Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, juče je organizovao sastanak sa semberskim poljoprivrednicima, nakon kog je novinarima rekao da očekuju odgovor od ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Save Minića. Ukoliko do odgovora ne dođe, Petrović je najavio mirne proteste na čijem čelu će biti. 

“Traže odgovor koji će sadržati tačan, precizan datum kada će biti isplaćeni sembijerski domaćini na čijim imanjima je izvršena eutanazija svinja. Ukoliko ne bude takvog pisanog odgovora do 10. februara, sljedeći sastanak je na Svetog Trifuna 14. februara u 12.00 časova na kojem će biti donesena odluka da se ide u mirne proteste. Na taj način, 14. februara će biti i precizirano sami datum kada će se krenuti u mirne proteste. Moram da kažem da, ukoliko dođe do takvog scenarija, ja ću kao Gradonačelnik skinuti odijelo, obući radničko odijelo, uzeti očev traktor i pridružiti se mirnim protestima poljoprivrednika”, obećao je Gradonačelnik i rekao da će ih na taj način mirno podržati.

NAJAVLJENI PROTESTI ZA FEBRUAR: Održan sastanak Gradonačelnika Petrovića sa semberskim poljoprivrednicima – (foto, video)

Pored toga, kada je u pitanju najava Ministarstva da će do kraja sedmice doći do isplate sredstava za 374 semberskih poljoprivrednika, Gradonačelnik Petrović je rekao da je ubijeđen da se to svaki put dešava zato što se najavljuju i održavaju sastanci poljoprivrednika u njegovoj organizaciji.

Ministar Minić je, ovim povodom, rekao da su isplaćena dva miliona KM za saniranje štete od posljedica afričke kuge svinja i da će Vlada Republike Srpske, prema predviđenoj dinamici, cjelokupnu štetu od preostalih 8 miliona i 260 hiljada maraka isplatiti do kraja januara.

„Da prokomentarišem ovo što ste mi pitali, pa, mislim da ima dvije varijante Gradonačelnik. Ja stvarno nemam ništa protiv njega i ne želim da ovo prijeđe u bilo kakvu moju i njegovu raspravu. Varijanta je da češće zakazuje sastanke, ako za svaki sastanak isplatimo 2 miliona… Mislim da bi dosto bolje bilo da sjedne u očev traktor i da se bavi malo poljoprivredom nego ovako nekim populizmom da nastoji da već uđe u predizbornu kampanju za lokalne izbore. Ja to ne želim, ja nemam nikakve problema da dođem u Bijeljinu na dogovoren sastanak. Sada pitam ja… Ako vama neko kaže, a nije vas nikada nazvao, nemate broj telefona, nemate nikakav kontakt preko društvenih mreža, da vam ultimativno daje da dođete do 10. februara… Šta ako ću ja da dođem sutra u 10.00 sati? Kome ću ja to javiti? I ko će tamo biti? Znači, udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije, Majevice, predstavnici poljoprivrednih proizvođača iz cijele Republike Srpske su i prije neki dan bili ovdje. Imali smo sastanak, tada je upravo i Gradonačelnik pravio nekakav svoj sastanak u Bijeljini… Pokušavam da ga razumijem, da traži nekakve razloge da bi bio u nekom centru pažnje, ali to je sada trivialno“, rekao je Minić.

Ministarstvo poljoprivrede RS isplatilo oko 1.500.000 KM po osnovu naknada za eutanaziju svinja

Kako kaže, ono što je bitno je da će do kraja januara biti izvršena isplata cijelokupne štete.

„Nama je žao što nismo mogli napraviti bolju dinamiku, ali jedan mjesec i po dana smo ih izgubili u momentu kada je Kompenzacioni fond prestao da funkcioniše i prešlo se na Fond solidarnosti koji je ispravan način da se ovo obešteti u cijelosti. Mi sada razmišljamo o popisu životinja koji je u završnoj fazi, mi sada razmišljamo o tome da pitamo struku i nauku kada možemo početi zanavljati svinjogojski fond, ne samo u Semberiji, nego u cijeloj Republici Srpskoj, gdje smo imali pojavu afričke kuge svinja. U Pravilnik stavljamo uredbu gdje će biti 70% učešće Vlade u zanavljanju svinjogorskog fonda i pravimo neke ozbiljne priče, podrške tekućoj proizvodnji, načina izdavanja zdravstvenih uvjerenja, kada je u pitanju Uvjerenje o zdravstvenom stanju životinja, pogotovo u svinjogojstvu, da će morati biti porijeklo itd. Pregovaramo sa udruženjima poljoprivrednih proizvođača i u završenoj smo fazi izrade Nacrta i Prijedloga pravilnika za 2024. godinu, tako da je to ozbiljan posao u odnosu na ovo što ste mi pitali, ali shvatam i vašu profesiju i shvatam apsolutno interesovanje javnosti da treba da se očitujemo na to“, objasnio je ministar Minić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име