Zahvaljujući novom urbanističkom planu, centar Bijeljine postaje veliko gradilište

Datum:

Share post:

Centar Bijeljine, zahvaljujući prvom urbanističkom planu koji je sredinom šezdesetih godina napravio profesor doktor Vaso Todorović, tadašnji direktor Urbanističkog zavoda u Sarajevu, nije značajnije mijenjan.

Novi plan trebalo bi da odgovori na zahtjeve velikog broja vlasnika zemljišta koji žele svoje parcele dati za izgradnju stambeno poslovnih objekata, ali i onoga što propisuje struka. Izgled centra Bijeljine danas narušavaju pojedine zgrade sa oronulom fasadom. Neke od njih su pod zaštitom države kao spomenici kulture, pa je njihova sanacija, rekonstrukcija i adaptacija vrlo komplikovana.

S obzirom na to da sa njih otpada malter i drugi građevinski materijali, predstavljaju potencijalnu opasnost po prolaznike.

Završetkom kanalizacije, elektrifikacije, izgradnjom nove vodovodne mreže i rekonstrukcijom ulica, stvoreni su uslovi za intenzivnu izgradnju u samom centru Bijeljine. U resorno odjeljenje samo u posljednjih mjesec dana je stiglo petnaestak inicijativa za izdavanje lokacijskih uslova, građevinske dozvole i ostale dokumentacije za izgradnju više porodičnih i stambeno poslovnih objekata.

TESTNA REKLAMA

Da bi se dobila dozvola za izgradnju, moraju se ispuniti određeni uslovi, istakao je načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje grada Bijeljine Miladin Rakić.

Miladin Rakić, Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje grada Bijeljine

“Jedan od uslova za dobijanje dozvole za visoko stambenu izgradnju je obezbjeđeno jedno parking mjesto po stambenoj jedinici, odnosno na toj građevinskoj parceli. Nastojimo rasteretiti javna parkirališta i riješiti taj višegodišnji problem u gradu”, rekao je Rakić.

“Stručni tim prilikom izrade Regulacionog plana nastojao je da uskladi javni i individualni interes”, naglasio je Stevan Čukić iz Direkcije za izgradnju i razvoj grada.  

“Nikada nismo imali inicijativu od vlasnika da se na njegovoj parceli napravi parkovska površina ili nova saobraćajnica. Primjedbe se uvijek odnose na povećanje spratnosti, povećanje gabarita objekta”, kaže Čukić.

Usvajanje novog regulacionog plana raduje i investitore.

Milovan Lukić, vlasnik jedne bijeljinske građevinske firme, kaže da je lokacija prilikom gradnje ovakvih objekata mnogo važna.

“Lakše je prodati stanove i poslovne objekte u centru grada. Ali, lokacija poskupljuje i cijenu jer su visoke rente i naknade za uređenje građevinskog zemljišta. Što se tiče uslova za obezbjeđenje parking mjesta, tamo gdje to nije moguće smanjuje se veličina objekta pa se, na primjer, podrum ili prizemlje pretvara u garažu. U svakom slučaju, važno je da je regulacioni plan stabilan”, kaže Lukić.  

Izvor: blic.rs/noviglas.info

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Dunja Vikšić u FINALU EP u Turskoj

Dunja Vukšić takmičarka BK ’’ Radnik'' iz Bijeljine u finalu kadetskog evropskog prvenstva u Turskoj! Dunja Vuksić je u...

SELAK, SPS: Svi su dobrodošli u Srpsku, ali naš fokus je na domačim privrednicima

Pored uređenja stanja u javnom sektoru i borbe protv korupcije i politizacije institucija, neophodna je podrška realnom sektoru,...

UGLJEVIK: Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme“

Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme" Poštovani sugrađani i saradnici obavještavamo vas da smo završili planirane...

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...