Zimska oprema će sljedeće godine biti obavezna od 1. novembra

Datum:

Share post:

Novi Pravilnik o prometu u zimskim uslovima, u sklopu kojeg je predviđena obavezna zimska oprema u periodu od 1. novembra tekuće do 1. aprila naredne godine, stupiće na snagu 28. decembra 2020.
 
Pravilnikom koji je donio bh. ministar komunikacija i prometa Vojin Mitrović u saradnji s organima nadležnim za unutrašnje poslove propisuju se pravila o odvijanju prometa u zimskim uslovima, zimska oprema i period u kojem je obavezno posjedovanje i upotreba zimske opreme u prometu.

U Članu 3 pravilnika navodi se da u periodu od 1. novembra tekuće do 1. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uslove, vozila, izuzev vozila kategorije "L", "T" i "C", moraju posjedovati opremu za promet u zimskim uvjetima.
Pravilnikom koji će još nekoliko dana biti na snazi bila je predviđena obavezna zimska oprema od 15. novembra do 15. aprila.

Šta obuhvata zimska oprema?
a) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili
b) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka ili
c) pneumatike za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.
(3) Izuzetno van perioda iz stava (1) ovog člana, na dijelu ceste, kada na kolovozu vladaju zimski uslovi, mogu se na točkove postaviti lanci za snijeg, odnosno drugi uređaji za povećanje trakcije.
(4) Pneumatici na vozilima moraju odgovarati dimenzijama što ih je prijavio proizvođač, zavisno o najvećoj dopuštenoj brzini kretanja vozila i najvećem dopuštenom opterećenju osovina na kojima su pneumatici postavlјeni, te na istoj osovini vozila moraju biti jednaki po dimenzijama, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti, konstrukciji, marki, proizvođaču i tipu.
 
Ograničenja prometa
(1) Za vrijeme zimskih uslova iz člana 2. ovog pravilnika zabranjuje se promet motornim i teretnim vozilima s priklјučnim vozilom koja ne posjeduju zimsku opremu, kao i vozilima koja posjeduju, a ne koriste zimsku opremu.
(2) Izuzetno od stava (1) ovog člana, nadležni organ za unutrašnje poslove, u saradnji s nadležnim organom za promet, može van perioda iz člana 3. stav (1) ovog pravilnika na određenoj cesti ili dijelu ceste, u određene dane ili u određenom periodu propisati posjedovanje i korištenje zimske opreme za pojedine kategorije vozila, bez obzira postoje li na toj određenoj cesti ili dijelu ceste zimski uslovi.
(3) U slučaju obimnijih snježnih padavina, većih snježnih nanosa, smetova ili pojave poledice nadležni organ za unutrašnje poslove, uz saglasnost nadležnog organa za promet, može privremeno zabraniti ili ograničiti promet za sva vozila ili pojedine kategorije vozila na određenoj cesti ili dijelu ceste.
(4) Izuzetno od stava (3) ovog člana, nadležni organ za unutrašnje poslove može na licu mjesta privremeno zabraniti promet određenoj kategoriji vozila dok se ne steknu uslovi za sigurno odvijanje prometa.
(5) Nadležne institucije koje održavaju i upravlјaju cestama, u saradnji s nadležnim organom za unutrašnje poslove, upoznat će javnost o privremenoj zabrani ili ograničenju prometa za sva vozila ili pojedine kategorije vozila na određenoj cesti ili dijelu ceste putem sredstava javnog informiranja i postavit će odgovarajuću prometnu signalizaciju.
Obavezno čišćenje vozila
Ovlašćeno lice nadležnog organa unutrašnjih poslova će isklјučiti iz prometa motorno i priklјučno vozilo na kojem se nalazi snijeg ili led koji bi mogli utjecati na kretanje vozila u prometu, odnosno preglednost vozača i sigurnost drugih učesnika u prometu.

Dešavanja u Bijeljini

TESTNA REKLAMA

Izvor: klix.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

TRIVIĆ U BIJELJINI: Gradonačelnik Petrović se odlično nosi sa svim izazovima koji potiču iz domena politike (foto)

Pantelinskoj duhovnoj večeri u Bijeljini, prisustvovala i potpredsjednik PDP RS i kandidat za predsjednika RS Jelena Trivić koja...

BIJELJINA: Održano Pantelinsko duhovno veče (foto)

Večeras je u Bijeljini u Centru za kulturu "Semberija" održano Duhovno veče u sklopu Pantelinskih dana. Duhovnoj večeri...

BIJELJINA: Delegacija SPS na manifestaciji “Pantelinsko duhovno veče“

Delegacija SPS Bijeljina prisustvovala je večeras kulturnoj manifestaciji “Pantelinsko duhovno veče” u Bijeljini. Delegaciju bijenskog SPS su predvodili dr...

ŠAROVIĆ U BIJELJINI: Semberija ima veliki potencijal da bude najrazvijenija regija u BiH (foto)

Mirko Šarović, predsjednik SDS RS i kandidat za Srpskog člana Predsjedništva BiH na oktobarskim izborima, prisustvovao je večeras...