Iftar u pravoslavnoj crkvi

Datum:

Share post:

Jedna od vijesti koja je obilježila 2018. godinu i odjeknula kao regionalna seznacija dolazi iz hercegovačkog sela Bijelo Polje nedaleko od Mostara.

Naime, o Spasovdanu, koji je hramovna slava mjesne crkve Vaznesenja Gospodnjeg, protojerej Nebojša Radić našao se u nezgodnoj situaciji.

Sveštenik Radić, naime, svake godine, otkako je crkva obnovljena na slavski ručak poziva i komšije islamske vjeroispovjesti. I oni se odazovu. Ali, upravo ove godine, kada je hram slavio i 150. godišnjicu postojanja, je bilo posebno svečano. Spasovdan je bio u vrijeme ramazanskog posta.

– Pitao sam se šta da radim. Da ne pozovem komšije, nije red, ako ih pozovem, ljudi će doći na slavski ručak, a ne mogu ni da jedu ni da piju. A kod nas Srba, to ne ide, ne može se slaviti bez jela i pića – ispričao je paroh Nebojša.

Efendija Idriz Agović, imam Karađoz-begove džamije u susjednim Potocima spremno je dogovorio:
“Ja bih došao, gostoprimstvo se ne odbija, ali bih, naravno, postio.”

Paroh je, ipak, našao bolje rješenje. U prostoriji u sklopu crkve priredio je iftar za komšije, kojem je i sam prisustvovao, kao pravi domaćin.
 

Reakcije su bile brojne i uglavnom pozitivne. Vijest je obišla region, a pohvale su stizale sa svih strana, mada je bilo i prigovora.

– Negativno su pojedinci reagovali samo iz neznanja. Tako mi je jedan poručio: “Zašto dozvoljavaš muslimanima da se mole u crkvi.” Odgovorio sam mu: “Znaš li ti, čovječe, šta je iftar” – kaže paroh Nebojša.

Iftar je, ustvari, večera, odnosno obrok koji se priređuje u sumrak, u vrijeme posta, tokom islamskog mjeseca Ramazana.

 

Nakon iftara kod komšija pravoslavaca u Bijelom Polju muslimani vjernici su otišli na molitvu u svoju bogomolju.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

LOPARE: Episkop Fotije na Đurđevdan, slavu Opštine, služio liturgiju (foto)

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije je na Đurđevdan, Dan i krsnu slavu opštine Lopare, u crkvi Pokrova Presvete...

DR ALEKSANDRA MIJATOVIĆ: Sa prvim simptomima alergija, potrebno je posjetiti doktora (video)

Za portal Dešavanja u Bijeljini, o periodu alergija, samim alergijama i liječenju, pričala je dr Aleksandra Mijatović, specijalista...

Predsjednički i parlamentarni izbori u Sjevernoj Makedoniji 2024: Povratak u neogruevizam?

U Republici Sjevernoj Makedoniji će se 8.maja 2024.godine održati drugi krug predsjedničkih izbora i redovni parlamentarni izbori.  Na izborima, prema...

Novak Đoković započeo 424. sedmicu na prvom mjestu ATP liste

Srpski teniser Novak Đoković započeo je danas 424. nedelju na prvom mestu ATP liste, čime je nastavio da...