Znate li kako je nastala Crvena zvezda?

Datum:

Share post:

Crvena zvezda je osnovana današnji dan, 4. marta 1945. godine. Klub je osnovan na inicijativu Ujedinjenog saveza antifašističke omladine, a u postavljanju temelja budućeg sportskog društva učestvovali su Zoran Žujović, Ljubiša Sekulić, Slobodan Ćosić, Dušan Bogdanović i Svetozar Gligorić.

 
 
 
 
Mjesec dana prije toga osnovano je Omladinsko fiskulturno društvo Crvena zvezda koji je mjesec dana kasnije prerastao u sportski kolelektiv Crvena zvezda.

Dan prije osnivačke Skupštine 4. marta delegati su i dalje vijećali koje ime da ponese sportski kolektiv da bi se umiješali "kumovi" Slobodan Ćosić i Zoran Žujović, prvi potpredsjednici kluba.

Ćosić je tada izgovorio: "Ljudi, a da naše društvo nazovemo Zvezda?", na šta je Žujović dodao, "Odlično. Samo, kad je Zvezda – neka bude crvena".

Za prvog predsjednika kluba izabran je Đorđe Paljić, za potpredsjednike Slobodan Ćosić i Zoran Žujović, za sekretara Ljubiša Sekulić, za blagajnika Dušan Bogdanović, a ekonom je bio Predrag Đajić.

TESTNA REKLAMA

Prva fudbalska utakmica odigrana je na sam dan osnivanja 4. marta, a rival je bio Prvi bataljon Druge brigade KNOJ-a. Zvezda je slavila rezultatom 3:0 na igralištu "Studenta".

Crvena zvezda je tada nastupala u sljedećem sastavu: Golubičić (Popadić), Stanković, Filipović, Pečenčić, Ćirić, Jovanović, Veličković, Tomašević, Šapinac (Stokić), Spasojević i Horvatović. Strijelac prvog, istorijskog gola za Crvenu zvezdu, bio je Kosta Tomašević.

Tokom prve godine postojanja, Crvena zvezda je odigrala ukupno 36 mečeva. Zabilježila je 30 pobjeda, neriješeno je bilo pet puta, a jedini poraz doživljen je u Temišvaru protiv Rumunije.

Zvezda je tokom istorije iznjedrila veliki broj legendi, a najveće su Zvezdine zvezde, kojih je do sada 5 – Rajko Mitić, Dragoslav Šekularac, Dragan Džajić, Vladimir Petrović Pižon i Dragan Stojković Piksi.

Ipak, najslavnija generacija u istoriji Zvezde je ona iz 1991. godine, koja se okitila titulom prvaka Evrope u Bariju, koja je kasnije proglašena "šestom Zvezdinom zvezdom", mada se ta titula šeste Zvezdine zvezde nije odomaćila među navijačima crveno-bijelih.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: telegraf.rs

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

RADNIK SVE JAČI: BOJAN BURAZOR STIGAO U SEMBERIJU

Radnik iz Bijeljine je svakim danom sve jači, a novo ime je igrač bogatog iskustva, Bojan Burazor. Sadržaj se...

Hiljadu učesnika iz 58 klubova na Međunarodnom rukometnom turniru u Bijeljini

Hiljadu učesnika iz 58 klubova na Međunarodnom rukometnom turniru u Bijeljini. BIJELJINA HANDBALL CUP 2022 će biti održan 19,...

NAŠA REPUBLIKA SRPSKA na današnji dan DOBILA IME

Narodna skupština Srpske Republike BiH usvojila je u Banjaluci 12. avgusta 1992. godine Deklaraciju o državnom i političkom...

RiTE „Ugljevik“ i „Elektro – Bijeljina“ u plusu – Za pola godine ostvarena VIŠEMILIONSKA DOBIT

Zavisna preduzeća Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), osim Elektrokrajine, završila su prvu polovinu ove godine u plusu te...