Završena MRTVAČNICA u Bijeljini – čeka se upotrebna dozvola (foto)

Datum:

Share post:

     Izgradnja mrtvačnice na novom groblju u Hasama kod Bijeljine je završena, ali  bi  u funkciji trebalo da bude do kraja ove godine jer još uvijek nisu dobili svu neophodnu dokumenatciju kako bi objekat počeo sa radom. Za objekat, neophodan za pogrebnu delatnost i opremom koja zadovoljava evropske standarde, iz gradskog budžeta u protekle tri godine, izdvojeno 820.000 KM i ovo će biti jedna od najsavremenijih mrtvačnica u regionu.
 
  • Oprema zadovoljava evropske standarde, počev od ekoloških, pa sve do propisa iz oblasti energetske efikasnosti. Imamo odjeljenje za pripremu pokojnika, 9 komora, od toga dvije za duboko zamrzavanje, salu za obdukciju, prostor za prodaju pogrebne opreme te dvije sale za davanje pomena, rekao je za Dešavanja u Bijeljini Slađan Simić, direktor JP „Gradsko groblje“ – Ovih dana očekujemo da dobijemo i preostale papite kako bi kompletirali upotrebnu dozvolu i krenuli sa radom, naglasio je Simić.
      Svojevremeno  je bilo govora i o izgradnji krematorijuma, no za  to ne postoji veliko  interesovanje  tako da se za sada odustalo od  te ideje.
 
     Novo gradsko groblje trenutno raspolaže s površinom od 20 hektara, od 60 koliko je predviđeno za ovaj kompleks. To podrazumeva oko 70.000 grobnih mesta, čime bi se zadovoljile potrebe grada narednih  70 godina a projektovano da se na njemu sahranjuju pripadnici sve tri verske konfesije i ateisti.
  • Cijena jednog  grobnog mjesta bez parapeta  iznosi 351 KM, dok je cijena na seoskim grobljima daleko niža.  Na novom groblju  najčešće se kupuju mjesta sa završenim građevinskim radovima po ceni od 643 KM. Po Zakonu o grobnoj i pogrebnoj djelatnosti preuzeli smo i upravljanje nad seoskim grobljima u Semberiji, istakao je Simić.
       Na području Semberije ima 78 seoskih grobalja, od kojih je 38 u vlasništvu grada. Neizvesno je da li će preduzeće koje gazduje sa grobljem u Pučilama i novoizgrađenim grobljem Hase Brijesnica, preuzeti i nadležnost nad  grobljima kojima upravljaju verske zajednice.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BOGDAN BOĆA RANKIĆ – Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji

Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji. Fudbal je zavolio kao mali dječak i skupa sa svojim...

Advokati u Srpskoj najavili štrajk zbog porodičnog zakona

Advokati u Republici Srpskoj najavili su štrajk ukoliko se iz nacrta Porodičnog zakona ne izbriše odredba koja notarima...

HOŠIĆ, ZVIJEZDA 09: OČEKUJEM DOBRU UTAKMICU IAKO IMAMO 4-5 POVRIJEĐENIH IGRAČA

Ekipa Zvijezde 09 u trećem kolu gostuje ekipi Krupe na Vrbasu. Pred današnjih put šef stručnog štaba Zvijezde...

“RADI U KORIST SDA” Selak poručio da je djelovanje Turkovićeve protivno Ustavu BiH

Postupci Bisere Turković nikako ne odražavaju pravu sliku i stanje u BiH, već je njeno djelovanje isključivo u...