Obeležavanje Svetskog dana osoba sa Daunovim sindromom, 21. mart, Ujedinjene nacije zvanično obeležavaju od 2012. godine sa ciljem da ovaj datum označi jedinstvenost triplikacije (trizomije) 21. hromozoma koji uzrokuje Daunov sindrom.

Daunov sindrom se javlja kada pojedinac ima dodatnu delimičnu (ili celu) kopiju hromozoma 21. Još nije poznato zašto se ovaj sindrom javlja, ali je prisutan u svim regionima širom sveta i uzrokuje različite stepene intelektualnog i fizičkog invaliditeta i povezane medicinske probleme. Adekvatan pristup zdravstvenoj zaštiti, programima rane intervencije i inkluzivnom obrazovanju, kao i odgovarajuća istraživanja, od vitalnog su značaja za rast i razvoj pojedinca. U cilju podizanja svesti javnosti o Daunovom sindromu, Generalna skupština poziva sve države članice, relevantne organizacije sistema Ujedinjenih nacija i druge međunarodne organizacije, kao i civilno društvo, uključujući nevladine organizacije i privatni sektor, da posmatraju Svetski dan posvećen osobama sa Daun sindromom na odgovarajući način.

Procenjena incidencija Daunovog sindroma je između 1 na 1.000 do 1. na 1.100 živorođenih širom sveta. Svake godine se rodi oko 3.000 do 5.000 dece sa ovim poremećajem hromozoma. Kvalitet života osoba sa Daunovim sindromom može se poboljšati ispunjavanjem njihovih zdravstvenih potreba, uključujući redovne preglede kod zdravstvenih radnika radi praćenja psihičkog i fizičkog stanja i pružanja blagovremene intervencije, bilo da se radi o fizioterapiji, radnoj terapiji, logopedskoj terapiji, savetovanju ili specijalnom obrazovanju.

Pojedinci sa Daunovim sindromom mogu postići optimalan kvalitet života kroz roditeljsku brigu i podršku, medicinsko usmeravanje i sisteme podrške u zajednici kao što je inkluzivno obrazovanje na svim nivoima. Ovo olakšava njihovo učešće u društvu i ispunjenje njihovog ličnog potencijala.

Svetski dan posvećen osobama sa Daun sindromom je jedinstvena prilika da se globalna zajednica sa Daunovim sindromom poveže svake godine, tako da mogu da se: razmenjuju ideje, iskustva i znanja; možemo osnažiti jedni druge da se zalažemo za jednaka prava za osobe sa Daunovim sindromom i da dopremo do ključnih aktera kako bi se donele pozitivne promene.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име