ŽUPNIK ANDREJ LUKANOVIĆ: Uspjeli smo da sačuvamo crkvu od propadanja

Datum:

Share post:

Župnik u Župi Prečista srca Marijina Andrej Lukanović u Bijeljinu je došao u avgustu 2017. godine i imao je želju da se crkva sačuva od propadanja. Kako kaže, imali su želju, krenuli su od te ideje i „sve je vuklo jedno drugo“. 

„Prvenstveno je trebalo promijeniti krov, da ne propada, da ne prokišnjava. Onda su nam rekli da treba presjeći kapilarnu vlagu, zato što je ona uništavala crkvu 137 godina, ali to posljednjih pet godina više nije slučaj. Uviđali smo šta sve treba izmijeniti i na kraju smo izmijenili sve. To nije bio cilj, ali je lijepo da smo to uspjeli. Mislim da je sve sad kako treba biti“, rekao je Lukanović za portal Dešavanja u Bijeljini.

Kako kaže, uvijek se može nešto dodati, doraditi, ali za sada su završeni krupni radovi.

„Preporuka je da na svim prozorima budu vitraji, a mi imamo tri prozora sa vitrajima, dok imamo još deset na kojima nisu. To je nešto što se može, ali nije da se mora. Najvažnije je bilo da se sačuva kuća, ograda, dvorište, i da sredimo malo prostor na groblju. Mislim da ćemo zasad tu stati. Teško je naći i sredstva, jer je sve teža situacija u svijetu i ekonomska je kriza i kriza vjere i svega ostalog“, objasnio je Lukanović.

Kada sam došao u Bijeljinu, iskreno kaže da nije postojala podrška Gradske uprave, odnosno da se vremenom izgubila.

„Uspjeli smo tada da uspostavimo komunikaciju sa, sada, pokojnim Gradonačelnikom i grad je od tada pomagao svake godine sa nekih 10.000 KM što je više simbolično za ovako veliki grad. Nama je to puno značilo, jer je svaki pfening bio potreban i dobrodošao. Moram da priznam da je za sada korektna saradnja i sa novom Gradskom upravom, odnosno novoizabranim Gradonačelnikom, kao i da je on osjetljiviji u manjim etapama, ali smo dosad dobijali podršku za ono što nam je bilo potrebno“, istakao je Lukanović.

Katoličko groblje u Bijeljini staro je preko 150 godina i bilo je jako zapušteno.

„Kada sam došao ovdje, nije se vodilo previše računa, pravile su se divlje deponije… nije bilo sustavnog održavanja. Ja sam to malo pokrenuo i pokrenuo da se ljudi uključe. Dosta smo uspjeli uraditi, srediti i staze po groblju i samo groblje“, rekao je Lukanović.

Kada je u pitanju broj katolika koji žive u Bijeljini, Lukanović kaže da je jako teško odgovoriti, s obzirom da se oko 750 njih izjašnjava kao katolici, a tek stotinjak je njih koji redovno dolaze u crkvu i kojima sveštenik dolazi kući u „blagoslov u obitelji“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Razvojna agencija Grada Bijeljina organizovala Infodan – prezentacija Programa rada za 2023.godinu

Razvojna agencija Grada Bijeljina danas je organizovala Info dan, odnosno, prezentaciju Programa rada za 2023. godinu Razvojne agencije Grada...

Načelnik Savić učestvovao u Beču na Konferenciji u organizaciji OEBSA

„Na sastanku u Beču imao sam priliku da zajedno sa načelnikom Teočaka Taibom Muminovićem učestvujem u radu konferencije...

Dnevni horoskop za 31. mart

OVAN POSAO: Napredujete iz dana u dan. Ovakva dinamična atmosfera vam potpuno odgovara. Ovo je u potpunosti energija koja vama...

Twitter ukida stare oznake za verifikaciju 1.aprila

Zastarjeli verifikovani korisnici moraće da plate kako bi zadržali svoj status. Uskoro će korisnici sa prethodno verifikovanim Twitter nalozima...