ZANIMLJIVE umjetničke VJEŠTINE koje mogu postati korisne u budućnosti

Datum:

Share post:

Da li se sjećate kada ste posljednji put stvorili nešto svojim rukama – napisali pismo, napravili suvenir, izradili neku rukotvorinu na koju ste bili ponosni? Vjerujemo da se većina vas ozbiljno zamislila i nije se mogla sjetiti. U današnjem društvu u kojem dominiraju društvene mreže i razne aplikacije koje riješavaju sve probleme, malo ko pomišlja da se posveti sebi i da njeguje neki svoj talenat ili vještinu.
Zato, ako ste i vi među onima koji su zanemarili sebe i svoju kreativnost, tu smo da vas ponovo zainteresujemo. Predstavljamo vam nekoliko zanimljivih umjetničkih vještina koje bi mogle da vam koriste i čije poznavanje može samo doprinijeti vašoj kreativnosti i oplemeniti vaš duh.

Kaligrafija – umjetnost lijepog pisanja

Kaligrafija predstavlja drevnu tehniku lijepog ispisivanja riječi i brojeva, koja podrazumijeva jednu vrstu umjetnosti, a kod nas se često naziva i krasnopis. Međutim, da biste mogli sebe smatrati kaligrafom nije dovoljno da imate samo lijep rukopis. Ono što krasi ove umjetnike jesu, prije svega, talenat, ali i preciznost, strpljenje, oštro oko kao i najfiniji rad sa penkalom, ili olovkom.
Kaligrafija vodi porijeklo sa dalekog istoka, iz Kine i Japana, a najčuveniji drevni majstori kaligrafske vještine bili su islamski kaligrafi i Persijanci. Međutim, vrlo brzo se ova umjetnost proširila i po ostatku civilizacije, a danas je rijetka i posebna umjetnička vještina kojom mogu da ovladaju samo oni koji su spremni da ulože svoj trud i vrijeme.

Kao i svaka druga vještina krasnopis se uči, a dovoljno vam je samo da pronađete iskusne majstore svog “zanata” koji će vam pokazati svoju tehniku. Iako se papir i olovka sve rjeđe koriste, učenje kaligrafskog pisanja može biti veoma korisno, ne samo sa umjetničke tačke gledišta, već će vas posvećenost tako lijepoj stvari relaksirati, ali i oplemeniti.


 

Duborez kao jedna od najstarijih umjetničkih vještina
Duborez je jedna od vještina koja se primjenjivala još u najranije doba ljudske civilizacije. Prošlo je mnogo vremena od tih umjetničkih početaka naših davnih predaka do duboreza kakav je danas, a ova vještina je postala prava umjetnost.
Duborez se može primjenjivati na različite materijale, ali se u osnovi podrazumijeva da duborez predstavlja drvorezbarenje, odnosno tehniku ukrašavanja drveta dubljim ili plićim urezivanjem. Postoji nekoliko tehnika rezbarenja drveta, a svako od njih kao krajnji cilj ima prekrasno predstavljene reljefe i figure na komadu drveta.
I duborez se može naučiti, bilo da ste samouki ili pohađate kurs, potrebno je samo dosta strpljenja i vježbe, a oni najuporniji i najtalentovaniji u stanju su da naprave fascinantne prikaze na drvetu od kojih zaista zastaje dah i koji su pravo umjetničko djelo.

Slikanje i crtanje kao osnovne umjetničke osobine
Svaki umjetnik kao bazu za svoju vještinu ima poznavanje slikanja i crtanja. Još kao djeca svako od nas je prvo učio da crta, a onda da piše i broji. Međutim, mnogi tokom života zaborave na ovu aktivnost, a činjenica je da ništa ne umiruje i ne relaksira kao kada pobjegnete u svijet mašte i oslikate na papiru ono što vam u tom trenutku padne na um.
Ukoliko već posjedujete talenat, onda ga njegujte, a ako želite da naučite osnove crtanja ili slikanja i tako usavršite svoje sposobnosti, onda je pravo rješenje da upišite neki kurs jer će vam sigurno kasnije dosta značiti, kada poželite da odete u svoj svijet i opustite se.

Vajanje – iskažite sebe na najbolji način

Vajarstvo predstavlja kompleksnu umjetnost, s obzirom na to da umjetnik odnosno vajar, na specifičan i umjetnički način prilagođava materijal sa kojim radi dajući svom djelu izgled, volumen i dubinu. Zato, ako želite da se igrate i kreirate predmete po svojoj mašti, onda je vajanje prava vještina kojom bi trebalo da ovladate.
Vajarstvo je posebno interesantna vještina jer omogućava eksperimentisanje sa različitim materijalima i oblicima, a moguće je i njihovo kombinovanje i uklapanje. Svaki vajar ima mogućnost da probudi dijete u sebi, s obzirom na to da sloboda oblikovanja materijala vraća u djetinjstvo i sve one bezbrižne dječije igre, u kojima je granica jedino mašta.
Za koju god vještinu da se opredijelite kako biste je usavršili, sigurno je da se nećete pokajati i da će vam svaka od njih biti i te kako korisna u nekom dijelu života. Zbog toga već sada razmislite kako biste mogli da upotpunite svoje vrijeme i da se kreativno usavršite na pravi način. Umjetnost oplemenjuje život stoga nemojte propustiti priliku ako već imate volje i talenta.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Prijavile se hiljade semberskih poljoprivrednika: Za podsticaje spremno 40 miliona KM

Za podsticajna sredstva za kapitalne investicije u poljoprivrednoj proizvodnji od 28. marta do 17. aprila podneseno je 3.800...

„Kriza traje duže vrijeme“ Privrednici prodaju robu po nižim cijenama da bi SAČUVALI RADNA MJESTA

Iako je, prema statističkim podacima, ukupna industrijska proizvodnja u RS u februaru 2024. godine, u poređenju sa januarom...

Zatrpala ga zemlja na 170 METARA DUBINE: Spasilački tim pronašao bušilicu, pretpostavlja se da je i RUDAR U BLIZINI

Potraga za rudarom, koji je ostao zaglavljen u jami rudnika lignita Mramor kod Tuzle i nalazi se na...

U Srpskoj rođena 21 beba – 11 djevojčica i 10 dječaka

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođena je 21 beba, od čega 11 djevojčica i 10 dječaka,...