BIJELJINA: Protest upozorenja nezadovoljnih poljoprivrednika Semberije i Majevice

Datum:

Share post:

Danas je na carinskim terminalima Rača kod Bijeljine i Gradiška održan protest upozorenja poljoprivrednih proizvođača koji su uputili svoje zahtjeve nadležnim državnim institucijama, a koji se odnose na zaštitu domaće poljoprivrede. Ovim protestima, poljoprivrednici žele izraziti nezadovoljstvo prekomjernim uvozom poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u BiH, kao i radom ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca.

„Na ovaj način, svima smo pokazali da smo mi ljudi od riječi i djela, pošteni i čestiti. Nismo htjeli traktorima da blokiramo put, već smo napraviti protest upozorenja. Išli smo s dobrom namjerom, pozvali smo sve institucije. Naši zahtjevi stoje i nećemo odstupati od njih po bilo koju cijenu. Ići ćemo do kraja. Naši zahtjevi su jednostavni, zaštita domaće proizvodnje, uvođenje zaštitnih mjera prilikom uvoza poljoprivrednih proizvoda na granicama u vidu plemana i carina. Plemani će ići direktno u poljoprivrednu proizvodnju poljoprivrednim proizvođačima, a carina državi. To je jedina zaštitna mjera i tu proceduru je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u roku od godinu dana trebao da i donese“, rekao je Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice.

Mladi povrtlar iz Velike Obarske Goran Simić, istakao je da su na ovaj način željeli da pokažu svoje nezadovoljstvo zbog prekomjernog uvoza povrća u periodima kada domaći proizvođači imamo velike zalihe.

„Tražimo da se zaštiti domaća proizvodnja, tražimo da naši mladi poljoprivrednici ostaju na svojim imanjima i da ne dozvolimo da ostavljaju svoja imanja i mehanizaciju i idu "trbuhom za kruhom". Od ministarstva tražimo da naše zahtjeve u što kraćem roku usvoje i da smijene ministra Košarca. Ako se ne donesu konkretne mjere, ostajemo ovdje. Ukoliko se ništa ne promijeni, blokiraćemo sve puteve – nemamo više šta izgubiti, poljoprivreda je na koljenima“, zaključio je Simić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

POPOVI – Sembersko selo prepuno zanimljivosti i bogate istorije (foto)

Sembersko selo Popovi, udaljeno je od Bijeljine 8 km. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine u njemu je...

U Bijeljini završen šesti turnir projekta “Trofej Odbojkica“ (foto)

-Velika je čast našem klubu, ali i gradu Bijeljini da budemo organizatori jednog od turnira u projektu u...

BIJELJINA: Radnik “lako“ sa Veležom

Igrači novog šampiona Republike Srpske Radnika iz Bijeljine  lako su u meču 32. kola izašli na kraj sa...

A.D.”GRAD” BIJELJINA na 91. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu (foto)

Pod sloganom „Najbolje iz Vojvodine“, u Novom Sadu danas je otvoren 91. Međunarodni sajam poljoprivrede, koji ove godine...