„Željeznice Srpske“ U MINUSU 15 MILIONA KM

Datum:

Share post:

Nikako da se „poprave“: „Željeznice Srpske“ U MINUSU 15 MILIONA KM

„Željeznice Republike Srpske“ su u finišu sabiranja rezultata za prošlu godinu, a već do sada dobijeni podaci pokazuju da je ovo javno preduzeće 2022. godinu završilo sa gubitkom od oko 15 miliona maraka, rekao je vršilac dužnosti direktora Slađan Jović.

– Pri kraju smo izrade izvještaja o radu. Poslovanje preduzeća opterećuju gubici iz ranijih godina, tako da ćemo biti na nekom nivou minusa iz 2021. godine. Dakle, gubitak za 2022. godinu iznosi oko 15 miliona maraka – naveo je Jović, koji je na čelo tog javnog preduzeća postavljen krajem prošle godine.

On je naglasio da imaju trend smanjenja gubitaka u odnosu na pokazatelje iz 2021. godine.

– Po svim parametrima gubitak pada, ali je preduzeće i dalje u minusu. Najveća izdvajanja su i dalje za plate radnika iako smo smanjili dobar dio radnika u prethodnom periodu. Međutim, imamo nedostatak tehničkog osoblja, dok administrativnih radnika u jednom dijelu ima i nešto više nego što bi ih trebalo da bude – naveo je Jović i dodao da su izmirene i sve obaveze prema dobavljačima.

Naglasio je da će nastojati da urade određene remonte u vlastitoj režiji, kao i da ugovore što više transporta roba kako bi mogli servisirati sve obaveze na vrijeme. On je 2022. godinu u poslovnom smislu ocijenio kao dobru godinu, jer su, kako navodi sklopljeni novi poslovi, a pregovaraju i o novim za ovu godinu, piše Glas Srpske.

– Sklopljeni su ugovori sa preduzećem “Elektroprivreda” iz Srbije o prevozu uglja. Pored toga imamo i novi ugovor za Sloveniju, pa bi trebalo iz Prijedora da prevozimo oko 300.000 tona uglja. Tako da na osnovu svih tih poslova možemo očekivati da će ova godina biti bolja od prethodne – poručio je Jović i dodao da je dosta robe krenulo preko teritorije Republike Srpske koje javno preduzeće transportuje.

“Željeznice RS” godinama posluju u minusu, a akumulirani gubitak preduzeća na kraju prošle godine je iznosio 109,7 miliona KM. Ovo javno preduzeće se nalazi u procesu restrukturiranja još od 2017. godine, koje provodi u saradnji sa Svjetskom bankom.

Restrukturisanje

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je proces restrukturisanja “Željeznica” ostvario značajan napredak i da su rezultati vidljivi. Čubrilović, koji se prije nekoliko dana sastao sa rukovodstvom “ŽRS”, izjavio je i da je restrukturisanje ovog preduzeća jedan od prioriteta Vlade Srpske s ciljem uspostavljanja finansijski održivog i profitabilnog sistema.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RAZVOJNA AGENCIJA BIJELJINA: Za podsticaj razvoja privrede planirano 400.000 KM

Razvojna agencija Bijeljine plasiraće u toku godine 400.000 KM za podsticaj razvoja privrede, navedeno je u programu rada...

BIJELJINA: Sve spremno za veliko hirurško druženje u Bolnici „Sveti Vračevi“

Sve je spremno za veliko hirurško druženje u Bolnici "Sveti Vračevi" U petak, 31.03.2023. U godini JZU Bolnica "Sveti...

VODOSNABDIJEVANJE ZA SVA SEMBERSKA SELA – KUCNUO JE ČAS

GEOTERMALNI IZVORI - BOGATSTVO BIJELJINE - VRIJEME JE DA BOGATSTVO ISKORISTIMO VODOSNABDIJEVANJE ZA SVA SEMBERSKA SELA - KUCNUO JE...

BOLNICA BIJELJINA: BEZ LISTI ČEKANJA KOD KARDIOLOGA (video)

Kardiolozi bijeljinske bolnice dobrovoljno su donijeli odluku da tokom ove sedmice, bez finansijske nadoknade, rade duple smjene kako...