Zaključci: SDA protiv Srpske i komisija o Srebrenici i Sarajevu

Datum:

Share post:

Glavni odbor SDA smatra da je formiranje komisija Vlade Republike Srpske o Srebrenici i Sarajevu “jedan u nizu pokušaja da se političkim uticajem izmijeni istina o genocidu i ratnim zločinima u BiH”, a da su povratnici u Srpsku izloženi “trajnoj institucionalnoj antidejtonskoj diskriminatorskoj politici i praksi”.

Glavni odbor SDA, uz osudu formiranja komisija, traži da Predsjedništvo BiH, odnosno Ministarstvo spoljnih poslova obavijesti Generalnog sekretara UN o odlukama institucija Republike Srpske kojima se, kako smatraju, nastoje preispitati odnosno revidirati odluke Haškog suda.

Glavni odbor je poručio da će pismeno pozvati ambasade u BiH, čiji su državljani članovi Komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine i Komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. da jasno osude i ograde se od aktivnosti i stavova svojih državljana u komisijama.
Od Savjeta za sprovođenje mira, Glavni odbor SDA zahtijeva izricanje nedvosmislenih stavova o “anticivilizacijskoj, protivpravnoj i antidejtonskoj prirodi i namjeri Vlade Republike Srpske”, a od visokog predstavnika očekuje da donese hitne odluke o poništavanju vladine odluke o formiranju komisija.

“Pozivamo zvaničnike Republike Srpske i susjedne Srbije da se, umjesto pokušaja revizije istorije, konačno suoče sa istinom o počinjenom genocidu i zločinima širom BiH”, naveli su iz SDA.
U još jednom od zaključaka koji se bavi Republikom Srpskom, Glavni odbor SDA navodi da se izloženost povratnika Bošnjaka i Hrvata “trajnoj institucionalnoj antidejtonskoj diskriminatorskoj politici i praksi” naročito ispoljava “sprečavanjem” povratka, zapošljavanja u javnim institucijama, negiranjem genocida i zločina, uskraćivanjem prava na obrazovanje i onemogućavanjem slobodnog imenovanja maternjeg jezika, te “svjesnom radikalizacijom političkih prilika putem javnih istupa najviših zvaničnika Srpske”.

“Glavni odbor SDA smatra da se izvor ovakvog diskriminatorskog i antidejtonskog djelovanja nalazi u nastojanju srpske politike u BiH da političkim sredstvima ostvari ratne ciljeve proklamovane u žDeklaraciji o proglašenju Republike srpskog naroda u BiHž /9. januara 1992. godine/ i žOdluke o strateškim ciljevima srpskog naroda u BiHž /12. maja 1992. godine/, uključujući i stvaranje države srpskog naroda s ove strane Drine”, jedan je od zaključaka Glavnog odbora SDA.
Glavni odbor traži od kadrova SDA u organima zakonodavne i izvršne vlasti da pred domaćim i međunarodnim institucijama odmah počnu osporavanje odredbi u ustavima i zakonima koje smatraju da su diskriminatorske s ciljem postizanja pune konstitutivnost Bošnjaka i Hrvata, ravnopravnosti svih građana u Republici Srpskoj, “a na kraju i do uključivanja Bošnjaka i Hrvata u naziv Srpske”.

TESTNA REKLAMA

“Osuđujemo inertnost i pasivnost međunarodne zajednice, prije svega Kancelarije visokog predstavnika u BiH, u pogledu obaveze sprečavanja diskriminatorskog i antidejtonskog djelovanja vlasti Republike Srpske i pozivamo ih na djelovanje u skladu sa mandatom koji im je dodijeljen Dejtonskim mirovnim sporazumom”, navodi se u jednom od zaključaka Glavnog odbora SDA.

Glavni odbor se danas bavio i imenovanjem Gordane Tadić na poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH, te ocijenio da je time dovršen, kako navode, proces protivustavnog odstranjivanja Bošnjaka sa čelnih pozicija u pravosuđu.
SDA smatra da je u vrijeme dok je Tadićeva obavljala funkciju vršioca dužnosti glavnog tužioca zaustavljen proces sankcionisanja odgovornih za neustavni referendum povodom obilježavanja 9. januara kao Dana Republike Srspske, te da je otpočeo proces masovnog hapšenja i procesuiranja komandanata tzv. Armije BiH.

“To su očigledno bile glavne reference i zasluge za imenovanje Tadićeve na ovu funkciju. Više je nego jasno da je većinski broj članova Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ puki provodilac politika koje Bošnjake žele ukloniti iz vrha pravosuđa i spriječiti da se Tužilatvo BiH odlučnije obračuna sa korupcijom”, ocijenio je Glavni odbor SDA.
SDA poručuje da će tražiti temeljnu reformu pravosudnog sistema BiH i transformaciju VSTS-a i njegovih nadležnosti.
Jedan od zaključaka odnosi se i na Deklaraciju Hrvatskog narodnog sabora, koju je Glavni odbor odbacio, jer smatra da se “negiranjem pravosnažne presude Haškog suda izruguje istina o agresiji na BiH, grubo vrijeđaju žrtve udruženog zločinačkog poduhvata i pokušava revidirati istorija”.

Jedan od zaključaka odnosio se na poziv Domu naroda Parlamenta Federacije BiH da hitno usvoji Budžet FBiH, te da rukovodstvo Doma, ukoliko u roku od sedam dana Dom naroda ne bude konstituisan u novom sazivu, sazove sjednicu u postojećem sazivu radi usvajanja Budžeta.

Iz SDA su poručili da su čvrsto opredijeljeni za formiranje stabilnih parlamentarnih većina na svim nivoima vlasti u BiH, te da budući partneri u vlasti moraju ispunjavati kriterijum poštovanja ustavnih nadležnosti i vladavine prava što podrazumijeva i provođenje važećih zakona i donesenih odluka u vezi sa NATO integrisanjem BiH.

Izvor: glassrpske.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BOGDAN BOĆA RANKIĆ – Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji

Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji. Fudbal je zavolio kao mali dječak i skupa sa svojim...

Advokati u Srpskoj najavili štrajk zbog porodičnog zakona

Advokati u Republici Srpskoj najavili su štrajk ukoliko se iz nacrta Porodičnog zakona ne izbriše odredba koja notarima...

HOŠIĆ, ZVIJEZDA 09: OČEKUJEM DOBRU UTAKMICU IAKO IMAMO 4-5 POVRIJEĐENIH IGRAČA

Ekipa Zvijezde 09 u trećem kolu gostuje ekipi Krupe na Vrbasu. Pred današnjih put šef stručnog štaba Zvijezde...

“RADI U KORIST SDA” Selak poručio da je djelovanje Turkovićeve protivno Ustavu BiH

Postupci Bisere Turković nikako ne odražavaju pravu sliku i stanje u BiH, već je njeno djelovanje isključivo u...