Vukanović o rezultatima izbora: Kandidatura Vojina Mijatovića je bila plod dogovora s Dodikom

Datum:

Share post:

Nebojša Vukanović, lider liste Za pravdu i red, komentarisao je za Klix.ba izborne rezultate i poručio da je potrebno ponovo brojati glasove za Narodnu skupštinu RS-a te da će podržati bilo koju vlast na državnom nivou koju ne čine SNSD, HDZ i SDA.

Vukanović kaže da ne može ocijeniti rezultate svoje stranke jer ni dva dana nakon završetka još uvijek nema rezultate izbora te da je nevjerovatno da se 600.000 glasova u RS-u ne može prebrojati za dva dana.

„Ovi izbori su nažalost pokazali da ne postoji ni minimum uslova za normalno odvijanje fer i demokratskih izbora i da nažalost nije važno kako narod glasa nego kako se glasovi broje. U izbornoj noći mi dobijamo rezultate gdje za Parlamentarnu skupštinu imamo preko 15 posto u Banjoj Luci, Trebinju i Hercegovini preko 20 posto, i za Narodnu skupštinu šest ili sedam mandata, da bi jučer odjednom pali na pet, danas na četiri. Kako odlazi koji dan, odjednom neke stranke kojih nije bilo ni u tragovima, mislim na Banjca i Selaka i još neke koje nisu postojali kad su se brojali glasovi odjednom sada kada se unose te stranke prolaze cenzus. SDS pada sa 15 na 13, mi padamo sa sedan na pet ili četiri. Takve stvari su nevjerovatne i nedopustive“, upozorava Vukanović.

Navodi i primjer Bijeljine gdje kaže kako su imali po 10 posto na biračkim mjestima, a onda dolaze sela sa nula posto gdje nisu imali posmatrače.

Ističe kako je zadovoljan jer su kako kaže kao lista sa skromnom kampanjom bez finansijskih sredstava pokazali da sa ugledom u narodu i dobrim ljudima je moguće učiniti čudo.

„U Nevesinju smo imali svako mjesto pokriveno posmatračima i u toku noći naši posmatrači javljaju da uprkos upozorenjima članovima biračkog odbora koji su bili svi iz SNSD-a iznose vani nepotpisane zapisnike i nose u Gradsku izbornu komisiju pa ih vraćaju. Mi smo zvali i oni su rekli to je kod njih praksa. Zvali smo policiju i tek na asistenciju policije ti nepotpisani zapisnici su vraćeni iz Izborne komisije na biračka mjesta“, kaže Vukanović.

Kao jedno od mjesta spominje biračko mjesto u Kilavcima gdje su posmatrači utvrdili da Jelena Trivić ima 122 glasa, a CIK je objavio podatak da ima samo jedan glas.

„Ponašanje Dodika iz izborne noći koji je bio klonuo ramenima i koji nije slavio pobjedu i činjenica da mu niko nije čestitao ni Vučić ni bilo ko pokazuje da nije važno kako narod glasa nego da se pokušaju pokrasti izbori“, kaže Vukanović.

Vukanović govori i da su bile velike zloupotrebe u Zvorniku i Bratuncu, da su se dešavali napadi na njihove ljude i da nisu mogli ući na biračka mjesta, da su se dešavala glasanja bez lične karte i da su članovi biračkog odbora popunjavali listiće.

„Mora da se ponovo ručno prebroje svi glasovi u Republici Srpskoj i treba da se ponovi glasanje u Zvorniku i Doboju jer ovo što je urađeno, ne može se dati privid legitimiteta i priznati rezultati glasova koji su plod nasilja“, kaže Vukanović.

Poručuje kako je negativan reakcijama CIK-a i da CIK žmiri na jedno oko, pilatovski pere ruke prebacujući stvari na SIPU, tužilaštvo i druge institucije.

„CIK je znao šta se radi u Doboju i Zvorniku, da su to Madellini Balkana i morala je na svako mjesto poslati posebnog posmatrača koji će tamo biti čitav dan. Posebno nakon onih ponovljenih ispita koju su pokazali da je 90 posto glasova ukradeno u Doboju,“ upozorio je Vukanović.

Vukanović smatra da je nekažnavanje ranije onih koji su „krali glasove“ dovela do toga da se i dalje ohrabruju takve radnje.

O potencijalnom ulasku u vlast na nivou države, Vukanović kaže da ne zna da li bi bio dio vlasti, ali da će podržati svaku vlast u kojoj se ne nalaze SNSD, SDA i HDZ.

„To je troglava osovina, veliko zlo, ja sam neko uprkos nekorektnom ponašanju, da je Vojin Mijatović pokazao koja je bila njegova uloga iako nije bio presudan. Pokazalo se da je njegova kandidatura bila plod dogovora sa Dodikom, kao i Nenada Nešića. Uprkos nekorektnom ponašanju SDP-a iz Federacije i tajnim dealovima sa SNSD-om, ja sam vodio snažnu kampanju i protiv Bakira Izetbegovića i protiv Dragana Čovića i protiv Dodika. Sva trojica moraju da odu kako bi ova zemlja napravila veliki iskorak. Svakako sam spreman da moj poslanik skupa sa ostalim opozicionim poslanicima podrži da se formira Vijeće ministara u kojem ne bi bilo SNSD-a, HDZ-a i SDA-a“, poručio je Vukanović.

Za rezultate PDP i SDS u utrci za člana Predsjedništva i predsjednika RS-a, kaže da je predlagao i govorio da nije bitno personalno ko će biti kandidati, ali da se nađu pojedinci koji će pokrenut mase i vratiti nadu.

„Ja sam predlagao da podržim listu SDS-a za Parlament BiH, i vidite da sam osvojio jedan mandat, a da je moja lista u Banjoj Luci jača od SDS-a gdje Miladin Stanić nije prošao. Da smo bili skupa SDS bi imao šest poslanika u Predstavničkom domu i da sam ja bio kandidat za člana Predsjedništva oduvao bih Željku Cvijanović i u ovom trenutku ne bi se postavljalo pitanje rezultata izbora. Da smo Jelena i ja bili kandidati rezultati bi bilo drugačiji“, smatra Vukanović.

Vukanoviću je sumnjivo da se i greške koje se otkriju uvijek dešavaju na štetu kandidata opozicije. Kaže kako je od 2.500 izbornih mjesta dovoljno da se ukrade na 100 i da se promijeni izborna volja građana.

„Već godinama sam ogorčen na međunarodnu zajednicu, njeno ponašanje, ipak je BiH protektorat međunarodne zajednice koja ima i visokog predstavnika, a da međunarodna zajednica šuti i dozvoljava ovako nasilje. Dešavali su se čak i napadi na međunarodne posmatrače i da Wigemark i predstavnici Međunarodne zajednice uprkos zloupotrebama daju legitimitet vlasti, snosi odogovornost međunarodna zajednica. Dok svako mjesto ne bude imalo videonadzor i skenere i ne bude stroga kontrola izbornog procesa, ne može se govoriti ni D o demokratskim izborima“, zaključuje Vukanović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: klix.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PODRUČNA PRIVREDNA KOMORA BIJELJINA: Održana stručna radionica iz oblasti sajber bezbjednosti (video)

U Bijeljini je održana stručnu radionica pod nazivom ”Sajber bezbjednost i inovativne mrežne tehnologije u industriji – Izazovi...

Šta slijedi nakon što je NS RS donijela Izborni zakon Srpske?

Poslanici većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su u noći sa četvrtka na petak novi Izborni zakon...

VUKANOVIĆ: Ljudi iz Srbije da se ne miješaju u političke prilike u Srpskoj (video)

Nebojša Vukanović, ispred Liste za pravdu i red na NSRS obratio se predsjedniku NSRS, Nenadu Stevandiću, kritikujući činjenicu...

Sergej Barbarez novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Barbarez je naslijedio Savu Miloševića koji nije produžio ugovor nakon što selekcija BiH nije uspjela izboriti plasman na...