrene“ usmjeren ka učenicima koji su na pragu polaganja vozačkih ispita. Moram istaći da godišnji u svijetu u saobraćajem nezgodama život izgubi 1.350.000 ljudi, a čak preko 50 miliona zadobije teške tjelesne povrede odnosno trajn invaliditet ili bude povrijeđen. To znači da svake 24 sekunde jedna osoba izgubi život u svijetu. Što se tiče Republike Srpske, u posljednjih desetak godina, smanjili smo broj poginulih za 40% i nadam se da će svakako sve vladne institucije kako preventivnim, tako i represivnim aktivnostima uticati na smanjenje broja poginulnih i teško povređenih“, objasnio je Stanimirović.

Bojan Šivure, osoba sa invaliditetom iz Novog naselja Janja i član Udruženja „STEP“ učestvovao je u današnjem predavanju kako bi pokazao kakve posljedice su moguće.

„Član sam Udruženja Step i u saradnji sa Agencijom za bezbjednost saobraćaja držimo predavanja pirom Republike Srpske, završnim razred srednjih škola. Ukazujemo im na greške i posljedice koje se dešavaju u saobraćaju. Ja sam sa 21 godinu nastradao, kao suvozač, i danas ću u Bijeljini ispričati svoju priču, kako sam živio prije saobraćajne nesreće, kako sam nastradao i samo oporavak. Moja poruka mladima je da nikad ne sjedaju sa vozačem koji je pijan i da uvijek nađu bezbjedan prevoz kući. Neka zovu majku oca – nije sramota da ih oni vrate kući“, zaključio je Šivura.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име