Gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović, zajedno sa saradnicima, pripadnicima Civilne zaštite i Odjeljenja za inspekcijske poslove danas je održao konferenciju za medije povodom afričke kuge svinja u Semberiji.

Petrović je rekao da je zaključno sa jučerašnjim danom eutanazirano oko 2.400 svinja na području Semberije. Takođe, danas se području MZ Srednji Magnojević vrši eutanazija na jednoj od većih farmi koja broji preko 800 svinja.

„Ministre Miniću, neka Vas je stid i sramota“
Govoreći o radu lokalnog Kriznog štaba od početka svinjske afričke kuge, Petrović je rekao da je nakon prvog ustanovljenog pozitivnog uzorka, upućen poziv resornom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS, ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Kancelariji za veterinarstvo. Međutim, kako kaže Petrović, nakon dva-tri dopisa, resorni ministar Minić odazvao se tek nakon 12 dana i došao u Bijeljinu.

Petrović: Da niste Vi možda ministre došli u Bijeljinu i eutanazirali 2.400 svinja?!
„Nakon prvog pozitivnog nalaza, mi smo na osnovu naredbe Republičkog Kriznog centra formirali lokalni Krizni centar sa proširenim brojem članova i u skladu sa tim smo donijeli niz mjera koje se tiču nabavke materijalno-tehničkih sredstava, angažovanja ljudstva i mehanizacije. Pitanje za republički Krizni centar, koorinatorku i direktora veterinarskog instituta i resornog ministra, kada smo slušali prije par dana i pročitali naslov, „Bijelijna se nije organizovala, Bijeljina ne radi“, a ja kažem „Resorni ministre Miniću, neka Vas je stid i sramota“. Treba pogledati u oči onim radnicima koji su na terenu u jako teškim uslovima eutanazirali do današnjeg dana oko 2.400 svinja. Pitanje za ministra, da li nije možda on došao u Bijeljinu i izvršio eutanaziju nad 2.400 svinja?! Imaju obraza da kažu da se Bijeljina nije organizovala. Neka ih je stid i sramota zbog tih navoda. Vjerovatno obraza nemaju, dok su na takav način davali informacije“, rekao je Petrović, obraćajući se ministru Miniću.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović izjavio je danas u obraćanju javnosti da će od sutra (utorak, 11. jul 2023.) proglasiti vanrednu situaciju na cjelokupnoj teritoriji Grada Bijeljina zbog pojave svinjske afričke kuge a u skladu sa članom 23. Zakona o zaštiti i spasavanju a u vezi člana 95. istog Zakona.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име