Saopštenje za javnost bijeljinskog advokata Gorana S. Vasilića koji je podnosilac Inicijative Ustavnom sudu Republike Srpske o tarifama za obračun električne energije koje se primjenjuju od 15. decembra prenosimo u cjelosti:

Ustavni sud Republike Srpske odlučio je na današnjoj sjednici da tarife za obračun električne energije koje se primjenjuju od 15. decembra 2022. godine nisu u skladu sa Ustavom Republike Srpske.

Ustavni sud je usvojio odluku kojom je utvrdio da tačka IV Odluke o utvrđivanju tarifnih stavova za korisnike distributivnih sistema u Republici Srpskoj od 15. decembra 2022. godine nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske, jer je ovom tačkom propisano da Odluka stupa snagu danom donošenja, a primjenjuje se od 1. januara 2023. godine, što je suprotno Ustavu Srpske.

Advokat, Goran S. Vasilić, Bijeljina

Istom odlukom Ustavni sud je utvrdio da tačke II i IV Odluke o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje električnom energijom u Republici Srpskoj nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o električnoj energiji.

Obrazlažući svoju odluku u ovom dijelu, Ustavni sud je saopštio da su tačkom II osporene odluke, koja predviđa obim potrošnje kao kriterijum za utvrđivanje naknade za nabavku električne energije, krajnji kupci u okviru jedne tarifne grupe koji troše više električne energije dovedeni u nepovoljniji položaj u odnosu na krajnje kupce u okviru iste tarifne grupe koji troše manje električne energije, što je suprotno ustavnom načelu zabrane diskriminacije.

ADVOKAT VASILIĆ, BIJELJINA: Oslobađajuća presuda za kršenje Autorskih prava, ’’Plagijat 2019’’

Juče, 28. februara 2024. godine, u Banjoj Luci je održana 309. sjednica Ustavnog suda Republike Srpske (u daljnjem tekstu: Ustavni sud) na kojoj je, u skladu sa Ustavom i zakonom utvrđenim nadležnostima, ovaj Sud odlučivao o saglasnosti zakona, propisa i opštih akata sa Ustavom, odnosno o saglasnosti propisa i opštih akata sa zakonima Republike Srpske.

BIJELJINA, ADVOKAT VASILIĆ: DA LI SE PRESUDOM VRHOVNOG SUDA REPUBLIKE SRPSKE UZ CESIJU MOŽE IZBJEĆI BLOKADA RAČUNA?

Ustavni sud je, između stalog, usvojio odluku u predmetu broj U-3/23 kojom je utvrdio da tačka IV Odluke o utvrđivanju tarifnih stavova za korisnike distributivnih sistema u Republici Srpskoj broj: 01-421-25/22/R-443 od 15. decembra 2022. godine („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 125/22), nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske, jer je ovom tačkom propisano da Odluka stupa snagu danom donošenja, a primjenjuje se od 1. januara 2023. godine, što je suprotno članu 109. i članu 5. alineja 4. Ustava Republike Srpske.

Istom odlukom Ustavni sud je utvrdio da tačke II i IV Odluke o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje električnom energijom u Republici Srpskoj broj: 01-599-2/22/R-58-445 od 15. decembra 2022. godine (”Službeni glasnik Republike Srpske” broj 125/22), nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o električnoj energiji.

Obrazlažući svoju odluku u ovom dijelu, Ustavni sud je istaknuo da su tačkom II osporene odluke, koja predviđa obim potrošnje kao kriterijum za utvrđivanje naknade za nabavku električne energije, krajnji kupci u okviru jedne tarifne grupe koji troše više električne energije dovedeni u nepovoljniji položaj u odnosu na krajnje kupce u okviru iste tarifne grupe koji troše manje električne energije, što je suprotno ustavnom načelu zabrane diskriminacije.

Iz istih razloga, ova odredba, po ocjeni Ustavnog suda, nije u saglasnosti sa relevantnim normama Zakona o električnoj energiji. U odnosu na tačku IV ove odluke Ustavni sud je takođe utvrdio nesaglasnost sa Ustavom, jer ova odredba propisuje stupanje na snagu ovog akta danom donošenja, kao i njenu primjenu od 1. januara 2023. godine, što je suprotno članu 109. i članu 5. alineja 4. Ustava Republike Srpske.

    

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име