ZBOG LOŠEG ZDRAVSTVENOG STANJA Odbrana generala Mladića zatražila odgađanje iznošenja žalbe

Datum:

Share post:

Odbrana generala Ratka Mladića zatražila je da bude odgođeno ročište za iznošenje žalbi na presudu pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove u Hagu, zakazano za 17. i 18. mart, dok se ne provjeri da li je general Mladić mentalno i fizički sposoban da prati postupak, rekao je njegov advokat Branko Lukić.

– Mi smatramo da general nije sposoban da prisustvuje zbog svog slabog zdravstvenog stanja. Naveli smo da tražimo da se prvo proceni njegova sposobnost da prisustvuje suđenju. Priloženo je mnogo dokumentacije, ali je to poverljivo i ne može da se iznosti u javnost – rekao je Lukić.

On je istakao da je zahtjev podnesen još 28. februara, ali da Tribunal nije htio da ga objavi kao javni podnesak, iako je odbrana uložila i povjerljivi i javni podnesak, u kojem je redigovano sve što ne smije da ide u javnost. Odbrana je zato podnijela drugi podnesak u kojem je navela da Mehanizam nije htio da objavi zahtjev za odgađanje ročišta, pa su u Hagu, kako navodi Lukić, “danas morali” da objave oba podneska.

Lukić je naveo da odbrana traži da se procijeni zdravstveno stanje generala Mladića, odnosno da se angažuju stručnjaci koji će reći da li je sposoban i, ako nije, kad bi mogao da bude sposoban, što bi zatim bilo predmet nove revizije.

– General je u vrlo lošem stanju, on je vrlo bolestan čovjek i smatramo da ne može da odsedi dan na suđenju. Znamo po tome što kad mu se ode u posjetu ne može da sjedi cijelu posjetu i traži da se prekine i da ide i legne jer ne može više da sjedi – rekao je Lukić. On je istakao da odbrana smatra da je na vrijeme poslala zahtjev da se njegovo stanje procijeni i da Mehanizam ima vremena da završi analizu i procjenu.

TESTNA REKLAMA

Haški tribunal je prvostepenom presudom iz novembra 2017. godine osudio generala Mladića na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za navodni genocid u Srebrenici iz 1995. godine, progon Bošnjaka i Hrvata i terorisanje stanovništva Sarajeva.

General Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i haško tužilaštvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za navodni genocid u još šest opština u BiH 1992. godine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

LOPARE: KOLO SRPSKIH SESTARA “MATI ANGELINA SRPSKA“ PROSLAVILO KRSNU SLAVU (foto)

Kolo srpskih sestara iz Lopara je obilježilo svoju krsnu slavu - Prepodobna mati Angelina Srpska. Tim povodom u hramu...

Kombajn oborio Ginisov rekord u žetvi pšenice

Poboljšane performanse New Holland kombajn CR8.90 Revelation su doprinijele ovom rekordu. Kompanija New Holland još jednom se upisala na...

Prva Liga Srpske: Glišić šokirao Zvijezdu 09, Rudar Prijedor okrenuo u nastavku

Kozara je šokirala Zvijezdu 09 i odnijela bod sa gostovanja. Ekipa iz Etno sela Stanišić je vodila 1:O sve...

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz Glasoviti film Australija reditelja Baza Lurmana, romantična epska...