“ZP KOMERC” VRŠANI: Značajno mjesto u proizvodnji hrane u Srpskoj (foto)

Datum:

Share post:

Mesna industrija ,,ZP komerc” Vršani već dugo zauzima značajno mjesto u proizvodnji hrane u Republici Srpskoj.

Najveći proizvođač tovnih junadi i svinja u Srpskoj i BiH

TESTNA REKLAMA

Mesna industrija ,,ZP komerc” najveći je proizvođač tovnih junadi i svinja na području Republike Srpske i BiH i taj trend se održava, uprkos svjetskoj ekonomskoj krizi, poskupljenju žitarica, stočne hrane i energenata. Nakon deset godina realizacije velike investicije, na jednom mjestu, u novoj poslovno-proizvodnoj hali, objedinjene su sve funkcije, od poslovanja i planiranja, do prerade i proizvodnje gotovih proizvoda.

Slavko Rosić, pomoćnik direktora za finansije, kaže na početku razgovora za ,,Semberija info” da su svjetska ekonomska kriza i povećanje cijena sirovina i energenata u značajnoj mjeri uticali i na poslovanje ovog velikog prerađivačkog kapaciteta u Semberiji. Limitirajući faktor je i nedostatak zemljišta za proizvodnju stočne hrane u vlastitoj režiji.

– Nemamo dovoljno zemljišta za obradu, svega oko deset odsto u odnosu na važeće evropske direktive koje se odnose na hranu i izđubravanje zemljišta. Zbog toga smo primorani da uvozimo stočnu hranu, uglavnom iz Srbije. Stočna hrana je u međuvremenu poskupjela, tako da smo morali značajno smanjiti broj junadi u tovu. U sektoru proizvodnje, osim poskupljenja sirovina, veliki udar je zabilježen i na planu cijena energenata. Skok cijene električne energije značajno se odrazio na proizvodnju svježeg mesa. Sve se to neminovno moralo odraziti i na povećanje cijena naših proizvoda. Da li je to procenat od 25 ili 30 odsto, teško je u ovom trenutku tačno odrediti. Svi mi, u takozvanom realnom sektoru, prinuđeni smo na svakodnevnu borbu, u smislu organizacije proizvodnje, postizanja produktivnosti, obezbjeđenja plata i izmirivanja obaveza prema državi. Imamo trenutno oko 200 radnika, tako da je naša obaveza da zaradimo dovoljno za plate zaposlenih, za doprinose, PDV i sve druge materijalne i proizvodne troškove. Što se tiče ušteda u proizvodnji, nadamo se ubrzanoj realizaciji projekta obnovljivih izvora energije za privredne subjekte. To bi podrazumijevalo postavljanja solarnih panela na našem proizvodno-poslovnom objektu i značajno bi nam umanjilo proizvodne troškove u dijelu koji se odnosi na električnu energiju”.

Slavko Rosić za ,,Semberija info’’ kaže da je Mesna industrija ,,ZP komerc”, u organizaciji Ministarstva spoljne trgovine i Kancelarije za veterinarstvo BiH, učestvovala u realizaciji opitnog projekta izvoza crvenog mesa na tržište EU.

– Suočavamo se sa puno administrativnih procedura koje treba isfinansirati tokom godine. Ambalažni otpad je velika stavka za ovu firmu. Početkom naredne godine bićemo uključeni u proceduru uvođenja elektronskog potpisa kod Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Sve ove aktivnosti mora pratitit kvalitetan i stručan kadar, kako u proizvodnoj, tako i u informatičkoj sferi’’.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: semberijainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NIKAD ROB! Nenad Nešić nije pokazao tri prsta u Sarajevu… prvo je poljubio skupljena tri prsta u položaju za pravljenje “osjene tijela krstom“…

NIKAD ROB! Nenad Nešić nije pokazao tri prsta u Sarajevu... prvo je poljubio skupljena tri prsta u položaju...

Isplaćeno 361.572 KM podsticaja za premiju za povrće

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske isplatilo je danas 361.572 KM obaveza po osnovu podsticaja za razvoj...

Nedostaje još 1.000 KM! Nataša Ćejić treba pomoć dobrih ljudi da bi se izliječila (foto)

Nataši Ćejić sa samo 26 godina odstranjena je žučna kesa, ali borba za zdravlje i dalje traje. Nedostaje...

Teodora Terzić iz Bijeljine – jedina žena među 65 vitezova, plivala za Časni krst (foto, video)

Zahvaljujući medijima, i ove godine imali smo priliku da vidimo ko je sve zaplivao za Časni krst na...