Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit danas je javo uputio poziv vlastima u BiH da je krajnje vrijeme da donesu odluku o tehničkim izmjenama izbornog procesa u BiH.

„Ovo je moj posljednji poziv parlamentarnim strankama da donesu sami odluku o tehničkim izmjenama Izbornog zakona. Ako to ne bude slučaj sada a ne u narednom mjesecu, a ako ne bude rezultata u naredne dvije ili tri sedmice, postoji jedna osoba u gradu koja ima te nadležnosti“, kazao je.

On je rekao da u naredne dvije-tri sedmice želi vidjeti rezultat, navodeći da bi volio da to pitanje riješe domaći organi vlasti, prenose nezavisne novine.

„Radimo na tome da se uvede elektronsko prebrojavanje glasova, identifikacija birača putem otiska prsta i zato su potrebne tehničke investicije. Druga stvar koju trebamo uraditi je nadzor procesa glasanja. To mora biti neutralno. Moramo promijeniti mehanizme biranja tih ljudi, a to više neće biti posao koji će raditi političke stranke“.
Naveo je da to nije miješanje u izborni proces, nego ispunjavanje zahtjeva EU i da je važno da izbori budu fer i korektni.

Šmit je rekao da se ove sedmice moraju donijetiti izmjene izbornog zakona.

„Ukoliko se to ne desi svi znaju da postoji osoba koja može da donese takvu odluku“.

Visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita vlasti u Republici Srpskoj ne priznaju.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име