Znanje iz informatike Milica Škipina iz Foče brusiće u Hjustonu

Datum:

Share post:

Studentkinja treće godine Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu Milica Škipina prva je Fočanka i jedna od rijetkih studenata iz Srpske koja je dobila priliku za stručnim usavršavanjem na Rajs univerzitetu u američkom gradu Hjustonu.

Ova dvadesetjednogodišnja Fočanka će zahvaljujući naučnom programu usavršavanja i razmjene studenata, a pod pokroviteljstvom Srpsko-američke privredne komore iz Hjustona, od 1. jula do 1. oktobra imati priliku da se na prestižnom svjetskom univerzitetu bavi istraživačkim radom iz oblasti računarstva, te dostigne znanje i iskustva neophodna svakom stručnjaku informacionih tehnologija. Milica je još jedan u nizu primjera da Republika Srpska ima talentovane mlade ljude koji znanjem briljiraju na fakultetima širom regiona, a sve više i svijeta.

Kao vukovac u osnovnoj i đak generacije u fočanskom srednjoškolskom centru odlično znanje stekla je iz matematike, fizike i informatike, osvajajući brojne nagrade na takmičenjima. To je i presudilo da školovanje nastavi na Fakultetu tehničkih nauka novosadskog Univerziteta. Sada je na trećoj godini Studijskog programa Primijenjene računarske nauke i informatika, a u njenom indeksu stanuju samo čiste desetke sa položena 22 ispita.

– Smatram da je odlazak u Ameriku sjajna prilika da unaprijedim svoje znanje u ovoj oblasti, kao i znanje engleskog jezika, te da steknem i naučno i radno iskustvo kroz laboratorijski rad na konkretnom projektu. Još ne znam koji će to biti projekat, ali ćemo dobiti mentora i temu, a daću sve od sebe da što bolje obavim zadatke koji pred mene budu postavljeni – kaže Škipina, koja će sa još sedam kolega iz Novog Sada i Beograda proći tromjesečni stručni program.
Mlada Fočanka na novosadskom fakultetu nosi i jedno vrlo značajno priznanje. Dobitnica je izuzetne nagrade za uspjeh u toku studija, za ostvarenu ukupnu prosječnu ocjenu 10,00 u protekloj akademskoj godini.

TESTNA REKLAMA

– Tu nagradu smatram samo logičnim nastavkom onoga što želim i čemu težim, a doživljavam je kao podstrek za dalje napredovanje, kako meni, tako i svim drugim kolegama – kaže Škipina. U računarstvo i prirodne nauke zaljubila se još kao osnovac, da bi svoje znanje nadogradila tokom srednjoškolskog obrazovanja. Najviše, kako kaže, duguje svojim profesorima iz Foče koji su joj to znanje vrijedno prenosili.

– Meni je znanje koje su mi pružili profesor Dragan Kovač iz fizike, profesori Dragana Dobrota i Stanislav Ivanović iz matematike i informatike u srednjoj školi značilo toliko da mi je prva godina studija na fakultetu bila izuzetno laka i sam sve sam brzo savladala. Inače, znanje koje nose naši studenti je odlično i nije slučajno što su studenti iz Srpske jedni od najboljih na fakultetima u Srbiji – ističe mlada Fočanka.

Svakodnevno vježba i rješava logičke zadatke. To joj, kaže, pomaže da bez problema savladava gradivo i polaže ispite. Međutim, pored učenja stiže i da se bavi različitim hobijima, šetnjom, planinarenjem, te brojnim sportovima. Stipendista je Fonda “Dr Milan Jelić”, što joj, kako kaže, olakšava finansijski dio školovanja.

– To mi je velika pomoć jer uz tu stipendiju olakšavam porodici, a i mogu sama da se izdržavam – kaže Milica i dodaje da nakon završenih studija planira da upiše master u Novom Sadu ili u inostranstvu.

Brat
Milan Škipina, Miličin brat, sa kojim dijeli sobu u studenjaku, takođe je jedan od istaknutih studenata novosadskog Fakulteta tehničkih nauka. Briljira u oblasti elektrotehnike, a i njegov indeks krase isključivo desetke. Oboje bi željeli da se nakon školovanja vrate ili u Foču ili u neki drugi grad u Srpskoj.

Izvor: glassrpske.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Danas se obilježava Sveta Petka Trnova

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik posvećen prepodobnoj mučenici Paraskevi, u narodu poznatoj kao Petka Trnova Praznik Svete...

Ekstenzija za Chrome i Edge krade imejlove korisnika

Malver koji su istraživači iz firme Volexity nazvali SHARPEXT je u formi ekstenzije za veb pregledače Google Chrome...

AGRO SAVJET: Kako napraviti gajilište za proizvodnju šampinjona

U intenzivnom gajenju šampinjona postoje gajilišta u kojima se odvija čitava proizvodnja počev od unošenja zasijane podloge do...

SERVISNE INFORMACIJE za 8. avgust: Prekidi u snabdijevanju vodom

Zbog otklanjanja kvara na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...