VUKANOVIĆ najviše kažnjavani poslanik u desetom sazivu NS RS

Datum:

Share post:

Nebojša Vukanović, aktuelni poslanik u Klubu SDS-a u Narodnoj skupštini RS (NS RS), dobio je ubjedljivo najviše kazni u prethodne četiri godine kada su u pitanju skupštinska zasjedanja.

Prema podacima koji su “Nezavisnim novinama” dostavljeni iz Etičkog odbora republičkog parlamenta, Vukanoviću je najviše puta oduzeta riječ, poslanik je kome je izrečena najveća novčana kazna, a i jedini  je tribun koji je udaljen iz sale Narodne skupštine.

Tokom prethodne četiri godine (2018-2022), od kada u NS RS sjede poslanici desetog saziva, Etički odbor najvećeg zakonodavnog tijela u Srpskoj donio je ukupno četiri odluke o kažnjavanju izabranih predstavnika građana.

“Novčana kazna izrečena je narodnim poslanicima Miladinu Staniću, Drašku Stanivukoviću i Iliji Tamindžiji u visini od deset odsto od poslaničke plate, te narodnom poslaniku Nebojši Vukanoviću novčana kazna u iznosu od 15 odsto od poslaničke plate”, saopšteno je za “Nezavisne novine” iz ovog odbora. 

Takođe, u još aktuelnom sazivu, a prateći stenograme sjednica, devet poslanika bilo je suočeno s mjerom oduzimanja riječi, a apsolutni rekorder je Vukanović.

“Sankcija oduzimanja riječi izrečena je Nebojši Vukanoviću i to 18 puta, Miladinu Staniću pet puta, Drašku Stanivukoviću četiri, Igoru Crnatku tri puta. Po dva puta riječ je oduzeta poslanicima Jeleni Trivić i Ljubiši Kruniću, a jedanput Nedeljku Glamočaku, Momčilu Antoniću i Srđanu Mazalici”, naveli su iz Etičkog odbora.

Pored navedenog, predsjedavajući u NS RS izrekli su i jednu mjeru udaljavanja sa sjednice, a ona je izrečena Nebojši Vukanoviću, koji za “Nezavisne novine”, komentarišući sve navedeno, poručuje: 

“Nisu me uspjeli ućutkati. Vlast je pokušala da me ukroti, ali ništa im nije pošlo za rukom. Mijenjali su i poslovnik, ali nisu uspjeli. To je jednostavno bio pokušaj gušenja parlamentarizma, a u parlament se, podsjećam vas, ide da bi se iznosili stavovi, jer sama riječ ‘parlare’ znači razgovarati i raspravljati. Međutim, njima ne odgovara da se raspravlja otvoreno o ključnim temama u ovome društvu”, kaže Vukanović.

On ističe da nikada nije imao milosti prema aktuelnoj vlasti, te da se uvijek borio bez kompromisa kako bi ukazao na nedostatke s kojima se suočavaju građani.

“Uvijek sam pogađao u metu. Smetao sam im još od prve sjednice kada sam ih pitao za britanske agente, pa sve do kraja mandata, u toku koga su me na silu izvodili iz skupštinske sale kada sam branio Jelenu Trivić. Gledali su da me što više i finansijski kažnjavaju misleći da će to na mene imati nekog efekta, ali naravno da nije”, naglašava Vukanović, koji poručuje da će u istom ritmu nastaviti i ukoliko uđu u skupštinske fotelje u 11. sazivu.

“Mi ćemo nastaviti borbu. Mislim da je moja lista na ovim izborima ostvarila i možda najimpresivniji rezultat, jer vas podsjećam da smo nastupili bez stranke, bilo kakvih finansija i mašinerije. Išli smo srcem i tako ćemo nastaviti, nećemo praviti nikakve zaokrete, sa mnom su mladi ljudi. Mi ćemo se boriti dok god ovdje ne zaživi pravna država i zakon jednak za sve”, rekao je Vukanović.

I Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS-a u NS RS, smatra da je izmjena poslovnika u ovom sazivu napravljena isključivo da udara na demokratiju.

“Poruka je da opozicija treba da ćuti, a da oni mogu da rade šta hoće. Što se tiče kazne, meni to ne predstavlja nikakav problem. Mislim da se u parlamentima gdje vlada demokratija dešavaju ozbiljnije stvari pa nema kazni, a kod nas je očigledno nastojanje da se demokratija ućutka”, dodaje Stanić za “Nezavisne novine”.

Ilija Tamindžija, poslanik SNSD-a u NS RS, kaže da mu je novčana kazna izrečena zbog opaske koju je uputio drugom narodnom poslaniku, i to van govornice.

“To se odnosilo na moju opasku mimo mikrofona u sali: ‘Znaju li ti kući da si gej?’ Od toga je napravljena scena od strane opozicije u Etičkom odboru i ništa drugo se nije desilo. To su određeni ljudi kojima je trebalo medijsko eksponiranje”, pojašnjava Tamindžija za “Nezavisne novine”.

On takođe smatra da je NS RS u prethodne četiri godine ličila na sve osim na najviše republičko zakonodavno tijelo.

“To je meni treći mandat, ali jednostavno je bilo situacija kada je bilo neprijatno prisustvovati sjednicama, jer su se pretvorile u predstavu za javnost, te lični napad na ljude koji vam ne odgovaraju. Najmanje je bilo borbe za građanina, uglavnom je sve ličilo na ličnu samopromociju”, istakao je Tamindžija za “Nezavisne novine”.

Udaljavanje sa sjednice

Nebojša Vukanović jedanput

Novčane kazne

Nebojša Vukanović 15 odsto od poslaničke plate 
Miladin Stanić 10 odsto od poslaničke plate
Draško Stanivuković 10 odsto od poslaničke plate
Ilija Tamindžija 10 odsto od poslaničke plate

Oduzimanje riječi

Nebojša Vukanović 18 puta
Miladin Stanić 5 puta
Draško Stanivuković 4 puta
Igor Crnadak 3 puta
Jelena Trivić  2 puta
Ljubiša Krunić 2 puta
Nedeljko Glamočić jedanput
Momčilo Antonić jedanput
Srđan Mazalica jedanput
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Juniori KMF ”Radnik MD Shop” pobjedama i stopama svojih starijih kolega

U 12. kolu Premijer futsal lige BiH, uzrast U-19, juniori KMF ’’Radnik MD Shop’’su gostovali u Brčkom, te...

DODIK VUKANOVIĆU: “Treba mi dati orden kakvu budalu trpim čitav dan – idiota koji se zove Vukanović, budaletinu jednu tešku – Ti si jedna...

Narodna skupština Republike Srpske kasno noćas je usvojila Nacrt izbornog zakona Republike Srpske, ali rasprava koja se vodila...

BORENOVIĆ: ”Dodikove brutalne uvrede, primitivizam i laži, pa one nebuloze oko sankcija…sve staje u par riječi…”

Dodik je dodao da se u dopisu obavještajne zajednice navodi da je Vukanović “korisni idiot” i da je...

GOVEDARICA: Izborni zakon Srpske kojim Dodik i njegovi koalicioni partneri mašu, nikada neće biti usvojen

Izborni zakon Srpske kojim Dodik i njegovi koalicioni partneri mašu, nikada neće biti usvojen tvrdi Vukota Govedarica šef Kluba...