NA DANAŠNJI DAN sklopljena konvencija o osnivanju ''slobodne zone u Solunu''

Datum:

Share post:

Na današnji dan 10. maja 1923. godine Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca i Kraljevina Grčke sklopile konvenciju o osnivanju „slobodne zone u Solunu“, koja je Jugoslaviji predata na upotrebu 6. marta 1925. godine na period od 50 godina. Zona obuhvata 94.000 kvadratnih metara, na kojoj je Jugoslavija dobila isključivo pravo upotrebe i carinsku upravu, ali ne i policijsku, jer je područje ostalo pod grčkim suverenitetom. Novi aranžman SFRJ i Grčke o tranzitu jugoslovenske robe preko slobodne zone luke u Solunu potpisan je 3. februara 1975. godine u Atini, s važnošću od deset godina, poslije čega se automatski produžava svakih pet godina.

Istog dana 1940. godine nacistička Njemačka u Drugom svjetskom ratu bez objave rata napala Holandiju, Belgiju i Luksemburg, a Velika Britanija je poslije nacističke invazije na Dansku zaposjela bivšu dansku koloniju Island.

Na današni dan 1979. godine umrla je srpska filmska glumica Italina – Ida Kravanja, poznata kao Ita Rina, poslije udaje Tamara Đorđević, najpoznatija filmska glumica u Jugoslaviji između dva svjetska rata, prva naša glumica koja je ušla u svjetsku enciklopediju filma. Prije Drugog svjetskog rata igrala je niz glavnih uloga u filmovima njemačke i češke produkcije, a poslije rata epizodne uloge u nekoliko domaćih filmova.

Istog dana 1994. godine Nelson Mendela kao prvi crnac inaugurisan za predsjednika Južne Afrike.

Na današnji dan 2015. godine u dvodnevnom sukobu (9. i 10. maj) grupe terorista, uglavnom sa Kosova, sa pripadnicima makedonske policije u naselju Divo, u Kumanovu, poginulo je osam policajaca, 37 je povrijeđeno, a pronađena su tijela 14 napadača.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

LOPARE: Načelnik Savić organizovao prijem povodom Đurđevdana za Miroslava Kojadinovića (foto)

Načelnik Lopara Rado Savić, sa saradnicima, je danas povodom Đurđevdana, Dana i krsne slave opštine organizovao prijem za...

Kineski predsjednik stigao u Srbiju – dočekao ga Vučić i državni vrh

Kineski predsednik Si Đinping doputovao je večeras oko 21.40 časova u Beograd, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao...

Crvena zvezda u velikom finalu!

Košarkaši Crvene zvezde savladali su ekipu Mege rezultatom 94:69 i plasirali u finale ABA lige. Sjajno su počeli meč...

Grupa od 13 hodočasnika iz Rudog krenula je prema manastiru Ostrog

Na pokloničko putovanje iz Rudog danas je krenula grupa od 13 hodočasnika koji će pješačiti oko 220 kilometara...