Umjetnička škola ''Odigitrija'' Bijeljina: Naša misija je očuvanje onoga što jesmo i onoga što smo oduvijek i bili

Datum:

Share post:

Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera „Odigitrija“ Eparhije zvorničko-tuzlanske u Bijeljini, ove godine proslavlja 14 godina postojanja i predanog rada na polju pravoslavne likovne umjetnosti.
 
„Odigitrija“, lađa umjetničkog stvaralaštva, osnovana je 2006. godine ljubavlju i nesebičnim zalaganjem sveštenika Vase J. Popovića, njenih nastavnika i učenika. Razvitku „Odigitrije“ svakako je doprinijela i nesebična pomoć njenih prijatelja – Srpske pravoslavna crkvene opštine Spomen-hram Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u Bijeljini, Slobodanke i Slobodana Ćurčić iz Bijeljine, Visoke škole – Akademija Srpske pravoslavne crkve za umetnosti i konservaciju u Beogradu, Pravoslavni bogoslovski fakultet „Sveti Vasilije Ostroški“ Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ZU Specijalistički centar „Kuća zdravlja“ Bijeljina.

 
 
“Umjetnička škola „Odigitrija“ tokom godina svog postojanja pamti više od osam stotina polaznika, ali svoja vrata i dalje drži širom otvorena za nove polaznike. U okviru „Odigitrije“, osim izučavanja vizantijskog ikonopisa, za učenike osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta omogućeno je, kroz kreativnu umjetničku radionicu, izučavanje i drugih vidova likovnog izražavanja, te pripremna nastava za upis na likovne akademije”, rekla je za portal Dešavanja u Bijeljini jedan od predavača, master likovne umjetnosti Jelena Popović.

Jelena Popović
 
Umjetnička škola „Odigitrija“ u svom sastavu ima tri programa usavršavanja – školu ikonopisa (crtanje i slikanje ikona), školu kaligrafije (umjetnost lijepog pisanja) i kreativnu umjetničku radionicu (klasično slikarstvo). Nastavni plan i program prilagođen je uzrastu učenika i obuhvata tri nivoa složenosti: 1. nivo – za učenike od prvog do petog razreda osnovnih škola, 2. nivo – za učenike od šestog do devetog razreda osnovnih škola i 3. nivo – za učenike srednjih škola i studente fakulteta.
 
“Istinski nas, pored svega, raduje činjenica da „Odigitrija“ nije primarno vezana samo za crtanje i slikanje, nego je postala i ogledalo naše duše, kao što ni ikona nije samo slika, već molitva i nadanje u Gospoda. Misija „Odigitrije“ je očuvanje onoga što jesmo i onoga što smo oduvijek i bili, a naš način očuvanja i širenja pravoslavnog nasljeđa je drugarstvo i ljubav. Naš primarni cilj jeste da pružimo priliku mladim ljudima da svoje talente, koje su dobili na dar od Gospoda, umnože, te da se tako u svojoj sredini afirmišu kao korisni članovi društva, a samim tim i Crkve. Svaki koristan rad i usavršavanje u Hristu vodi ka oboženju, što i jeste osnovni i najvažniji cilj svakog čovjeka”, rekla je Popovićeva.

 
 
Ljetopis „Odigitrije“ bilježi niz kolektivnih izložbi, borbi za očuvanje pravoslavnog identiteta, studijskih putovanja, kao i niz uspješno realizovanih projekata, kako širom Bosne i Hercegovine, tako i u inostranstvu.
 
“Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera „Odigitrija“ Eparhije zvorničko-tuzlanske stvara sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa zvorničko-tuzlanskog G. Fotija. Upis u našu školu je uvijek otvoren, a troškove upisa i školovanja (koje mjesečno iznosi 100 KM) snosi Eparhija zvorničko-tuzlanska. Nastava počinje prvog septembra, uz poštovanje svih preporučenih mjera Instituta za javno zdravstvo. Organizovaćemo više grupa po pet polaznika u dva ateljea na drugom spratu Tržnog centra “Emporium””, istakla je Popovićeva.

 
Neki od predavača u Umjetničkoj likovnoj školi su master likovne umjetnosti Jelena Popović, profesor razredne nastave likovne kulture Bojana Bjelica, ikonopisac i diplomirani teolog Zorana Vuković, ikonopisac Mirjana Jevrić, vaspitač Bojana Jelić, kao i sveštenici Eparhije zvorničko-tuzlanske.
 
“U pripremi nam je i izložba radova najstarijih polaznika naše škole ikonopisa – “Ja sam pastir dobri”. Planiramo da je organizujemo u oktobru mjesecu na otvorenom na Gradskom trgu. Moram istaći i da naši sugrađani mogu kupiti unikatne ikone ručne izrade i na taj način pomoći rad Udruženja”, najavila je Popovićeva.
 
Na dan krsne slave Grada Bijeljina Svetog Pantelejmona, Gradonačelnik Bijeljine je, između ostalog, kumu slave darovao ikonu – jedan od radova predavača Umjetničke likovne škole “Odigitrija” Jelene Popović.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

DANI RADOSTI NA MARAKANI: Zvezda proslavila Đurđevdan posle sedme titule u nizu (foto)

Fudbalski klub Crvena zvezda je u Centralnoj loži stadiona proslavio krsnu slavu Đurđevdan. Klupska slava, Sv. Velikomučenik Georgije je...

Rusija postavila vojni ultimatum Velikoj Britaniji

Moskva će uzvratiti britanskim ciljevima u Ukrajini ili drugdje ako Kijev upotrijebi rakete koje je obezbijedila Velika Britanija...

BIJELJINA: Udruženje „Siguran korak“ želi svim Romima srećan Đurđevdan! (foto)

Udruženje "Siguran korak" čestitalo je svim Romima srećan Đurđevdan, kao i svima koji danas slave krsnu slavu Svetog...

LOPARE: Episkop Fotije na Đurđevdan, slavu Opštine, služio liturgiju (foto)

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije je na Đurđevdan, Dan i krsnu slavu opštine Lopare, u crkvi Pokrova Presvete...