Deset presretača od petka na putevima RS

Datum:

Share post:

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske od sutra će učesnike u saobraćaju u Srpskoj kontrolisati sa 10 neobilježenih službenih vozila – presretača, s ciljem unapređenja bezbjednosti u saobraćaju na putevima i smanjenja broja poginulih u saobraćajnim nesrećama.
 
Iz MUP-a je saopšteno da je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda za 11 mjeseci ove godine upravo nepropisna i neprilagođena brzina sa udjelom od gotovo 17 odsto.

"Učešće nepropisne i neprilagođene brzine još je zastupljenije kod saobraćajnih nesreća s poginulim licima, na šta ukazuje i podatak da je kao uzrok identifikovana u 39 ili 46,4 odsto od ukupno 84 nesreće s poginulim licima", naveli su iz MUP-a.

U saopštenju se ističe da su u presretače ugrađeni savremeni mobilni radarski sistemi za mjerenje brzine kretanja motornih vozila, poput sistema "Ekin" koji rade na principu mjerenja brzine kretanja u pokretu i stacionarnom modu, te imaju mogućnost detekcije brzine vozila u pet saobraćajnih traka.
"Evidentirani podaci su kriptovani i zaštićeni od zloupotrebe, a brzina se detektuje automatski, istovremeno u dolaznom i odlaznom smjeru.

Evidentirani prekršaj ima dvije fotografije sa podacima prekršaja prekoračenja propisane brzine i video-zapis od 12 sekundi", navodi se u saopštenju.

Ovaj sistem automatski detektuje i registarske tablice, što omogućava povezivanje sa evidencijama registrovanih vozila, prebivališta, potraga, ali i registrom novčanih kazni i prekršajnom evidencijom i operativnim evidencijama MUP-a.
"Osnovni cilj MUP-a jeste da radom presretača na terenu bude smanjen broj poginulih u saobraćajnim nesrećama, s obzirom na to da je nepropisna i neprilagođena brzina najčešći uzrok nezgoda sa posljedicama po lica", ističu u MUP-u.

MUP apeluje da svi učesnici u saobraćaju poštuju propise i ograničenja brzine kretanja, te da ne ugroze svoj i živote drugih učesnika u saobraćaju.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: atvbl.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

DR ALEKSANDRA MIJATOVIĆ: Sa prvim simptomima alergija, potrebno je posjetiti doktora (video)

Za portal Dešavanja u Bijeljini, o periodu alergija, samim alergijama i liječenju, pričala je dr Aleksandra Mijatović, specijalista...

Predsjednički i parlamentarni izbori u Sjevernoj Makedoniji 2024: Povratak u neogruevizam?

U Republici Sjevernoj Makedoniji će se 8.maja 2024.godine održati drugi krug predsjedničkih izbora i redovni parlamentarni izbori.  Na izborima, prema...

Novak Đoković započeo 424. sedmicu na prvom mjestu ATP liste

Srpski teniser Novak Đoković započeo je danas 424. nedelju na prvom mestu ATP liste, čime je nastavio da...

Sa Romanije 33 hodočasnika krenula ka manastiru Ostrog

Sa Sokoca je jutros na pokloničko putovanje do manastira Ostrog krenula grupa od 33 hodočasnika, među kojima 13...