Veče uoči Pantelina, slave Grada Bijeljina, nakon prijema za načelnike prijateljskih opština u Gradskoj upravi, položeni su vijenci na spomenik borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a odmah nakon toga, organizovana je Svečana akademija u Centru za kulturu Semberija kojoj su prisustvovale mnogobrojne zvanice.

BIJELJINA: Upriličen prijem za načelnike prijateljskih opština (foto)

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, poželio je srećnu sutrašnju slavu svima onima koji je slave, kao i svim stanovnicima Grada Bijeljina, zaštitnika Grada.

“Dan uoči Svetog Pantelejmona, počeli smo sa prijemom u našoj zajedničkoj Gradskoj kući, sa našim braćama i sestrama, prijateljima, gradovima, pobratimima… blizu 30 delegacija, koliko smo ih dočekali.  Zaista, kada dijelimo radost krstne slave, onda je najljepše podijeliti, svakako, u krugu, braće, sestara, prijatelja i tako je bilo i večeras. Nakon našeg prijema, onaj dug koji imamo jeste prema onima koji su dali najviše da bismo mi mogli danas živjeti u mirnoj, slobodnoj Bijeljini, Republici Srpskoj, a to su oni koji, nažalost, više nisu sa nama – naši pali borci. Iz Bijeljine je preko hiljadu ugašenih života. Njima smo im se poklonili i u njihovu veću slavu zamolili i uznijeli molitvu za spas njihovih duša”, rekao je Petrović i dodao da je nastavak večeri ispunjen Svečanom akademijom u kojima se prisjećaju svih dobrih i manje dobrih situaciaj iz prethodne godine.

“Svečanost i raspoloženje za ovu tekuću godinu, za ovu krsnu slavu Svetog Pantelejmona, daleko na većem nivou, jer, i u večerašnjoj Svečanoj akademiji, i na prijemu smo se zahvalili svim gradovima, pobratimima, prijateljima na onim riječima podrške, djelima podrške, riječi savjeta i svega onoga što smo dijelili u prethodnom periodu. Isto tako, istakli smo spremnost da i dalje u izvjesnoj budućnosti očuvamo mir, slogu na regionalnom nivou, jer smo dočekali i delegacije Slovenije, Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Zato, u ovom svečanom raspoloženju, i večeras ćemo, sigurno, istaći sve one pozitivne stvari i zahvalite se svim našim prosvjetarima što se bave jednom od najhumanijih profesija – uče našu djecu kako da postanu obrazovani, visoko obrazovani ljudi, oni koji će biti spremni da odgovore svim zadacima koje društvo i kao Grad Bijeljina budu se stavili ispred njih, svim našim privrednicima, preduzetnicima, poljoprivrednicima, sportistima, ljekarima, svima onim koji su, zaista, bdili nad građanima Bijeljine u prethodnom periodu i omogućili nam da naš kvalitet života bude na što boljem nivou, a mi svakako nastavljamo u tim manirima da pomjeramo granice”, zaključio je Petrović i istakao da će Bijeljina i dalje stavljati ljude na prvo mjesto.

Jedan od gostiju bijeljinske slave je i načelnik opštine Teslić i predsjednik SDS Milan Miličević koji je naveo da su Bijeljina i Teslić uvijek tu jedno za drugo kako bi razmjenjivali iskustva u načinu prevazilaženja problema sa kojima se susreću sve zajednice.

“To su, prije svega, investicioni projekti, načini da dođemo do međunarodnih fondova, sredstava kroz razne projekte preko naših odsjeka za razvoj i uvijek je to jako dobro došlo i mislim da ta saradnja između svih lokalnih zajednica je jako bitna, jer jake lokalne zajednice su poenta i suština Republike Srpske. Glavno je i, po meni najvažnije, da ono što svi načelnici i gradonačelnici, bez obzira koje politici pripadaju primjenjuju – potrebno je napraviti decentralizaciju prihoda i podijele prihoda koji se ubiru na ime raznih poreskih i neporeskih prihoda iz lokalnih zajednica. Dakle, decentralizacija u smislu da se što više veći i mogući procenat vraća ka lokalnim zajednicama, jer tu je život, tu je ono što su potrebe građana, a potrebe građana su ustvari najvažnije, one čine suštinu jedne zajednice. Evo, mislim da to iskustvo trebamo nastaviti na ovaj način i da obje ove naše lokalne zajednice ustvari pokazuju pozitivne rezultate u tom pravcu”, zaključio je Miličević.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име