БАЊАЛУКА, 6. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i škole učiniće sve da stvore pretpostavke za maksimalnu zaštitu djece na internetu jer je potrebno jačati svijest o tome šta je za njih dobro, a čega treba da se čuvaju na internetu, izjavila je resorni ministar Željka Stojičić.

Stojičićeva je rekla novinarima u Banjaluci, nakon uručenja nagrada učenicima-autorima nagrađenih radova na takmičenju „Kako biti siguran na internetu“ za školsku 2023/2024. godinu, da su roditelji prva karika u svemu tome i da treba da vode računa o tome šta njihova djeca gledaju kada dobiju telefon u ruke.

„Aktivnost koju smo vodili je u skladu sa programom takmičenja Republičkog pedagoškog zavoda i sa programom mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanje nasilja u školama, jer je jedna od značajnih komponenti upravo korištenje interneta. Nasilje na internetu je okidač i za nasilje u školama, za agresiju i susret sa nedozvoljenim sadržajima. To je nešto što učenike, nažalost, često motiviše da se tako ponašaju i van školskog okruženja“, rekla je Stojičićeva.

Nagrađeni učenik šestog razreda Osnovne škole „Zmaj Jova Jovanović“ u Banjaluci Stefan Spasojević, koji je sa drugaricom Janom Polić i pod mentorstvom Verice Gligović snimio film „Pratioci nisu prijatelji“, rekao je novinarima da je bezbjednost na internetu tema o kojoj svakodnevno treba razgovarati, ističući da se internet nasilje svakodnevno dešava.

„Film je zasnovan na istinitom događaju i bilo je zanimljivo učestvovati u ovakvom takmičenju“, rekao je Spasojević.

Nagrađena učenica četvrtog razreda Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“ iz Zvornika Savka Jevtić rekla je da ju je rad podstakao da pokaže vršnjacima kako treba da se ponašaju na društvenim mrežama i da treba da prijave svaku vrstu nasilja roditeljima, profesorima i najbližima prijateljima.

Ona je navela da je nagrađeni rad – plakat na kojem je prikazano kako su djeca promijenila neku igru u vršnjačko nasilje.

Predstavnik kompanije „Lanako“ Dalibor Krstić rekao je da je cilj kompanije konstantno podizanje svijesti o bezbjednosti na internetu i preduzimanje različitih aktivnosti kako bi se zajednički došlo do toga.

On je naveo da se kompanija ove, kao i prethodnih godina, rado odazvala pozivu resornog ministarstva i Republičkog pedagoškog zavoda i podržali ovaj događaj.

„Edukacija djece i odraslih o ovoj temi je od suštinskog značaja za svako društvo i pojedinca“, rekao je Krstić novinarima i zahvalio kompaniji „Kasperski“ koja je kao partner podržala ovaj događaj.

Povodom Međunarodnog dana sigurnijeg interneta, Stojičićeva je danas organizovala prijem i uručila nagrade autorima radova koji su osvojili prvo, drugo i treće mjesto na republičkom takmičenju „Kako biti siguran na internetu“ za školsku 2023/2024. godinu.

U fokusu ovogodišnjeg takmičenja o bezbjednosti na internetu bila je zaštita od vršnjačkog nasilja na društvenim mrežama.

Učenici od drugog do petog razreda takmičili su se u izradi crteža, a učenici od šestog do devotog razreda i srednjoškolci takmičili su se u odvojenim kategorijama u izradi postera i kratkih filmova u trajanju do pet minuta.

Nagrađeni radovi izloženi su u prostorijama Ministarstva prosvjete i kulture, a na takmičenje je stiglo 448 radova u tri kategorije.

U toku današnje izložbe predstavljeni su i video-snimci nagrađenih učenika o temi takmičenja.

Autorima najboljih radova uručena su priznanja i nagrade koje su za njih obezbijedili Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, te kompanije „Lanako“ i „Kasperski“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име