Za proširenje deponije u Bijeljini potrebno 2,5 miliona KM

Datum:

Share post:

Najvažnija investicija bijeljinskog preduzeća “Eko-dep”, koje gazduje regionalnom deponijom, u sljedećoj godini je izgradnja treće ćelije, za šta je potrebno oko 2,5 miliona maraka.

S obzirom na to da se dvije postojeće ćelije bliže kraju svog eksploatacionog vijeka, treća sanitarna ćelija je neophodna, kažu u “Eko-depu” i ističu da je riječ o investiciji koju sami ne mogu finansirati.

– Ćelijama jedan i dva eksploatacioni rok ističe do kraja godine i zbog toga je izgradnja treće ćelije važna za rješavanje odlaganja otpada u dugoročnom smislu. Međutim, za izgradnju je potrebno obezbijediti oko 2,5 miliona maraka, a mi s obzirom na kredite koje imamo i tekuće obaveze, nismo u mogućnosti da sami iznesemo taj posao i najviše se uzdamo u pomoć grada Bijeljina – rekao je direktor JP “Eko-dep” Dragiša Marjanović.

U planu kapitalnih investicija grada Bijeljina za 2019. godinu planiran je novac za izgradnju treće sanitarne ćelije.
– S obzirom na to, nadamo se da će usvajanjem tog dokumenta, ali i gradskog budžeta, biti obezbijeđen novac za treću ćeliju – rekao je Marjanović.

Na regionalnu sanitarnu deponiju u Brijesnici kod Bijeljine godišnje se deponuje oko 30.000 tona otpada.
“Eko-dep” vraća tri kredita koji su podizani za razvoj, unapređenje i osavremenjavanje deponije. Prvi moraju da otplati do 2025, drugi do 2027, a treći do 2028. godine.

Sve to utiče na rentabilnost preduzeća jer je razlika između rashoda i prihoda preduzeća trenutno velika.

– “Eko-dep” godišnje prikupi oko 1,2 miliona maraka prihoda, što nije mali iznos, ali problem predstavlja otplata kredita na koji odlazi oko 800.000 KM. Prostom računicom, ostatak novca nije dovoljan za investiciona ulaganja – kaže Marjanović. Ističe da cijena odlaganja otpada iznosi 40 maraka po toni.

– Na osnovu te cijene otpada sigurno ne možemo napraviti dobar poslovni rezultat i izdvajati novac za neke buduće investicije – naveo je Marjanović.

Manja količina otpada
Dragiša Marjanović ističe da je projektovana količina otpada na bijeljinskoj deponiji oko 70.000 tona, a da se trenutno odlaže skoro upola manje.

– Na bazi podataka od prije desetak godina predviđeno je da količine otpada budu znatno veće nego sada. Tada se računalo da u ovoj regiji živi oko 200.000 stanovnika, uključujući, pored Bijeljine, opštine Teočak i Čelić u FBiH, te Lopare i Ugljevik. Međutim, posljednji popis je pokazao da nemamo toliko stanovnika – rekao je Marjanović.

Izvor: glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Šahovski velemajstor iz Bijeljine Dalibor Stojanović u Izboru za deset najboljih sportista RS

Velemajstor Dalibor Stojanović poslije dugog niza godina ponovo je kandidat Šahovskog saveza Republike Srpske za Izbor deset najboljih...

BIJELJINA: KK „ŠAMPIONI“ – PET MEDALJA U LJUBLJANI

U subotu, 25. novembra u Ljubljani je održan tradicionalni karate turnir „Ljubljana OPEN 2023“. Na turniru je učestvovalo...

BIJELJINA: Održana Edukacija za poslovno usmjeravanje za korisnike projekta „Integralni pristup ka socijalnom uključivanju“

U prostorijama PPK Bijeljina, 27. i 28. novembra održana je Edukacija za poslovno usmjeravanje za korisnike projekta „Integralni...

MINISTAR MINIĆ: Gradonačelnik Bijeljine opet laže! (foto)

-Javnost treba da zna da će od posljednja dva miliona maraka biti isplaćeno 158 korisnika, među kojima je...