U Bijeljini je danas održana konferencija u organizaciji Saveza opština i gradova Republike Srpske, čiji je cilj bio upoznavanje o KAF alatu, iskustvima i izazovima u njegovoj implementaciji za jedinice lokalne samouprave u Republici Srpskoj.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić izrazila je uvjerenje da će jedinice lokalne samouprave prepoznati značaj KAF standarda upravljanja kvalitetom za institucije javne uprave.

„Vlada Republike Srpske je tokom 2022. godine prihvatila informaciju vezanu za KAF standarde i obavezala Agenciju za državnu upravu Republike Srpske i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave da promovišu KAF standarde u jedinicama lokalne samouprave. Ono što je značajno naglasti jeste da je Vlada prošle godine usvojila Strategiju razvoja lokalne samouprave u Republici Srpskoj za period 2023-2029. godina“, rekla je ministar Jujić i izrazila očekivanje da će jedinice lokalne samouprave prepoznati značaj KAF standarda i šta znači upravljanje kvalitetom i primjena smjernice samoprocjena KAF. 

Aleksandar Radeta, direktor Agencije za državnu upravu RS rekao je da je u prethodnom periodu urađeno uvođenje KAF stanarda u Prijedoru i u Prnjavoru, a u narednom periodu nastavljaju dalje.

„Vlada Republike Srpske je prepoznala potrebu da se KAF standardi uvode u ministarstvo uprave, upravne organizacije, a isto tako i u jedinice lokalne samouprave. Za one koji ne znaju šta je KAF standard, to su u principu standardi koji su identični kao ISO standardi za privredu, a KAF standardi su standardi za ljudske resurse, gdje je razlika između ISO standarda je ta da ako neko želi da uvede ISO standard, on mora da plati za to, a KAF standardi su besplatni i sami sebe evaluiramo i unapređujemo“, objasnio je Radeta.

Agencija za državnu upravu je, mogu to reći sa ponosom, lider u Zapadnom Balkanu što se tiče uvođenja kao standarda, a učili smo od najbolji preko RESPE i KDZ-a iz Austrije i mislimo da je ovaj standard primjeren za sve jedinice lokalne samoprave

„U nardnom periodu promocija KAP standarda biće provedena u Laktašima i opštinama Teslić i Šamac“, rekla je Jujićeva i izrazila očekivanje da će jedinice lokalne samouprave prepoznati značaj KAF standarda.

Goran Štefatić, projektni menadžer projekta MEG istakao je da oni podržavaju današnju projekciju, kao i ministarstvo lokalne samouprave Republike Srpske u njihovoj implementaciji strategije.

„Tu smo da tehnički, stručno i logistički, podržimo što je više moguće implementaciju i širenje samog KAF modela, kako bi svaka jedinca lokalne samouprave u Republikci Srpskoj bila što sposobnija da taj model implementiraju, da ga uvedu u standardnu proceduru, te tako da na svaki način što je više moguće poboljšaju svoje performanse, svoj učinak kako interno, tako i da se jednostavno to nekako prepoznaje od strane građana, da jedinica lokalna samouprave svaka ponaosob pokuša da učini sve što je u njenoj moći kako bi procedure i administracija radila što bolje i što više bila na usluzi samim građanima“, rekao je Štefatić.

Aco Pantić, generalni sekretar SOGRS naveo je da je u njhovom fokusu, kao i uvijek, unapređenje jedinica lkalne samouprave, ovog puta primjenom sistema samoprocjene za javnu upravu – KAF.

Konferencija je održana uz tehničku pomoć Projekta opštinskog ekološkog i ekonomskog upravljanja pod nazivom „Unapređenje rada jedinica lokalne samouprave uz pomoć KAF-a“. Projekat Meg dva prodovi UNDP uz podršku vlada Švajcarske i Švedske, Ambasade Češke Republike, te Delegacije EU.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име