Od početka pojave virusa afričke kuge svinja na šamačkom području do sada su registrovana 42 žarišta AKS i to u mjesnoj zajednici Obudovac u zaseocima Širaja prema Čović Polju i Kojićima i u tom periodu je eutanazirano 974 svinja, rekao je novinarima veterinarski inspektor Milan Ignjić.

On je dodao da se AKS širi, ali da imamo sreće što su zadržali ovu bolest u okviru ove mjesne zajednice i nije prešla na druge mjesne zajednice.

Načelnik Odjeljenja za privredu iinspekcjske poslove u opštini Šamac Predrag Nedić ističe da je opština Šamac preko Lokalnog kriznog centra obezbjeđivala od početka svu potrebnu podršku za uklanjanje uginulih i eutanaziranih svinja.

On je dodao da se podrška ogledala u obezbjeđivanju vozila za prevoz, bagera za utovar i ukopavanje, pomoćnih radnika za pomoć veterinarskoj službi pri eutanaziji.

„I pored svih redovnih obaveza opština Šamac je preduzimala niz mjera i aktivnosti na suzbijanju i sprečavanju širenja ove zarazne bolesti na svinjama, u smislu obezbjeđivanja službi za postavljanje dezbarijera, provođenje mjera dezinsekcije i deratizacije“, kaže Nedić.

On je dodao da su sve aktivnosti iziskivale finansijska sredstva da bi se mogle sprovesti na propisan način.

„Do sada je sa prvo dekadom septembra mjeseca utrošeno oko 20.000 KM“, kaže Nedić.

On je apelovao na Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, odnosno na Agenciju za agrarna plaćanja, a u skladu sa propisanim pravilnikom da opštini Šamac doznače utrošena sredstva za ove namjene.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име