ZLATO KRASI APSOLUTNO SVE U ovoj zemlji piju ovaj plemeniti metal, a toliko ga ima da ga jedu, stavljaju u kreme, lijekove

Datum:

Share post:

Mjanmar je u svom okruženju poznat kao “zlatna zemlja” a kad posjetite gradove poput Mandalaja ili Jangona biće vam jasno i zašto. Još iz aviona su vidljive sjajne, zlatne stupe i pagode koje su načičkane širom zemlje i smještene u prometne gradske ulice. Većinu budističkih hramova krasi zlato, a u Mjanmaru ih ima na hiljade.

Kroz srce zlatne zemlje protiče rijeka Iravadi. Njene obale su ključne za razvoj zemlje čija brda krase masovni hramovi, guste džungle i naplavljene doline sa kućama sojenicama iznad nivoa vode.

Na brdima oko Mandalaja ima više od 700 zlatnih hramova, koji se mogu vidjeti s rijeke, a oko drevnog grada Bagana, niže niz rijeku, nalaze se impresivni ostaci 2.200 raštrkanih hramova i pagoda.

U svom vrhuncu – između 11-13. vijeka, kraljevstvo Pagan (sada Bagan) bilo je dom više od 10.000 hramova. Tada se u Mjanmaru proširio budizam, iako njegovi korijeni datiraju više od 2.000 godina unazad.

Zlato je sveto u Mjanmaru. Skoro 90 odsto populacije su budisti i zlato je za njih od velike važnosti jer predstavlja sunce, koje se povezuje sa znanjem i prosvjetljenjem. Oni prinose svoje ponude Budi ukrašavanjem hramova zlatom.

– Zlato je ovdje veoma dragocjeno jer ga možemo naći u mnogim rijekama. To je dio naše zemlje, veoma se lako nalazi i zato ga dajemo Budi – rekao je stanovnik Jangona Situ Htun za BBC.

Zlato je tako bukvalno dio ove zemlje i njenih ljudi. Nisu u pitanju samo hramovi – zlato se nalazi u nizu proizvoda, poput krema za lice, lijekova tradicionalne medicine, a ponekad se dodaje u hranu ili vodu. Na posebne prilike u pirinač na pari, pasulj ili piće dodaje se zlatni listić, piše Blic.

Ponekad se stavljaju u banana i kokosove orahe i nude duhovima. Ljudi ih čak nanose na sebe, stavljajući zlatne listiće u pastu od drveta “tanaka” kojom mažu lica kao zaštitu od sunca, a ponekad je nanose u dekorativnim paternima – zlato se dodaje da osvijetli kožu.

Neki od najvažnijih izvora zlata su rudnici u zemlji oko Mandalaja i tlu kod rijeka Iravadi i Čindvin, gdje lokalci i dalje tragaju sa sitom u ruci uprkos novim tehnologijama. Zlato se i danas koristi kao valuta u Mjanmaru i za razliku od valute kjat drži svoju vrijednost. Mnogi stanovnici nemaju štedne račune već kupuju zlato. Juvelirnice su svuda, čak i najmanjim gradovima. Zlatni listić može se kupiti za 2.000 kjata (jedna funta).

Nakon decenija izolacije pod opresivnim vojnim režimom, Mjanmar je tek nedavno počeo da se otavara za posjetioce.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Vuk Lukić iz Bijeljine pješke stigao do Ostroga (video)

Na hodočašće, put Ostroga 13. aprila krenuo je Bijeljinac Vuk Lukić, jer je želio da se pokloni moštima...

Kadeti OK ’’Radnik’’ Bijeljina na Majskom turniru u Beogradu (foto)

Kadeti OK ’’Radnik’’ iz Bijeljine su učestvovali po prvi put na tradicionalnom Majskom turniru u Beogradu. -Rezultatski, što je...

APEL SVIM DOBRIM LJUDIMA: Pomozimo Sanelu iz MZ Janja da obnovi kuću nakon požara (foto,video)

Sanelu Đeziću iz Janje kod Bijeljine je potrebna materijalna i svaka druga pomoć kako bi što prije sanirao...

KOŠARAC: Cvijanovićeva pred SB UN jasno iznijela stavove politike Srpske i predsjednika Dodika

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sinoć je pred SB UN jasno i argumentovano, bez suvišnih riječi, iznijela...