40 godina od SMRTI Josipa Broza TITA

Datum:

Share post:

Josip Broz Tito rođen je u Kumrovcu u maju 1892. godine, a tačan datum njegovog rođenja nije poznat, pa je Titov rođendan slavljen 25. maja kao „Dan mladosti“, kada je širom bivše Jugoslavije nošena štafeta u njegovu čast.

Josip Broz je rođen u hrvatsko-slovenačkoj porodici od oca Hrvata i majke Slovenke u selu Kumrovec, u Hrvatskoj (tadašnjoj Austrougarskoj).

 
U julu 1900. godine, sa osam godina, Broz je upisao osnovnu školu u Kumrovcu, ali je završio samo četiri razreda. Kao rezultat njegovog slabog obrazovanja, tokom života je dosta slabo stajao sa pravopisom. Nakon napuštanja škole je u početku radio za ujaka, a zatim na porodičnoj farmi.

Godine 1907. njegov otac ga je nagovorio da emigrira u SAD, ali Josip nije mogao da prikupi novac za ovo putovanje. Umjesto toga, sa 15 godina, Josip je napustio Kumrovec i otputovao u Sisak, gdje je njegov rođak Jurica Broz služio vojsku. Jurica mu je pomogao da dobije posao u restoranu, ali Broz uskoro umoran od tog rada prelazi na trogodišnju obuku kod češkog bravara Nikole Karasa, gdje je imao obezbijeđenu obuku, hranu i stan.

TESTNA REKLAMA

Za vrijeme obuke se kod Josipa Broza javljaju prve socijalističke ideje pod uticajem socijalističkog časopisa „Slobodna reč”. Čim je postao kvalifikovani radnik u septembru 1909. odlazi u Zagreb gdje se zaposlio u bravarskoj radionici Isidora Haramine i u oktobru 1910. godine postao je član Saveza metalskih radnika i Socijaldemokratske stranke Hrvatske i Slavonije i učestvuje u svojim prvim protestima. Učestvovao je i u štrajkovima i u nacionalnim manifestacijama protiv ugarskog hegemonizma.

U decembru 1910. godine se vratio kući i početkom 1911. godine počeo je da traži posao prvo u Ljubljani zatim Trstu, Kumrovcu i Zagrebu, gdje je radio na popravci bicikla, a ovdje se pridružio i svom prvom štrajku za 1. maj 1911. godine.
Kada je regrutovan, veoma se istakao u vojnoj službi i postao je najmlađi vodnik u Austrougarskoj vojsci u to vrijeme. Nakon što su ga za vrijeme Prvog svetskog rata teško ranili i zarobili Rusi, Broz je poslat u radni logor na Uralu. Nakon čega je učestvovao u Oktobarskoj revoluciji, a kasnije se priključio i Crvenoj armiji u Omsku. Po povratku u zemlju, došao je u novoosnovanu Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, gdje se priključio Komunističkoj partiji Jugoslavije (KPJ).

 
Tito je na čelu Jugoslavije bio 35 godina, izveo je zemlju iz sovjetskog bloka i bio jedan od lidera Pokreta nesvrstanih.
Tito se razbolio u 88. godini, ali ga to nije spriječilo da učestvuje na Samitu nesvrstanih u Havani 1979. godine. 3. januara 1980. smješten je u Klinički centar u Ljubljani, gdje mu je 20. januara amputirana lijeva noga.

Preminuo je 4. maja 1980. godine. Poštovaoci lika i djela Josipa Broza Tita tradicionalno na ovaj dan od ranog jutra posjećuju njegov grob u Kući cveća na Dedinju, a uglavnom dolaze iz zemalja nastalih raspadom Jugoslavije.
Sahrani Josipa Broza Tita 1980. godine prisustvovalo je više od 200 istaknutih ličnosti iz cijelog svijeta, među kojima su bili Indira Gandi, Margaret Tačer, Leonid Brežnjev.

Deset godina kasnije bivša Jugoslavija bila je poprište građanskih ratova, nakon secesija bivših jugoslovenskih republika, prvo Slovenije, a zatim Hrvatske i BiH.

Datum Titove smrti poklapa se sa početkom ekonomske krize u SFRJ i pobunom Albanaca na Kosovu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

PROBLEM SA STRUJOM naselja Knez Ivo od Semberije – ELEKTRO BIJELJINA: Riješićemo problem (video)

Stanovnici naselja Knez Ivo od Semberije obratili su se portalu Dešavanja u Bijeljini kako bi iznijeli u javnost...

NEŠKOVIĆ (SDS) IZABRAN ZA DELEGATA U DOMU NARODA PS BiH

Posalnik SDS Želimir Nešković iz Lopara, na današnjoj Posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, je izabran za delegata...

BIJELJINA: Organizovana regionalna konferencija „Sigurne zajednice za sigurnu budućnost građana“ (foto)

Danas su u Bijeljini, u okviru Projekta jačanje otpornosti na prirodne katastrofe i unapređenje strategija pripravnosti (PREPS) u...

Na šta novac troše predstavništva Republike Srpske u inostranstvu?

Predstavništva Republike Srpske u inostranstvu dobila su još novca iz budžeta. Drugi put ove godine. Početkom ove, za...