''ZASLUŽILI SMO TITULU'': Bijeljina zvanično Evropski grad sporta za 2020. godinu

Datum:

Share post:

Grad Bijeljina istakao se aktivnostima na unapređenju uslova za bavljenje sportom, institucionalnim pristupom u ovoj oblasti i aktivnostima na popularizaciji sporta, zbog čega je zaslužio titulu Evropskog grada sporta za 2020. godinu, poručio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić povodom priznanja koje je predstavnicima Grada 10. decembra u Briselu uručila Evropska federacija prestonica i gradova sporta (ACES).

 

– Na svečanosti u Evropskom parlamentu u Briselu prisustvovali su predstavnici više gradova, sa nekoliko kontinenata, a još 15 gradova ponijelo je ovu titulu. Ponosni smo na to što je Bijeljina jedan od tri grada van Evropske unije, kojem su dodijeljeni zastava i sertifikat. Naši sportski klubovi imaju registrovano ukupno 10.500 sportista, a Grad u budžetu izdvaja najviše novca za sport od svih gradova u BiH – istakao je gradonačelnik Mićić.

On je naveo da je korist od dobijene titule višestruka za Grad, posebno kada je riječ o pristupanju evropskim fondovima za razvoj sporta.

– Bijeljina je od sada međunarodno priznat grad sporta, jedan od rijetkih u regionu koji može da se pohvali ovakvom titulom. Ona svakako doprinosi i boljem imidžu grada, ali i našem konačnom cilju – da budemo grad budućnosti – naglasio je Mićić.

TESTNA REKLAMA

Prethodnih mjeseci, Grad Bijeljina izvršio je potpunu obnovu krova i parketa Sportske sale u Račanskoj ulici, a pri kraju je postavljanje reflektora na Gradskom stadionu, što pokazuje odlučnost nadležnih da stvore što bolje uslove za bavljenje sportom.

– To su dva velika projekta u oblasti sporta u Bijeljini koja će obilježiti 2019. godinu, ali tu nećemo stati. Izgradićemo istočnu tribinu na Stadionu, teren sa vještačkom travom, i nadamo se da će nam Vlada Republike Srpske ustupiti zemljište za izgradnju velike sportske sale koja će moći da primi nekoliko hiljada gledalaca – dodao je gradonačelnik Bijeljine.

Prema njegovim riječima, iz budžeta Grada Bijeljina izdvaja se oko 1.900.000 КM direktne podrške za sport.

– Ako tome dodamo 900.000 КM za reflektore, 400.000 КM za rekonstrukciju sale u Račanskoj ulici, sredstva za sport u osnovnim školama, riječ je o više miliona maraka. Ipak, mnogo važnije od cifara je to što ulažemo u zdravlje omladine i budućih generacija, što ih odvajamo i sklanjamo od ulice i poroka – smatra Mićić.

Službenik za sport u Odjeljenju za društvene djelatnosti Grada Bijeljina Boro Đokić, koji je prisustvovao dodjeli titule u Briselu, kaže da je čast što se ime Bijeljine našlo među gradovima poput Budimpešte, Malage, Lisabona, Đenove, i drugih gradova koji imaju višestruko bolje razvijenu infrastrukturu u oblasti sporta.

– Gradovi u Evropskoj uniji imaju tri glavna cilja u okviru strateške politike – bavljenje sportom mladih, starijih i osoba sa invaliditetom. Mi smo po povratku iz Brisela odmah održali sastanke sa nekoliko nevladinih organizacija i sugerisali im da svoje buduće projekte prilagode ovim ciljevima – rekao je Đokić, dodajući da će naredne godine biti obnovljena nekad tradicionalna ulična trka za Dan Grada.

Mićić i Đokić su, pored zahvalnosti sportistima, sportskim radnicima i svima koji doprinose razvoju sporta u Bijeljini, posebno zahvalili za podršku u procesu kandidature društveno odgovornoj kompaniji „Sport vision“  iz Bijeljine koja će, kao generalni sponzor, podržati aktivnosti Grada Bijeljina – Evropskog grada sporta za 2020. godinu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Gradonačelnik Petrović potpisao ugovor o nabavci udžbenika za osnovce od petog do devetog razreda

Gradonačelnik Ljubiša Petrović danas se u Gradskoj upravi sastao sa predstavnicima Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, gdje...

Dom zdravlja Bijeljina obavlja davanje četvrte doze vakcine protiv korona virusa

Saopštenje Doma zdravlja Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Obavještavamo Vas da se u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Bijeljina obavlja davanje...

Gradonačelnik Petrović donirao 283 književna djela JU Narodna biblioteka “Filip Višnjić“

Svake godine u okviru Pantelinskih dana Gradska uprava na čelu sa Gradonačelnikom pokloni Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ određen...

PODJELOM DIPLOMA POLAZNICIMA ZAVRŠENA OVOGODIŠNJA ŠKOLA PLIVANJA

Za šezdeset osmoro djece sa područja opštine Lopare podijeljene su diplome o završenoj školi plivanja koju je na...