Zašto je za SDS važniji američki ambasador od republičkih institucija?

Datum:

Share post:

Ne obazirući se što je zbog antidejtonskog djelovanja Vlada usvojila Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim ambasadorima u BiH i njihovim osobljem, načelnik Istočne Ilidže Marinko Božoviće je ugostio američkog ambasadora. Sastanak je navodno ranije ugovoren, ali Božović se ne krije iza toga i otvoreno kaže da nije saglasan sa stavom Vlade.

Znači li to da je SDS-u važniji američki ambasador nego republičke institucije?

Nije Božoviću jasna informacija, uslijedila zbog Marfijevog uplitanja u suštinsko pitanje opstanka Republike Srpske, a to je njena imovina?! Ili je, pak, Božović, zajedno sa SDS-om dužan podanik, koji nije u prilici odbiti, navodno ranije ugovoren sastanak, pita vlast Republike Srpske. Božović kaže da je spreman na kritike iz vlasti.

– Smatram da mi nemamo luksuz da ne razgovaramo, a ingormacija koja je objavljena da se nastavlja saradnja sa SAD i Velikom Britanijom, a prekida sa njihovim ambasadama je za mene apsolutno neprihvatljiva – neracionalna – smatra Božović.

Od racionalnog Božovića ni slova o navodnim velikim zajedničkim projektima sa amerikancima. A Marfi je došao, kako je i sam rekao, da vidi kako može pomoći stanovništvu Istočne Ilidže, jer im je, kaže predsjednik Srpske, voljom građana, propao plan svrgavanja vlasti. Zahvaljujući volji građana, navodi, propao je i američko – britanski plan otimačine, koju Marfi i njegovo osoblje provode antiustavnim uticajem na pravosuđe. Milorad Dodik kaže da Srpska poštuje američki narod i državu, ali da se mešetarenju Marfija i inih treba odlučno suprostaviti.

– Potrčao je juče, bio sa načelnikom opštine. Јa nemam ništa protiv, neka sarađuje, ali takvi izdajnici, koji ne poštuju odluke Vlade Srpske i to svakako govori o čemu se radi. Njemu je bio potreban bilo ko iz Srpske juče da se uslika s njim, pa je našao Božovića. A oni upravljaju sa SDS on, očigledno da bi poslao u Vašington sliku da on s nekim sarađuje – istaako je Dodik.

Dok vlast u Republici Srpskoj, kao i predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama povlače crvenu liniju, preko koje se ne smije preći, ni po cjenu izolacije, Božović snishodljivo dočekuje i daruje Majkla Marfija, kažu u vladajućoj koaliciji.

– Pozicija ili opozicija, načelnici ili gradonačelnici, dužni su i treba da poštuju ono što donnose institucije, Vlada i NSRS – istakao je poslanik NPS u NSRS Dragan Galić.

Srpski delegat u Domu naroda BiH Snježana Novaković Bursać istakla je da cilj posjete Marfija Božoviću da se devalvira odluka Vlade Republike Srpske.

– I da se devalvira zvanična politika njenih institucija-. Trebalo je američki ambasador brže bolje s nekim da se sastane da pokaže da je moguće naći aktere koji neće podržati jedinstvo Srpske – dodala je Novaković Bursać.

Dilema, kako sarađivati sa SAD i Velikom Britanijom, a ne i sa njihovim ambasadama postojala je i kod Želimira Neškovića, srpskog delegata iz SDS-a u Domu naroda BiH, ali je kaže otklonio u razgovoru sa svojim kolegama.

– Јa sam legalista i poštovaću odluku Vlade Srpske. Koliko znam o ovom događaju, ja sam informisan da su se mnogo ranije dogovoreni ti sastanci – rekao je Nešković.

O pitanju imovine, očito da ni Božovićeve stranačke kolege nemaju jednako mišljenje, jer nemaju namjeru da se po svaku cijenu viđaju sa onima koji ne žele dobro Republici Srpskoj.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja: Jović potpisao protokol o saradnji u fitosanitarnoj oblasti sa Crnom Gorom

Direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja  Predrag Jović i direktor Uprave za sigurnost hrane, veterinu i fitosanitarne...

U Savjet ministara stigao HDZ-ov prijedlog: Еvo šta predlažu za izbor hrvatskog člana Predsjedništva

HDZ-ov dokument sa prijedlogom izmjena Izbornog zakona BiH upućen je Savjetu ministara, a u njemu je naveden i...

PU BIJELJINA: Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Povodom obilježavanja 4. aprila - Dana policije Republike Srpske, policijski službenici Policijske uprave Bijeljina, juče i danas, učestvovali...

PU BIJELJINA: U februaru ove godine 10% manje kriminaliteta u odnosu na februar prošle godine

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Bijeljina u februaru je krivičnim djelom privrednog kriminaliteta pričinjena šteta od...