21. mart, Svjetski dan šuma – Održivo korištenje šuma, najbolji način da budu sačuvane

Datum:

Share post:

Šume u Republici Srpskoj prostiru se na oko 1,1 miliona hektara, a godišnje obezbijede oko 875 miliona tona kiseonika, te je njihovo održivo korištenje najbolji načini da budu sačuvane, rečeno je Srni u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske povodom 21. marta, Svjetskog dana šuma.

„Pošto smo šume dobili u nasljeđe od prethodnih generacija, kao zahvalnost na tome, neophodno je da radimo na njihovom očuvanju za generacije koje dolaze“, istakli su u Ministarstvu.

Površina obraslog šumskog zemljišta iznosi 1.103.934 hektara ili 44,4 odsto od ukupne površine Republike Srpske.

„U svojini Republike Srpske nalazi se 73 odsto površine šuma, a 27 odsto je u privatnoj“, navode u Resoru šumarstva i lovstva.

Oko 60 odsto od ukupnog šumskog fonda Srpske nalazi se u planinskoj zoni sa dominacijom bukve i jele sa smrčom od 71 odsto, oko 36 odsto je u brdskoj zoni sa najvećim učešćem bukovih šuma od 47 odsto, dok je oko četiri odsto u nizijskoj zoni gdje dominiraju šume hrasta kitnjaka na površini od 95 odsto.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske poziva obrazovne institucije, kao i sve institucije u Republici Srpskoj koje su odgovorne za stanje u društvu, da narednih dana, u okviru mogućnosti, organizuju aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o značaju šuma.

Iz Ministarstva su podsjetili da je tema ovogodišnjeg obilježavanja „Šume i inovacije: Nova rješenja za bolji svijet“, gdje se pronalaze nova inovativna rješenja s ciljem suzbijanja prekomjernog krčenja šuma koje je i dalje ozbiljan problem u cijelom svijetu.

„Borba protiv krčenja šuma zahtijeva novi tehnološki napredak. Uz 10 miliona hektara koje se izgube godišnje zbog krčenja šuma i približno 70 miliona hektara pogođenih požarima, ove inovacije su ključne za sisteme ranog upozoravanja, održivu proizvodnju robe i pristupa praćenju klimatskih promjena“, naveli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Svjetske šumske površine znatno se smanjuju svake godine, a gubitak šuma biće nastavljen zbog klimatskih promjena, uprkos globalnim naporima za smanjenjem ispuštanja u atmosferu stakleničkih gasova.

„Na područijima u kojima nestaju šume, koje su regulatori temperature i vlažnosti, neizbježne su i promjene klime“, ističu Ministarstvu, te navode se važnost šuma ogleda u činjenici da su one najveće aktivne deponije ugljenika.

Očuvanje šuma je posebno važno zbog njihovih opštekorisnih funkcija koje se ogledaju posebno u zaštiti zemljišta od erozije, bujica, poplava, uticaju na vodni režim i hidroenergetski sistem, utjicaju na plodnost zemljišta i bitnom određenju poljoprivredne proizvodnje.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Iran, uprkos napadu Izraela, na pragu da NAPRAVI NUKLEARNU BOMBU

Međusobni napadi Izraela i Irana još jednom su bacili svjetlo na činjenicu da ovaj sukob može da se...

Dragan Bojanić na čelu UFSI OFS Bijeljina

Dragan Bojanić je i zvanično potvrđen za predsjednika Udruženja fudbalskih sudija i instruktora OFS Bijeljina. Njega su delegati izglasali...

Jelena Trivić zvanično kandidat za gradonačelnika Banja Luke

Narodni front počeo kampanju: Program za Banjaluku Narodni front ozvaničio je početak kampanje "Program za Banjaluku". Nakon sjednice Gradskog...

Održan zajednički sastanak Izvršnih odbora SDA Bijeljina i Janja (foto)

U Janji kod Bijeljine je juče (petak, 19. april 2024.) održan prvi zajednički sastanak Izvršnih odbora Stranke demokratske...