SLAVIMO Svetog Vlasiju, evo zašto je važno da danas NE OČAJAVATE

Datum:

Share post:

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas obilježavaju dan posvećen Svetom Vlasiju.

Sveti Vlasije bio je hrišćanski episkop koji je živio krajem 3. i početkom 4. vijeka. Njegov praznik u našim krajevima još se zove i Vlasovdan.

Sveti Vlasije upamćen je kao bogobojažljiv i krotak čovjek koji je ipak našao snage da progovori protiv nepravde i ustane protiv mučitelja.

Naime, Vlasije je bio episkop Sevastije, grada poznatog kao neznabožačkog u kome je živio veoma mali broj hrišćana kojima je on bio uzor i uzdanica.

Kada je otpočeo veliki progon hrišćana krajem 3. vijeka, mučitelji su stigli i do Sevastije i vjernika pod rukovodstvom Svetog Vlasija. Ovaj svetitelj je hrabrio svoje hrišćane, posjećivao ih je u tamnicama i nije se odvajao od njih sve do sudnjeg časa.

Nakon što je grad ostao potpuno bez hrišćana jer su jedni ubijeni, a drugi su pobjegli, svetitelj se povukao na obližnju planinu i potpuno se posvetio molitvi. Predanje kaže da su ga sve divlje zvijeri čuvale i pored njega se ponašale kao pitome.

Ipak, poslije nekog vremena Svetog Vlasija su pronašli njegovi gonioci i poveli na sud. Prema legendi, na putu do tamo, svetitelj je izliječio bolesnog dječaka i spasao domaće životinje od vukova. Sveti Vlasije bio je jako mučen i na kraju je ubijen 316. godine.

Narod se danas moli Svetom Vlasiju za napredak domaće stoke i za zaštitu od zvijeri, a njegov kult se povezuje sa obožavanjem staroslovenskog boga Velesa. Na Zapadu mu se mole još i protiv gušobolje.

Za ljude koji se dobro slažu sa životinjama, koji ih vole i koje životinje vole, kaže se da ih je Sveti Vlasije blagoslovio i tome naučio. Iz ovog razloga, u nekim krajevima, danas niko ne upreže stoku niti sa životinjama bilo šta radi kako ne bi uvrijedio svetitelja. Priređuje se veliko slavlje u čast Vlasovdana, a životinjama se daju dodatne porcije hrane kako bi i one uživale.

Ako vam je životinja nekada spasla život, stariji kažu da ju je vodila ruka Svetog Vlasija. Zato na današnji dan treba da odete u crkvu i u njegovu čast zapalite sveću.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PAZITE ŠTA PIJETE Ova 3 pića su najgora za vaša crijeva

Prerađena pića uključuju širok izbor pića koja su prošla kroz različite procese proizvodnje. Ova pića često sadrže dodane šećere, vještačke arome,...

„Ulažemo međuljudske napore kako bi se došlo do radnika“ Spasilačke ekipe i dalje pokušavaju doći do rudara kojeg je živog ZATRPAO ODRON ZEMLJE

Spasilačke ekipe i dalje pokušavaju doći do rudara kojeg je rano jutros u jami Rudnika lignita u Mramoru...

Najviše stranih gostiju bilo je iz Srbije: Srpsku u martu posjetilo više od 30.000 TURISTA

U martu 2024. godine u Republici Srpskoj je boravilo 33.215 turista, što je u odnosu na februar 2024....

Na prijedlog Neškovića Kojadinovići darovali šamački Dom zdravlja: SVE ZA BOLJU DIJAGNOSTIKU

Braća Miroslav i Zlatko Kojadinović, koji žive i rade u Njemačkoj, darovali su danas EKG aparat i uniforme...