VUKANOVIĆ: Priče o samostalnosti Srpske su Dodikove dimne bombe (foto, video)

Datum:

Share post:

Dugogodišnje priče sadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o navodnom otcjepljenju Srpske od BiH samo su dimne bombe koje on svake nedjelje baca u javnost, a odgovor ambasade Sjedinjenih Američkih Država dio je njihovog dogovora koji Bosnu i Hercegovinu vodi u NATO, poručio je Nebojša Vukanović, šef Kluba poslanika Liste za pravdu i red u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

-Već više od 15 godina od Milorada Dodika slušamo istu priču o otcjepljenju. Dodik nikada nije bio ozbiljan u svojim namjerama, a izjavama koje daje poigrava se Republikom Srpskom i provocira intervenciju stranaca, rekao je Nebojša Vukanović, komentarišući Dodikovu izjavu da je Srpska spremna da bude samostalna država.

“Svaka intervencija stranaca, svjedoci smo prošlosti, išla je na štetu Republike Srpske, vodila je dodatnoj centralizaciji vlasti i oduzimanju ingerencija Srpskoj. Dodik nema podršku Srbije da se otcijepi, nema podršku Rusije niti bilo koga drugog, sem možda Južne Osetije sa kojom ima neke diplomatske odnose”, ističe Vukanović.

On naglašava da je Republika Srpska preskupo plaćena jer je u nju, kako je rekao, uzidano 30.000 života.

“To što smo dobili u Dejtonu je neprocjenjivo bogatstvo. Imamo mogućnost veta, apsolutnu autonomiju, kulturnu, obrazovnu… imamo finansijsku imovinu koju on uništava svojim zaduženjima, imamo svoju policiju i poreski sistem…”, navodi Vukanović.

On naglašava da je Dodik u posljednjih 17 godina bar 50 puta najavljivao referendum za otcjepljenje Srpske, te ocjenjuje da je poslije toliko godina nepotrebno pitati da li je Dodik ozbiljan.

“On nikad nije bio ozbiljan niti je ikad imao dobre namjere prema Republici Srpskoj i Srbima. On je jedan beskrupulozni makijavelista (čovjek koji ne bira sredstva kako bi došao do cilja) koji se poigrava emocijama ljudi. Ta njegova priča o otcjepljenju je davno postala otrcana. On je sa tom pričom došao na vlast 2006. godine”, podsjeća Vukanović.

Odgovor američke ambasade da separatistička retorika Milorada Dodika i prijetnje otcjepljenjem Srpske od BiH predstavljaju antidejtonsko djelovanje koje je neodgovorno, opasno i štetno za integraciju BiH u evroatlantske institucije, Vukanović ocjenjuje kao dio, kako je rekao, dogovorene igre.

“Dakle, šta je pozadina Dodikovih dogovorenih igara sa američkom ambasadom? On ima zadatak da BiH uskoro formalno povede u članstvo u NATO. Dodik neće raspisati referendum, što je obaveza. Njegovi mentori iz američke ambasade mu kažu: “Ajde Milorade, da mi izmislimo lažni sukob, da to narod lakše proguta. Ajde da te predstavimo kao Srbendu i rusofila, a da ti mi tobože nešto branimo. Ti onda reci da su te prevarili Bakir Izetbegović,  Elmedin Konaković i Borjana Krišto, da su te preglasali i BiH uveli u NATO””, kaže Vukanović.

Vukanović navodi da Milorad Dodik glumi velikog Srbina, a da je istovremeno odgovoran za raseljavanje pola Republike Srpske.

“Uveo je sankcije Rusiji i došao na korak od NATO-a, a sada pilatovski pere ruke od izdaje, dok priča o nekakvom lažnom sukobu sa američkom ambasadom”, ističe Vukanović.

Vukanović je na otvaranju nove kancelarije Liste za pravdu i red u Bijeljini poručio da Milorad Dodik, nakon gubitka vlasti u Srpskoj, neće proći nekažnjeno i da će, kako je rekao, kad tad odgovarati za sva zlodjela koje je počinio ovom narodu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com/rtvbn.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PODRUČNA PRIVREDNA KOMORA BIJELJINA: Održana stručna radionica iz oblasti sajber bezbjednosti (video)

U Bijeljini je održana stručnu radionica pod nazivom ”Sajber bezbjednost i inovativne mrežne tehnologije u industriji – Izazovi...

Šta slijedi nakon što je NS RS donijela Izborni zakon Srpske?

Poslanici većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su u noći sa četvrtka na petak novi Izborni zakon...

VUKANOVIĆ: Ljudi iz Srbije da se ne miješaju u političke prilike u Srpskoj (video)

Nebojša Vukanović, ispred Liste za pravdu i red na NSRS obratio se predsjedniku NSRS, Nenadu Stevandiću, kritikujući činjenicu...

Sergej Barbarez novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Barbarez je naslijedio Savu Miloševića koji nije produžio ugovor nakon što selekcija BiH nije uspjela izboriti plasman na...