Na danjašni dan OBORENA DVA borbena NATO aviona u blizini Kragujevca

Datum:

Share post:

Na današnji dan 20. aprila 1889. godine rođen je vođa njemačkih nacista Adolf Hitler, tvorac najveće mašinerije masovnog zločina u istoriji. Uz podršku krupne buržoazije i revanšista željnih osvete za poraz Njemačke u Prvom svjetskom ratu i zahvaljujući popustljivim zapadnim demokratijama, iskoristio je materijalnu bijedu i nezadovoljstvo Nijemaca, nametnuo im se kao vođa i poveo u katastrofu i njih i čovječanstvo.

Istog dana, 1919. godine u Beogradu počeo osnivački kongres Socijalističke radničke partije Jugoslavije, koja je 1920. godine, na kongresu u Vukovaru promijenila ime u Komunistička partija Jugoslavije.

 
Na današnji dan 1995. godine umro je srpski političar i pisac Milovan Đilas, „najpoznatiji disident komunističkog svijeta poslije Drugog svjetskog rata“. Od 1937. godine do 1954. godine bio je član najužeg rukovodstva Komunističke partije Jugoslavije i jedan od najbližih saradnika Josipa Broza, poslije rata i predsjednik Skupštine Jugoslavije. Odlukom Plenuma Centralnog komiteta KPJ u januaru 1954. godine smijenjen je sa svih funkcija poslije serije članaka objavljenih u „Borbi“ i označen kao „revizionista“. Ocijenjeno je da je u spornim tekstovima ispoljio stavove „koji sadrže tendenciju likvidiranja Komunističke partije kao idejno-politički vodeće klasne političke organizacije“ i pokazao da se „sve više udaljuje od revolucionarnih pozicija i približava pozicijama građanskog liberalizma“. 

Istog dana 1999. godine avioni NATO-a drugi dan uzastopno bombardovali Duvansku industriju u Nišu, najveću fabriku cigareta u Jugoslaviji. U prepunom Hramu Svetog Save u Beogradu liturgiju služili ruski patrijarh Aleksij Drugi i srpski patrijarh Pavle, poslije koje su se „Molitvom za mir“ obratili desetinama hiljada ljudi, okupljenih na platou ispred najveće beogradske crkve. Kragujevački korpus Vojske Jugoslavije saopštio da je u okolini Kragujevca Protivvazdušna odbrana oborila dva borbena aviona NATO-a.

Na današnji dan 2001. godine u mirovnu misiju UN u Istočnom Timoru sa Sarajevskog aerodroma otputovala prva grupa drugog kontingenta od devet policajaca iz BiH – četiri Bošnjaka, tri Srbina, po jedan Hrvat i po jedan iz reda ostalih naroda, uključujući i jednu ženu.U BiH počelo izdavanje novih bosanskohercegovačkih pasoša bez entitetskih oznaka.

Istog dana 2003. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da su članovi „zemunskog klana“ odgovorni za podmetanje eksploziva u krugu preduzeća „Difens roud“ na Surčinu i za otmicu vlasnika preduzeća „Verano motors“ Milije Babovića. 

Dok je 2004. godine Vlada Republike Srpske imenovala Milana Bogdanića za novog predsjednika Komisije za istraživanje događaja na području Srebrenice u vremenu od 10. do 19. jula 1995. godine, nakon što je dotadašnji predsjednik Marko Arsović podnio neopozivu ostavku.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

31. bijeljinska “Jajarijada” – Najtvrđe jaje donio Dušan Dragutinović, a najljepše našarano Vuk Maglajčević (foto)

U Centru za kulturu danas je održana 31. po redu "Jajarijada - tradicionalni izbor najljepšeg i najtvrđeg jajeta"....

Nakon osam sinova Milićevići dobili kćerkicu: Vaskrs ispunjen ogromnom srećom

Osam sinova, jedna djevojčica, "supermama" Vesna i "supertata" Slobodan. Ukupno jedanaest članova čini porodicu Milićević, a ove godine...

EPISKOP FOTIJE: Da srpski narod živi vaskrsenjem Hristovim (foto)

- NJegovo Preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije poželio je da srpski narod živi Vaskrsenjem Hristovim, da počinje i...

Mladi SDS Bijeljina organizovali druženje sa sugrađanima (foto)

Mladi SDS Bijeljina, povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, organizovali su druženje sa sugrađanima.  Ovom prilikom, dijelili su ofarbana vaskršnja...