Za proizvođače pšenice 500 KM po hektaru

Datum:

Share post:

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Repubike Srpske Boris Pašalić izjavio je da će proizvođači pšenice za jesenju sjetvu na raspolaganju imati po 500 KM pomoći po hektaru, što je iznos veći nego lani.

“Ranije su imali 400 KM, a sada je taj iznos povećan na 500 KM. Za proizvođače kukuruza pripremamo set mjera i naredne godine očekujemo veći agrarni budžet, te mjere za olakšice kod nabavke sjemena i povećane količine za regresirani dizel”, rekao je Pašalić novinarima u Banjaluci.

Komentarišući štetu nastalu od suše, on je naglasio da postoje problemi na terenu, pogotovo u Semberiji, Lijevče polju, te dijelovima Posavine.

“Šteta je najviša na kukuruzu. Naša je procjena, kada gledamo projektovani prinos od 6,8 do sedam tona kukuruza koji smo imali proljetos, sada smo na nekih 4,5 do pet tona, što predstavlja nekih 30 odsto smanjenja prinosa višegodišnjeg prosjeka”, kaže Pašalić.

TESTNA REKLAMA

On napominje da ima parcela koje su u potpunosti uništene, ali i ističe da Ministarstvo ne može proglasiti stanje elementarne nepogode jer nije zahvaćen veći dio Republike Srpske.

Kada je riječ o zabrani izvoza peleta koja je na snazi, Pašalić je naglasio da prioritet mora imati domaća potrošnja.

“Ne razumijem stav proizvođača peleta koji ne žele podmiriti potrebe domaćeg stanovništva. Razvoj ove situacije zavisi od njih i ukoliko omoguće da se naše stanovništvo snadbije peletom, dozvoliće se izvoz, a ako se to ne desi, bojim se da će ta mjera možda biti i produžena”, rekao je ministar poljoprivrede.

On je podsjetio da je dogovoreno da se na teritoriji Republike Srpske pusti 10.000 tona po cijeni od 480 KM plus PDV po toni, te da Ministarstvo prati realizaciju tog dogovora.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Mitrović: Glas za Dodika i Cvijanovićku za mir i stabilnost Republike Srpske

Nosilac liste SNSD-a za Narodnu skupštinu iz Izborne jedinice šest Vojin Mitrović izjavio je da 2. oktobra Bijeljina...

BIJELJINA: PRVI RADNI DAN U VRTIĆU U PATKOVAČI (video)

U vrtiću „Neven“ u Patkovači danas je prvi radni dan, a vaspitači su dočekali prvih dvadest petoro djece...

Predsjednik Bokserskog saveza Srbije podržao Slavenka Ristića

"Slavenko Ristić zaslužuje moju podršku zbog njegovog dugogodišnjeg rada na jačanju odnosa između Srbije i Republike Srpske, ali...

Prof.dr Zlatko Maksimović, osnivač Pokreta Uspješna Srpska: NAŠ PUT JE PUT USPJEŠNIH (video)

Na sinoć održanoj centralnoj konvenciji Koalicije NPS - Pokret Uspješna Srpska - Prva SDS osnivač Pokreta uspješna Srpska...