Fudbaleri Borca napravili su još jedan veliki rezultat, a narednog četvrtka „goriće sve“ u Banjaluci.

Borac je hrabrom igrom došao do sjajnog rezultata u prvom meču plej-ofa kvalifikacija za Ligu Evrope u Budimpešti, protiv apsolutnog favorita, ekipe Ferencvaroša, a rezultat je bio 0:0. Malo šta je šampion Mađarske pokazao u ovom duelu, zahvaljujući odličnoj postavci crveno-plavih na terenu.

Kao i u svim evropskim izdanjima do sada ovoga ljeta, crveno-plavi su bez ikakvog respekta istrčali na Grupama arenu i nisu se uplašili višestruko skupljeg tima.

Bila je ovo doktorska disertacija šefa stručnog štaba Borca Mladena Žižovića koji je fantastično pripremio svoje igrače na individualno mnogo boljeg protivnika i taktički nadmudrio kolegu sa druge strane Paskala Jensena, koji je, kao i svi u Budimpešti očekivao jednu laganu pobjedu i uvertiru za plasman u Ligu Evrope, ali ga je na Grupama areni sačekalo iznenađenje.

Naišao je na tvrd orah satkan od štoperskog bedema Mejers – Karolina, dok je mrežu crveno-plavih začarao novajlija u dresu Borca, Filip Manojlović. Fenomenalno su zatvoreni svi prilazi golu, a čovjek od koga je prijetila najveća opasnost i startni napadač reprezentacije Mađarske Barnabas Varga kao da nije postojao na terenu.

Uspio je Žižović za vrlo kratko vrijeme, prije svega da fizički dovede ekipu u red. Ako uporedimo dvomeč prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona šampiona BiH protiv albanske Egnatije, gdje su se crveno-plavi nakon penala dokopali 2. kola vidjećemo ogromnu razliku. Daleko su Žižovićevi puleni bili od zadovoljavajućeg nivoa fizičke spreme tada, što je bilo vrlo uočljivo, ali kako je vrijeme odmicalo, tako su crveno-plavi djelovali sve bolje i bolje.

Suprostavio se Borac i grčkom velikanu PAOK-u, pokazali su zube, ali nisu uspjeli da se domognu velikog iznenađenja, pa ih je u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope čekao predstavnik sa Farskih Ostrva, Ki Klaksvik, koji je sa 2:1 slavio u prvom meču, u hladnom Toršavnu, ali ih je u Banjaluci sačekao pakao.

Nisu se snašli Farani u vreloj banjalučkoj noći, a osim teških vremenskih uslova, sačekao ih je i fenomenalni Borac, spreman i “nabrijan” za istorijski uspjeh. Nakon što je bio mnogo bolji protivnik u prvih 90 minuta, Borac je u produžecima došao do ogromnog uspjeha, a na Gradskom stadionu nastao je delirijum, Banjalučani su po prvi put u istoriji osigurali grupnu fazu evropskog takmičenja!

Ponosni na istorijski uspjeh bili su svi navijači velikana iz Platonove, a Mladen Žižović uspio je ono što do sada nijedan trener Borca nije! Fantastično je posložio ekipu, naštimao je odbranu štoperskim tandemom o kojem se već sada mnogo govori. Mejers i Karolina djeluju kao da godinama igraju zajedno, a ne kao da su se prvi put sreli. U kvalitete Sebastijana Herere uvjerili smo se i prošle godine, a lijevonogi fudbaler ponovo je pokazao zašto je vjerovatno najbolji lijevi bek u Premijer ligi BiH i igrač kakav se rijetko viđa na našim prostorima.

Dirigent sredine terena, kapiten i vojnik ovog kluba Srđan Grahovac iskustvom i mirnoćom pokazao je kako se postaje lider i kako se gine za klub u kojem je napravio prve fudbalske korake, a onda se vratio da sa njim ispiše istoriju. Stefan Savić pokazao se kao fantastično pojačanje, spona između veznog reda i napada i čovjek koji učestvuje u gotovo svakoj akciji crveno-plavih golom protiv Klaksvika postao je ljubimac navijača, a sinoćnom partijom u Budimpešti pokazao je da će biti jedan od ključnih igrača Borca u evropskoj premijeri.

Svoju ulogu pronašli su i Enver Kulašin i Nikola Srećković, a ogroman doprinos u građenju napada i čuvanju lopte donosi Jovo Lukić koji je oduvijek bio spreman da se podredi i defanzivnim zadacima trenera. Sjajno je započeo ovu sezonu i biće od ogromne važnosti za tim Mladena Žižovića.

Imao je Žižović i svoje adute na klupi koji su bili spremni da kada istrče na teren daju maksimum i unesu novu dimenziju u igri crveno-plavih.

Pokazao je Borac gard svakom protivniku do sada, pokazao je i da može da se nadigrava i sa mnogo jačima od sebe, a pokazali su i svim klubovima u regionu i kako se gine na terenu do posljednjeg sudijskog zvižduka. Boraz je pokazao da je zreo za Ligu Evrope i još jedan veliki iskorak. Zato neka u četvrtak “gori” Banjaluka, neka se piše nova stranica istorije Borca i fudbala u BiH.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име