Vuk “zabranio” međe, Vasilije Perić na 89. Vukovom saboru u Tršiću kod Loznice

Datum:

Share post:

Zahvaljujući Vuku Karadžiću sačuvano je bogato naše kulturno nasljeđe, koje se, nikad i ničim, ne može da ospori, omeđi ili ukine, poručio je načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić koji je danas prisustvovao  završenoj svečanosti 89. Vukovom saboru u rodnom mjestu, Vuka Stefanovića Karadžića, Tršiću kod Loznice.
-Darovao nam je savršeno pismo, po principu jedno slovo jedan glas, uz vječnu poruku: -Piši kao što govoriš, čitaj kao što je napisano“-rekao je Perić.
Perić je istakao da Ugljevik i Loznica imaju sjajne odnose u svim oblastima života i rada, a posebno u posljednjih desceniju i po.
-Ovo je sada kruna tih dobrih odnosa braće sa dvije obale Drine i komšija, čiji su velikani bili Filip Višnjić, čuveni pjesnik i guslar, rođen u Trnovi, kod Ugljevika, i Vuk Stefanovića Karadžić, otac naše pismenosti i kulture-rekao je Perić.
Perić je zajedno sa gradonačelnikom Loznice Vidojem Petrovićem prisustvovao svečanosti na kojoj je bio i savjetnik za kuturu predsjednika Srbije Dejan Savić.
-Kulturni i duhovni život Ugljevik plus infrastrukturno djelovanje je svijetao primjer ne samo za Republiku Srpsku, već za Srbiju i region. Mi iz Vukovog kraja smo ponosni što Ugljevičani na taj način njegovanjem nacionalne i kulturne baštine praktično slave Vuka i njegovo djelo. Rijetko gdje se tako njeguje ćirilično pismo,  srpska pismenost i stvaralaštvo kao u ugljevičkom kraju, čak i djela iz oblasti kulture, izložbe slika, likovna kolonija u sebi prožimaju i predstavljaju duh Vukovog vremena-rekao je gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.
Ugljevičani su naša braća, naglasio je Petrović.
-Republika Srpska je naša emocija, naša ljubav i veza, kao što smo mi matica za njih i ljubav toliko I mi volimo Republiku Srpsku-poručio je Petrović.
Završna svečanost 89. Vukovog sabora, najveće i najstarije kulturne manifestacije kod Srba, koje su počele u ponedjeljak, održana je podizanjem saborske zastave i „Himnom Vuku“ Stevana Mokranjca.
Čast da o bude saborski besjednik pripala je profesoru doktoru Jovanu Deliću, dopisnom članu SANU, posle pozdravnih reči gradonačelnika Loznice, Vidoja Petrovića.
Odigrana je predstava „Igre Vaska Pope“ povodom stogodišnjice rođenja Pope, po scenariju Kristine Đurković i u režiji Marka Stanića, na ljetnjoj pozornici kraj Žeravije.
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

MIGRANTI u Bijeljini – Sve ih više i u Hercegovini

Migranti su opet zaprijetili granicama BiH. Zadnjih dana sve više naviru na sjeveroistoku i sjeverozapadu. Graničari kažu da...

PETROVIĆ: ’’Sistem te laže, ne veruj šta ti kaže, ovaj život je borba, od rođenja do groba, zato ustani odmah!’’

Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa i Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića organizovali su mirne proteste...

MALETIĆ otvorio danas Međunarodni poljoprivredni simpozijum „Agrosim 2022“

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Maletić otvorio je danas Međunarodni poljoprivredni simpozijum „Agrosim 2022“ na kojem učestvuju stručnjaci iz...

LOPARE: JOVANI – SLAVA CRKVE U TOBUTU

U Tobutu kod Lopara obilježen je praznik Začeće Svetog Jovana Krstitelja – Jovani, krsna slava tobutske crkve Svetog...