Zašto je za SDS važniji američki ambasador od republičkih institucija?

Datum:

Share post:

Ne obazirući se što je zbog antidejtonskog djelovanja Vlada usvojila Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim ambasadorima u BiH i njihovim osobljem, načelnik Istočne Ilidže Marinko Božoviće je ugostio američkog ambasadora. Sastanak je navodno ranije ugovoren, ali Božović se ne krije iza toga i otvoreno kaže da nije saglasan sa stavom Vlade.

Znači li to da je SDS-u važniji američki ambasador nego republičke institucije?

Nije Božoviću jasna informacija, uslijedila zbog Marfijevog uplitanja u suštinsko pitanje opstanka Republike Srpske, a to je njena imovina?! Ili je, pak, Božović, zajedno sa SDS-om dužan podanik, koji nije u prilici odbiti, navodno ranije ugovoren sastanak, pita vlast Republike Srpske. Božović kaže da je spreman na kritike iz vlasti.

– Smatram da mi nemamo luksuz da ne razgovaramo, a ingormacija koja je objavljena da se nastavlja saradnja sa SAD i Velikom Britanijom, a prekida sa njihovim ambasadama je za mene apsolutno neprihvatljiva – neracionalna – smatra Božović.

Od racionalnog Božovića ni slova o navodnim velikim zajedničkim projektima sa amerikancima. A Marfi je došao, kako je i sam rekao, da vidi kako može pomoći stanovništvu Istočne Ilidže, jer im je, kaže predsjednik Srpske, voljom građana, propao plan svrgavanja vlasti. Zahvaljujući volji građana, navodi, propao je i američko – britanski plan otimačine, koju Marfi i njegovo osoblje provode antiustavnim uticajem na pravosuđe. Milorad Dodik kaže da Srpska poštuje američki narod i državu, ali da se mešetarenju Marfija i inih treba odlučno suprostaviti.

– Potrčao je juče, bio sa načelnikom opštine. Јa nemam ništa protiv, neka sarađuje, ali takvi izdajnici, koji ne poštuju odluke Vlade Srpske i to svakako govori o čemu se radi. Njemu je bio potreban bilo ko iz Srpske juče da se uslika s njim, pa je našao Božovića. A oni upravljaju sa SDS on, očigledno da bi poslao u Vašington sliku da on s nekim sarađuje – istaako je Dodik.

Dok vlast u Republici Srpskoj, kao i predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama povlače crvenu liniju, preko koje se ne smije preći, ni po cjenu izolacije, Božović snishodljivo dočekuje i daruje Majkla Marfija, kažu u vladajućoj koaliciji.

– Pozicija ili opozicija, načelnici ili gradonačelnici, dužni su i treba da poštuju ono što donnose institucije, Vlada i NSRS – istakao je poslanik NPS u NSRS Dragan Galić.

Srpski delegat u Domu naroda BiH Snježana Novaković Bursać istakla je da cilj posjete Marfija Božoviću da se devalvira odluka Vlade Republike Srpske.

– I da se devalvira zvanična politika njenih institucija-. Trebalo je američki ambasador brže bolje s nekim da se sastane da pokaže da je moguće naći aktere koji neće podržati jedinstvo Srpske – dodala je Novaković Bursać.

Dilema, kako sarađivati sa SAD i Velikom Britanijom, a ne i sa njihovim ambasadama postojala je i kod Želimira Neškovića, srpskog delegata iz SDS-a u Domu naroda BiH, ali je kaže otklonio u razgovoru sa svojim kolegama.

– Јa sam legalista i poštovaću odluku Vlade Srpske. Koliko znam o ovom događaju, ja sam informisan da su se mnogo ranije dogovoreni ti sastanci – rekao je Nešković.

O pitanju imovine, očito da ni Božovićeve stranačke kolege nemaju jednako mišljenje, jer nemaju namjeru da se po svaku cijenu viđaju sa onima koji ne žele dobro Republici Srpskoj.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PRVENSTVO RS U KROSU: Atletičari AK “Atletik” iz Bijeljine pokazali dobru formu

Juče je u organizaciji Atletskog saveza Republike Srpske održano Pojedinačno i ekipno prvenstvo RS u kros trčanju. Na...

LOPARE: Donatorsko veče za izgradnju puta do manastira Rožanj (foto,video)

U Loparama je održano donatorsko veče za asfaltiranje puta do manastira Svetog Proroka Jeremije u Rožnju. "Manastiru moj", pjesma...

NIKOLA DRLJIĆ (OK “Radnik”) NAJBOLJI je bijeljinski sportista za 2023. godinu (foto)

Nikola Drljić (OK "Radnik") najbolji je bijeljinski sportista za 2023. godinu Nikola Drljić (OK "Radnik") najbolji je bijeljinski sportista...

Fudbalerke iz Bijeljine donijele pobjedu reprezentaciji BiH VU-17 u Kazahstanu (foto)

Ženska fudbalska reprezentacija BiH – WU17 se nalazi na kvalifikacijama za EP Liga B u Kazakhstanu. Uprvoj utakmici reprezantivke BiH...