Saopštenje za javnost Gradonačelnika Bijeljine prenosimo u cjelosti:

Misterija ili ukleta autobuska stanica? Kočenje procesa i nesposobnost ili pravno-tehnički problemi? Neznanje ili legalistički pristup?

Već sam nekoliko puta pisao i govorio o novoj autobuskoj stanici koja ’’zjapi’’ prazna i koja je još nefunkcionalan objekat u našem gradu, a nažalost skoro je bila i na meti vandala. Od pogrešne lokacije nove autobuske stanice (bilo bi logičnije da je objekat izgrađen pored zaobilaznice), preko tendera i njene izgradnje, do aktuelne problematike oko otvaranja, sve je nakaradno… Da smo sujevjerni rekli bismo da je ’’objekat uklet’’ ili postoji neka nerješiva misterija.

Bilo kako bilo, poslužila je i služi ekipi koalicije ’’Pokradimo Bijeljinu’’ i njihovim simpatizerima i poltronima kao lijep razlog i interesantna priča kojom će gradonačelnika proglašavati nesposobnim, uz standarnu retoriku ’’nije sposoban da otvori, ono što je već neko sagradio’’.

Iako smo na ovu temu govorili, moraćemo opet, jer sada imamo i crno na bijelo, a to je donijeta presuda Višeg privrednog suda u Banjaluci, kojom je žalba firme ’’Buk-promet’’ odbijena u cjelosti, čime je sada potpuno jasno da smo postupili po zakonu i da smo sa pravnim osnovom pokrenuli bankarasku garanciju.

Za one koji ne znaju, kao kratko podsjećanje, ponoviću da je do stopiranja radova na novoj autobuskoj stanici došlo jer je izvođač radova ’’Buk-promet’’ prekršio odredbe projekta/ugovora koji je potpisan i započeo ugradnju sistema grijanja na principu ’’voda-voda’’, a projektom je bilo propisano da sistem grijanja bude po principu ’’voda-vazduh’’. Bio sam prinuđen da aktiviram bankarsku garanciju, što je rezultovalo uplatom 320.323,65KM na račun Grada.

Da li sam mogao ovo riješiti drugačije, tako da se radovi ubrzaju i ja ’’profitiram’’?

Naravno da jesam, ali jednom za svagda moramo se naučiti da radimo po zakonu, bez talova i sticanja lične dobiti!

Bilo je komentara, pa bolji je sistem ’’voda-voda’’, što niste pristali?! Mene ne zanima koji je sistem bolji, ja nisam stručnjak u tom domenu, ali se potpisani projekat i sklopljeni ugovor moraju poštovati, osim ako se na vrijeme isti ne izmijeni uz saglasnost obje strane, a prije izmjene projekta se radovi ne smiju započeti!

I da to nisam uradio, oštetio bih Grad, jer sutradan ako dođe do kvara instalacija možete se suočiti sa tim da ugovorom nije predviđena garancija popravka pogrešno ugrađenih instalacija i, naravno, za pričinjenu štetu prema Gradu možete odgovarati.

Firma ’’Buk promet’’ je tužila Grad zbog aktiviranja ove bankarske garancije i, naravno, izgubila na sudu jer smo mi postupili po zakonu i tu je situacija čista, što je potvrđeno i na Okružnom privrednom sudu u Bijeljini, a sada i presudom Višeg privrednog suda u Banjaluci, te je ’’Buk promet’’ sada dužan da uplati na račun Grada i 7.500,00KM za nadoknadu troškova sudskog spora.

Tako da, jasno vam je da je jedan od razloga neotvaranja autobuske stanice upravo to jer nisu završeni unutrašnji radovi.

U daljem toku Grad je raspisao javnu nabavku za ugradnju sistema grijanja, koja je sprovedena i radovi su završeni, ali problem nastaje kod finalnog dijela, a to je priključak autobuske stanice na vodovodnu mrežu, kako bi, naravno, imali vode u prostorijama autobuske stanice i pustili u rad novi sistem grijanja.

Sada, ne lezi vraže, novi problemi. Priključak autobuske stanice na vodovodnu linju je u nekoliko navrata spriječio gospodin Cvijetin Janjičić, nekoliko puta je i policija intervenisala. Gospodin Janjičić tvrdi da u tom djelu grada-ulice je on lično finansirao izgradnju vodovodne mreže i sada traži naknadu od Grada za priključak autobuske stanice na vodovodnu mrežu. I ne bi to bio problem, odmah bih potpisao da Grad plati čovjeku za priključak, da imamo neki papir, neki dokaz, neku fakturu, potpisani ugovor, bilo šta. Gospodin Janjičić nema nijedan dokument koji dokazuje tako nešto, a ja sam nadležnima u AD „Vodovodu i kanalizaciji“, kao i nadležnima u Stambeno-komunalnom odjeljenju Grada naložio da kompletno pregledaju arhivu i pronađu bilo koji dokument koji možemo priložiti i dobiti na uvid, ali od tog dokumenta ni traga.

Da se razumijemo, ja vjerujem gospodinu Janjičiću, čovjek je verovatno to sve pošteno platio, ali nameće se pitanje kome? Ako je od gospodina Janjičića uzet novac bez da mu je izdat računa, bez da je napravljena faktura, bez da je potpisan ugovor, šta nam to govori? Gotovo sam siguran da ovo nije izolovan slučaj, ko zna koliko je ovakvih primjera u gradu.

E, sada, sve to zakuvano je sačekalo vašeg ’’nesposobnog gradonačelnika koji samo kuka’’ i sve to treba riješiti. I riješićemo, ali morate shvatiti da je sve ovo proces i da, kada hoćete da radite po zakonu, onda sve ide mnogo sporije.

Da kao društvo nismo ogrezli u kriminalu i korupciji, mi o ovakvim problemima ne bismo ni govorili i procesi izgradnje bi tekli neometano. U narednim danima ovaj problem će biti riješen, postupiću po savjetu svog pravnog tima i djelaćemo ’’ni po babu ni po stričevima’’, već onako kako zakon nalaže, sviđalo se to nekome ili ne!

Tako da, dragi moji, nije autobuska stanica ukleta, nije ovaj slučaj ni misterija, nije ni vaš gradonačelnik nesposoban, samo smo kao društvo posrnuli i otuđili smo se od zakona, pravde i legalističkog principa rada!

Neko mora početi da radi drugačije, proces je dug i bolan, ali jednom moramo krenuti ispravnim putem!

Ne brinite autobuska stanica biće otvorena, samo je bitno da stvari gledamo pravim očima i iz pravog ugla!

Živi i zdravi mi bili!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име