Zemlja koja je prvi put 2015. godine čula stranu muziku

Datum:

Share post:

Butan – zemlja sreće, magije i mitova – tokom desetodnevnog festivala koji se odigrao 2015. prvi put u istoriji ugostila je strane di-džejeve, ulične umetnike, igrače i kreativne mislioce.

Središnji gradski trg u prestonici Timpu tog februara postao je mesto susreta potpunih suprotnosti – viševekovne tradicije i urbane kulture.

Godišnji međunarodni festival, desetodnevna manifestacija čiji program uključuje umetnost, muziku, film i gastronomske specijalitete prvi put je u “kraljevstvu Himalaja” ujedinio ljude različitih nacionalnosti. 

Smešten između svojih velikih suseda Indije i Kine, Butan je jedna od najintrigantnijih zemalja na svetu. Zahvaljujući tome što je turizam sve do 1974. godine bio zabranjen, drevna kultura zemlje ostala je gotovo netaknuta.

TESTNA REKLAMA

S dolaskom interneta (televizija je dozvoljena tek 1999. godine) radoznala mlada populacija (60 odsto stanovništva čine osobe ispod 25 godina starosti) “kročila” je u spoljašnji svet. 

“Butan se dugo nije otvarao ka svetu. Nastojali smo da zaštitimo svoju kulturu, ali promene su neizbežne. Uticaji su tu, sada je samo pitanje na koji način ćemo im pristupiti. Cilj ovog festivala je da omogući mladim generacijama da se izraze, razmenjuju ideje i uče od međunarodnih umetnika”, izjavio je Tinli Palden Dorđi, saosnivač festivala.

Izvor: b92.net

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DANAS JE SVETI PANTELEJMON

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas praznik posvećen Svetom velikomučeniku Pantelejmonu. Sveti Pantelejmon rodom je iz Nikomidije (današnji grad Izmitu...

Samsung značajno smanjuje proizvodnju telefona?

Finansijski stručnjaci širom sveta predviđaju globalnu recesiju, a tržište pametnih telefona počelo je već da se priprema za...

AGRO SAVJET: Krompir dosegao rekordne cijene

Visoke temperature i suša su umanjile prinos krompira, a cijena je blizu maksimalnog iznosa, dok su uljana repica...

SERVISNE INFORMACIJE za 9. avgust: Prekidi u snabdijevanju vodom

Zbog otklanjanja kvara na vodovodnoj mreži i priključenja novog korisnika na vodovodnu mrežu, danas će, u vremenu od...