Danas su u OŠ „Sveti Sava“ Bijeljina realizovane dvije značajne aktivnosti – Radionica o biciklizmu i prva po redu Konferencija malih biciklista, u kojima je učestvovalo 25 učenika šestog i sedmog razreda, sa nastavnicom pravoslavne vjeronauke Milenom Milovanović.

Cilj radionice je afirmacija zdravog načina života i biciklizma, ali i podizanje svijesti građana i jačanje i poštovanje saobraćajne kulture i propisa u vožnji među svim učesnicima u saobraćaju, te doprinos rješavanju problema aerozagađenja.

Učenici su prisustvovali predavanju o zanimljivostima iz istorije biciklizma koje im je održala nastavnica Milena Milovanović. 

„Ono što primjećujemo je nedostatak biciklističke infrastrukture u gradu. Ovaj naš mali skup je doprinos afirmaciji biciklizma, ali i jačanju svijesti građana u procesima odlučivanja u oblikovanju vlastite okoline. Učenici su se upoznali sa zanimljivostim iz istorije biciklizma – Bicikl je počeo da se koristi u 19. vijeku u Evropi, a prema nekim izvorima, bicikl je konstruisao Mikelanđelo, koji je bio od drveta, bez pedala i vozio se odgurivanjem nogama kao trotinet. Takođe,u 19. vijeku, bicikli su imali veoma veliki prednji točak, dok se prenos preko lanaca pojavio se u 20. vijeku“, rekla je nastavnica Milovanović za portal Deašvanja u Bijeljini.

Još neke od zanimljivosti su da je grad u Evropi, koji je označen kao raj za bicikliste, Kopenhagen, kao i to da on ima odličnu biciklističku infrastrukturu, koja je pogodna za bicikliste. U Kopenhagenu više od 50% stanovnika odlazi na posao biciklom i cijela kultura zemlje podstiče na biciklizam. Poznata je „The Bicycle Snake“,“biciklistička zmija“ ili most dužine 235 m.

„U okviru promocije biciklizma među učeničkom populacijom, organizovali smo Konferenciju malih biciklista i donijeli određene zaključke i prijedloge: Obraćamo se nadležnima sa molbom da rade na poboljšanju biciklističke infrastrukture, s obzirom na to da postoji potreba za većim brojem biciklističkih staza u gradu. Potrebno je organizovati radionice, predavanja i slično, čiji je cilj jačanje i poštovanje saobraćajne kulture i propisa među svim učesnicima u saobraćaju, posebno među biciklistima – afirmisati aktivno kretanje, zdrav život, odgovorno učestvovanje u saobraćaju, upoznavanje pravila i propisa za bicikliste. Takođe, organizovati takmičarske i rekreativne programe za učenike u vožnji bicikla. Pored toga, upućujemo poziv medijima da preko svojih programa afirmišu kulturu biciklizma kod nas po uzoru na najrazvijenije evropske zemlje“, istakla je nastavnica Milena Milovanović.

Učenici su se upoznali sa saobraćajnim znakovima koji se odnose na bicikliste, a onda su imali i promotivnu vožnju bicikala i dobili simbolične poklone. U okviru radionice, dogovorili su sa da se trude da današnje aktivnosti postanu tradicionalne. 

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име