Zašto se baš danas obilježava Svjetski dan Crvenog krsta?

Datum:

Share post:

Svetski dan Crvenog krsta obeležava se na dan kada je rođen Anri Dinan, osnivač jednog od najmasovnijih i najstarijih humanitarnih pokreta.

Poreklom iz bogate ženevske porodice, nakon studija Dinan se posvetio bankarskom pozivu. Krenuvši da sklopi posao sa Napoleonom III, slučajno se obreo usred pobesnele bitke kod grada Solferino. Hiljade vojnika koji su se međusobno ubijali i sakatili, i užasna ljudska patnja ranjenika koju je tamo video preobrazila ga je i promenila tok njegovog života.
Ne samo da je istog trenutka promenio svoje planove i počeo da motiviše i organizuje ljude iz okolnih mesta da pruže pomoć ranjenima koji su bespomoćno ječali, nego je došao do ideje da sve zemlje na svetu treba da formiraju orgnizacije koje će služiti za pomoč bolesnim i ranjenima u sukobima – bez obzira kojoj strani pripadaju.

Anri Dinan

I sam se potpuno se predao stvaranju međunarodne organizacije koja bi za cilj imala ublažavanje patnje i pružanje pomoći svima kojima je to potrebno. Zapustivši posao zbog ideje kojoj se posvetio, bankrotirao je i završio u krajnjoj bedi, zaboravljen u jednom sirotinjskom domu. Ipak, ideja koju je podario svetu imala je drugačiju sudbinu – pokret Crvenog krsta nastavio je da se razvija i postao je prihvaćen doslovno od celog sveta.

TESTNA REKLAMA

Sticajem okolnosti, na ostarelog Dinana je u sirotinjskom domu naišao jedan mladi novinar koga je privukla neobična životna priča oronulog čoveka i o njemu je napisao tekst. Nakon što je tekst objavljen u novinama, po drugi put u životu, tvorac pokreta Crvenog krsta dobio je zasluženu pažnju javnosti.

Na samom početku 20. veka norveški parlament dodelio mu je Nobelovu nagradu za mir. Na taj način Dinan je postao prvi dobitnik ove izuzetne nagrade.

Nobelova nagrada donosi veliko materijalno bogatstvo, ali Dinana to nije zanimalo, ništa od tog novca nije zadržao za sebe već ga je donirao Crvenom krstu i drugim humanitarnim organizacijama koje su bile posvećene pružanju pomoći onima kojima je to potrebno. Ostao je da živi u istom onom domu za uboge gde je desetak godina kasnije i preminuo.
Od 1948. godine, 08. maj, u znak poštovanja prema Anri Dinanu, u celom svetu se obeležava kao Svetski dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

Izvor: desavanjaubijeljini.com
 
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

LOPARE: KOLO SRPSKIH SESTARA “MATI ANGELINA SRPSKA“ PROSLAVILO KRSNU SLAVU (foto)

Kolo srpskih sestara iz Lopara je obilježilo svoju krsnu slavu - Prepodobna mati Angelina Srpska. Tim povodom u hramu...

Kombajn oborio Ginisov rekord u žetvi pšenice

Poboljšane performanse New Holland kombajn CR8.90 Revelation su doprinijele ovom rekordu. Kompanija New Holland još jednom se upisala na...

Prva Liga Srpske: Glišić šokirao Zvijezdu 09, Rudar Prijedor okrenuo u nastavku

Kozara je šokirala Zvijezdu 09 i odnijela bod sa gostovanja. Ekipa iz Etno sela Stanišić je vodila 1:O sve...

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz

SVRAKIN BLUZ URSULE JOVIĆ i porijeklo iz Broca – zaseok Jelaz Glasoviti film Australija reditelja Baza Lurmana, romantična epska...