12. april: DAN SJEĆANJA na ruske dobrovoljce koji su dali život za srpski narod

Datum:

Share post:

12. aprila 1877. godine ruski imperator Aleksandar II je objavio rat Turskoj, a tom događaju je prethodio i jak dobrovoljački pokret Rusa na Balkanu, što je i razlog da se upravo ovaj datum proslavlja kao Dan sećanja na ruske dobrovoljce.

Jedan od simbola ruskog dobrovoljačkog pokreta na Balkanu je svakako ruska bolničarka Drinske divizije Darja Aleksandrovna Korobkina koja je poginula pomažući srpskim vojnicima u Prvom svetskom ratu.

U znak zahvalnosti, više od jednog veka kasnije, heroini „Bitke pod oblacima“ podignut je spomenik na mestu gde je
kao velika heroina koja je u jednom danu umela da previje i 150 ranjenika.

„Lepa, mlada, iz ugledne porodice poginula 2. oktobra 1914. 

Ova mlada Ruskinja ostaće upamćena, došla je iz Petrograda da vida rane srpskim vojnicima. To je tako karakteristično za naše narode koji imaju posebna osećanja – saosećanje, patriotizam, bratski odnos između Rusa i Srba“, govorio je o podvigu Korobkine ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin. 

Srpski pesnik Milosav Jelić je o 26-godišnjoj Darji govorio da je vojnicima bila kao rođena sestra, a pokušavajući da ih uteši i olakša im bol govorila je „kad bi samo Rusi znali za ove muke, požurili bi preko Karpata“.
 
Spomenik hrabroj ruskoj bolničarki koja je stradala na čuvenoj Koti 708 – Eminove vode je postavljen nedaleko od spomen-kosturnice gučevskim junacima.

U Višegradu postoji spomenik dobrovoljcima iz Ruske Federacije koji su poginuli u ratu u BiH 1992-1995. U intervjuu za list Rossiйskaя Gazeta predsednik Boračke organizacije Republike Srpske, general Milomir Savčić je rekao da će se srpski narod uvek sećati ruske braće koja su se žrtvovala u najtežim trenucima novije istorije RS.

 „Mnogi su Rusi ostali da leže u našoj zemlji kao večiti zaštitnici srpske slobode i teritorije. Za to smo im beskrajno zahvalni“, rekao je general.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rs.rbth.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Radnik ne posustaje – savladana i Omarska

Lider fudbalskog  šampionata Republike srpske Radnik iz Bijeljine, ne popušta. Večeras su na svom terenu lako porazili poslednjeplasiranu...

Zvezda pobijedila Partizan i plasirala se u finale Kupa Srbije

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana sastali su se u polufinalu Kupa Srbije, meč je odigran na stadionu Rajko...

BIJELJINA: ŽFK ’’Radnik Bumerang’’ u finalu Kupa BiH

ŽFK ’’Radnik Bumerang’’ iz Bijeljine pobjedom u Mostaru izborio je plasman u finale Kupa BiH za žene u...

U Banjaluci osnovan Nezavisni pokret “Svojim putem“ – Igor Radojičić

Cilj pokreta je,, ističe Radojičić u izjavi BN TV, ponuditi alternativu političkoj sceni Republike Srpske.  „Bićemo da ponudimo alternativu...