Na današnji dan, prije tri godine (23. decembar 2020.) preminuo je od posljedica korona virusa dugogodišnji Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Iz bijeljinske Bolnice “Sveti Vračevi” 26. novembra 2020. godine je saopšteno da je Mićić pozitivan na virus korona i da je upućen u UKC Republike Srpske na dalje liječenje.

U UKC Republike Srpske su 2. decembra rekli da se stanje Miće Mićića pogoršalo zbog čega je priključen je na invazivnu mehaničku ventilaciju.

Načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra RS Peđa Kovačević 11. decembra je rekao novinarima u Banjaluci da su Mićiću otkazala pluća i da se nalazi na mašinama za vještačko disanje.

Poslednji intervju Miće Mićića (13. novembar 2020. godine)

Mićo Mićić rođen 6. septembra 1956. godine u Bijeljini.

Osnovnu školu završio u Gradcu i Crnjelovu, a srednju Tehničku školu u Bijeljini. Fakultet za fizičku kulturu završio 1981. godine u Sarajevu.

Od 1981. do 1996. godine radio je kao profesor u Srednjoškolskom centru u Kalesiji i Srednjoj tehničkoj školi „Mihajlo Pupin“ u Bijeljini.

U Administrativnoj službi opštine Bijeljina počeo je da radi 1996. godine na dužnosti načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku i civilinu zaštitu i tu dužnost je obavljao do 2000. godine.

Od 2000. godine bio je ministar za izbjeglice i raseljena lica u Vladi Republike Srpske, a od 2003. godine ministar rada i boračko-invalidske zaštite.

Na lokalnim izborima 2005. izabran je za načelnika opštine Bijeljina, a na ovu dužnost je reizabran 2008. godine. Četiri godine kasnije, izabran je za prvog gradonačelnika u istoriji Bijeljine. 2016. godine izabran je za drugi gradonačelnički mandat, odnosno četvrti mandat Prvog čovjeka lokalne samouprave.

Od kako je Mićić došao na čelo lokalne uprave 2005. godine, Bijeljina se ubrzano razvija i postaje jedan od glavnih pokretača razvoja Republike Srpske, odnosno, BiH.

2013. godine načelnici i gradonačelnici opština i gradova Republike Srpske su ga izabrali za Predsjednika Saveza opština i gradova Republike Srpske, a trenutno je na dužnosti potpredsjednika Saveza.

Od sredine 2017. do sredine 2018. godine bio je na čelu je Mreže asocijacija lokalnih uprava Jugoistočne Evrope (NALAS).

Gradonačelnik Mićić je nosilac Ordena Svetog Save I i II reda koje dodjeljuje Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve.

Među ostalim priznanjima dodijeljenim gradonačelniku Mićiću izdvajaju se dvije titule „Najmenadžer BiH u oblasti lokalne uprave“ za 2008. i 2012. godinu za, kako je navedeno u obrazloženju, „izvanredan dugogodišnji doprinos razvoju opštine Bijeljina, stvaranje povoljnih uslova za razvoj biznisa i bolji život građana“.

Evropski pokret u BiH mu je dodijelio priznanje „Evropski načelnik Republike Srpske 2012. godine“.

Dobitnik i visokog priznanja „Zlatna plaketa ‘Lider lokalne samouprave decenije’“ koje mu je 2012. godine dodijelila Internacionalna liga humanista – Liga za mir.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име