Vujo Marković, predsjednik OO Socijalističke partije Ugljevik i odbornik u Skupštini opštine Ugljevik gostovao je u emisiji „Oko u Oko“, portala Dešavanja u Bijeljini.

Marković je govorio o trenutnom stanju u opštini Ugljevik, djelovanju Socijalističke partije i drugim problemima sa kojima se „bori“ Socijalistička partija u Ugljeviku.

Kakav je status SP u lokalnom parlamentu Ugljevika?

Želim naglasiti da je SP u ovom trenutku jedna od rijetkih stranaka koje djeluju opoziciono u Skupštini opštine Ugljevik. U SO Ugljevik koaliciju i skupštinsku većinu čini, mogu reći, jednim dijelom neprirodna koalicija koju čine SDS, SNSD, PDP, SDA, NDP i jedan dio Demosa.

Koju funkciju vi obavljate i gdje ste zaposleni?

Prvenstveno, obavljam funkciju direktora OŠ “Filip Višnjić” u Donjoj Trnovi i odbornik u SO Ugljevik, izabran na lokalnim izborima na listi Socijalističke partije, a predsjednik sam OO i član Glavnog odbora Socijalističke partije.

Kako je prošla inicijativa SP o opozivu načelnika u Ugljevika?

Paralelno je tekla inicijativa za opoziv načelnika Grada Bijeljina. U tom trenutku smo dobili saznanja da se priprema kreditno zaduženje Opštine Ugljevik, što nas je podstaklo na inicijativu, odnosno, da krenemo u tom pravcu i bilo nam je logično i mislim da je bilo mnogo logičnije da se krene u opoziv načelnika Opštine Ugljevik nego što je to u Bijeljini. Ne sporim ni u Bijeljini što je to urađeno, naravno, neki su mislili da je to možda dobar put. Mislim da je politički mnogo zrelija ideja bila za pokretanje inicijative za razrješenje načelnika Opštine Ugljevik, imajući u vidu da Opština Ugljevik prvenstveno ima visok nivo dugovanja po svim osnovama, zatim ta inicijativa o kreditnom zaduženju nas je dovela u poziciju da pokrenemo inicijativu opoziv načelnika Opštine Ugljevik. Međutim, nismo dobili podršku naših koalicionih partnera na nivou Republike Srpske, prvenstveno SNSD-a, gdje smo ih nekoliko puta pozivali na sastanak. Nisu se odazvali i nisu se udostojili da dođu na taj sastanak. Nakon toga smo mi odlučili da ih pozovemo da dođu kod nas u partiju na sastanak. Tog dana sam dobio poziv od predsjednik OO SNSD koji mi je rekao da ne mogu taj dan, te su odgodili za sljedeću sedmicu, uz obećanje da će se javiti. Nakon toga sam ga opet zvao, nije se javljao. Poslao sam mu poruku na koju je odgovorio da ćemo održati sastanak, ali do njega nikad nije došlo i praktično ta inicijativa nije došla na red, nije o njoj raspravljano u parlamentu.

Kakve dalje odnose očekujete sa SNSD, s obzirom da nije došlo do sastanaka i dogovora?

Na lokalnom nivou trenutno nemamo korektan odnos, niti saradnju, ali ne mogu reći da je to na nivou Republike gdje postoji jedan lijep i korektan odnos, ima vjerovatno problema, ali mislim da predsjednici SP i SNSD imaju jednu izuzetno dobru saradnju i korektne odnose. Međutim, to u Ugljeviku trenutno nemamo. Prvenstveno, iznenadilo me je ponašanje pojedinih članova SNSD, kada sam na sjednici SO Ugljevik koja je održana u petak, predložio da se za slavu Opštine, zlatna značka dodijeli članu predsjedništva, gospođi Željki Cvijanović i obrazložio sam to činjenicom da je ona bila predsjednica Vlada kada su odobrena sredstva RiTE Ugljevik za izgradnju Sistema odsumporavanja, jer znamo da nije bilo tih sredstava i da nije sagrađeno to postrojenje, već od 1.januara ove godine RiTE Ugljevik ne bi radila i Opština Ugljevik ne bi imala rentu. Otprilike, 5-6 miliona godišnje Opština Ugljevik dobija koncesione naknade od RiTE Ugljevik za proizvodnju električne energije i zato što je ona generalni pokrovitelj festivala harmonika u Ugljeviku, takođe je kao predsjednik Republike dala jedan veliki doprinos za izgradnju pješačke staze koja je koštala oko 300.000KM, međutim, stvarno me iznenadilo da predsjednik Skupštine koji dolazi iz SNSD nije taj prijedlog dao čak ni na glasanje.

Koji je stav SP o kreditnom zadusenju Ugljevika?

Mi smo se oglasili o koracima, što se tiče zaduženja Opštine Ugljevik i SP je u startu bila protiv toga. Ukoliko dođe do toga, mi smo rekli koje korake ćemo preduzeti. Krenućemo u osporavanje. Prvenstveno, na sjednici SO došlo je to na red, ja sam tražio da se ta tačka skine sa Dnevnog reda. Rekao sam zašto, koji su razlozi, a i odluka smatramo da nije urađena u skladu sa zakonom. Međutim, predlagač to nije uradio. Izglasana je ta odluka i rukovodstvo OO SP, nas jedanaest je pokrenulo inicijativu pred Ustavnim sudom za osporavanje te odluke. Nekoliko puta na sjednicama načelnik Opštine nas je izvjestio da je ta inicijativa pokrenuta i da oni idu u tu proceduru, zato što moraju da izvršavaju odluke Skupštine. To me baš zaintrigiralo, recimo, neke odluke Skupštine moraju da se izvrše, a plan kapitalnih investicija koji je usvojen 2019.godine, još mnogo toga nije implementirano i sprovedeno, a ovo ima neku ubrzanu proceduru pa se stvarno sa razlogom pitam zašto je to tako.

Zašto ste se odlučili za pokretanje inicijative za raspuštanje SO Ugljevik?

Želim da naglasim da SO Ugljevik 2022.godine je loše radila, četiri ili pet sjednica je održano u toku cijele godine. Od januara do septembra održana je jedna sjednica i jedna vanredna. Pošto imamo zakonsku klauzulu da rok između održavanja dvije Skupštine ne smije biti veći do 60 dana i da se u tom periodu moraju održavati sjednice Skupštine, uočili smo da se program rada Skupštine koji smo usvojili  – ne poštuje. Uglavnom se probije taj rok od 60 dana. Pretposljednja Skupština je održana 6. Jula, a posljednja je održana u petak, 6.oktobar, znači to je razmak oko 90 dana. Klauzula u Zakonu o upravi i lokalnoj samoupravi da ukoliko se u roku od 60 dana ne sazove Skupština da se pokrene inicijativa prema Vladi, a Vlada prema Skupštini da se raspusti lokalni parlament i da se ide u naredne izbore.Mi smo u petak na sjednici predložili da se donese tačka Dnevnog reda, da se raspusti lokalna skupština i da idemo u prijevremene izbore, međutim ovaj Prijedlog odluke nije ispoštovan i tačka Dnevnog reda nije uvrštena. Vidimo da to nekome ne odgovara.

Koji su dalji planovi, kako ćete nastupiti u odnosu sa Skupštinom?

Mi smo uputili incijativu prema Vladi RS, ako ne bude odgovora, uputićemo urgenciju. Insistiraćemo na tome.

Šta je to što najviše zamjerate SO Ugljevik?

Ovdje je na djelu jedan traljav rad. Imamo pravo na odbornička pitanja i odgovor. Polovinu pitanja koja postavimo ne dobijemo odgovor. Razumijem ako su politička pitanja, pa se ne odgovori, ali nikako ne mogu da razumijem kada sam na prošloj sjednici uputio pitanje koje se odnosi na to da je Opština Ugljevik jedina u regiji koja nema formiran tim za borbu protiv nasilja u porodici. Uputio sam odborničko pitanje na prošloj sjednici da li postoji mogućnost da se to uradi, prvenstvno da vidimo da li ima prema djeci nasilja u porodici i članovi tog tima su predstavnici Doma zdravlja, policije, škola i Tužilaštva. Bijeljina je to blagovremeno uradila i to dobro funkcioniše. Dobijamo zahtjeve i pitanja od ministarstva, predsjednika Aktiva direktora kako funkcioniše – mi taj tim nemamo formiran. Znači, ne odgovara se na odbornička pitanja. Moj kolega Radovanović je postavio odborničko pitanje još u decembru, koliki je dug Opštine Ugljevik po svim osnovama – još nije dobio odgovor. Ali prvenstveno me boli što se ne vodi računa o bitnim pitanjima, kao što sam spomenuo, Tim za borbu protiv nasilja u porodici.

Zašto se održavaju protesti u Ugljeviku?

Prije desetak dana je održan protest u Ugljeviku ispred Opštine Ugljevik i zgrade RiTE Ugljevik. Prije toga je prethodio jedan sastanak i okupljanje građana u Ugljevik Selu. Tamo ljudi imaju problem sa infrastrukturom, u 21. vijeku živimo, a klizišta su odsjekla put, imamo problem sa vodosnadbjevanjem. Prošle godine jedna od rijetkih sjednica koja je održana u avgustu, precizirano je da zajedno sa RiTE Ugljevik se finansira izmještanje tog regionalnog puta kroz Ugljevik Selo i sanaciju vodovoda. Čini mi se oko da je finansiranje projekta iznosilo oko million i po. To je trebalo oko 70% da plati RiTE Ugljevik i opština oko 30% i zadužena je opština da provede proceduru Javne nabavke. Taj put danas – još nije završen. Dio sredstava je RiTE Ugljevik platila, procedura Javne nabavke je davno provedena, međutim, još nije realizovana odluka. Načelnik kaže da to treba da uradi RiTE Ugljevik. Međutim, moramo imati u vidu da opština Ugljevik svake godine dobija rentu između pet i šest miliona od RiTE Ugljevik. U obavezi su da taj dio ulože u infrastrukturu i da nemamo taj problem. Kada je riječ o RiTE Ugljevik, stvarno vidim napore sadašnjeg direktora da se poboljša poslovanje, što je čovjek i uradio, ali ne može sve probleme da riješi u kratkom roku, on je tu tek par mjeseci. Na sjednici Skupštine, kada je bila tačka realizacija akata sa protekle sjednice, kaže načelnik da je za to kriv Petar Đokić iz razloga zato što je Petar Đokić 2013.godine išao sa njim na eksproprijaciju. Prvenstveno, to nije istina, jer Petar Đokić 2013.godine uopšte nije bio ministar energetike, nego ministar rada. Tada je bio ministar Željko Kovačević. Onda je načelnik rekao, “jeste možda je druga godina, 2014. Išli smo ja i Žiko Krunić sa Petrom”. Međutim, ni to nije tačno. Drugo, neku neposrednu i odlučujuću ulogu u eksproprijaciji uopšte nema ministar, to imaju organi preduzeća, uprava preduzeća, nadzorni odbor i tek kada dođe na sjednicu Skupštine akcionara i na saglasnost ministru, sve što su uputili i što se tiče eksproprijacije, on je odobrio. Tako da to nije tačno i takođe je načelnik rekao da je kriv izvršni direktor za finansije zato što nije platio. Demantovao sam ga i opet demantujem da za to stanje nije kriv izvršni direktor, zato što ne može on sam da plati. Svaku odluku mora da donese uprava, a on može samo zajedno sa direktorom da potpiše virmanski nalog.

I na kraju, ko je kriv za lošu infrastrukturu u Ugljeviku?

Mi smatramo da najveću odgovornost ima lokalna zajednica.

Zašto nema audio prenosa sa sjednica SO Ugljevik?      

Mišljenja sam da audio prenosa posljednje dvije Skupštine nema dobrim dijelom, jer se lokalna vlast plaši istine, odnosno da će građani Ugljevika čuti istinu koju iznose odbornici opozicije, prvenstveno odbornici Socijalističke partije – stanje u budžetu, kakvo je stanje, šta se dešava na sjednicama Skupštine, o čemu se govori, o čemu diskutujemo…

Koliko je, trenutno, dužna Opština Ugljevik? 

Nismo dobili odgovor. Postoje mišljenja da po svim osnovama dug iznosi nekih 17 miliona, ali nemamo precizan odgovor na odborničko pitanje koje je još u deembru upućeno opštinskoj administraciji.

Da li SP jača u Ugljeviku i da li bilježi rast novih članova?

Želim da se pohvalim ovom prilokom – SP Ugljevik u ovoj godini doživljava preporod i novi uspon. Moram naglasiti da smo u protekloj godini ostvarili najbolji izborni rezultat otkako SP postoji u Ugljeviku. Naš kandidat Branislav Đokić za poslanika u NS je na listi SP bio treći po broju osvojenih glasova. Prvi je naš predsjednik Petar Đokić, drugi aktuelni poslanik Zoran Kokanović i treći Branislav Đokić. Moram da naglasim da u ovoj godini veliki broj članova pristupa SP što smo svjedoci, a i objavljujemo na društvenim mrežama i medijima. Posebno smo iznenađeni da veliki broj bivših članova SNSD pristupa SP. Imamo situaciju da su do sada tri predsjednika mjesnih odbora SNSD pristupila SP. U neformalnom razgovoru sa njima u njihovom pristupanju, rekli su da to čine, a to je posebno istakao Boćo Nikolić, koji je rekao da je od 1999. godine u SNSD i, da je htio da ide sa SDS i Vasilijem Perićem, da bi otišao tad ili se kasnije priključio. Rekao je da je protiv te politike SDS i da je SP stranka koja glasno govori “NE” toj politici i iz tog razloga se odlučio da pristupi SP. Uglavnom svi članovi koji pristupaju iznose iste stavove. Znam kakvo je stanje u SP – pozitivno je, a kakvo je stanje u lokalnog SNSD ne želim da dam sud – to oni najbolje znaju.

Da li se kadrovi SP suočavaju sa pritiscima zbog opozicionog djelovanja?    

Naše pokretanje inicijative pred Ustavnim sudom za ocjenu ustavnosti odluke o kreditnom zaduženju, u okviru pojedinaca u lokalnom SNSD je negodovano. Zbog toga i našeg opozicionog djelovanja, ovih dana je na tapetu Branislav Đokić koji je bio naš predsjednik Izvršnog odbora OO SP i predsjednik Statutarne komisije SP, koji je na RiTE rukovodilac Službe za korporativno upravljanje. To je jedan od najboljih i najperspektivnijih pravnika, ne na TE, nego u Elektroprivredi Republike Srpske koji je ujedno položio i pravosudni ispit i advokatski i stečajni upravnik in a novosadskom Univerzitetu doktorant… i zbog takvih poteza, odnosno našeg djelovanja, imamo česte zahtjeve od pojedinaca prema direktoru Cvjetinoviću da ga razriješi s tog mjesta. Najnovija informacija je da je jedan od najboljih doktora u Ugljeviku Dušan Ilić, divan čovjek, divan ljekar, divan roditelj, koji je zaposlen u Domu zdravlja i ima šansu da ode da radi i u Bijeljini i druge ponude… odabrao je Ugljevik da ostane. On je otac dvoje djece studenata koje školuje na beogradskom Univerzitetu, supruga mu je nezaposlena, član je Nadzornog odbora sestrinskog preduzeća RiTE Ugljevik – Termonove. Imamo najave da zbog našeg djelovanja, biće razriješen. Poručujemo im da nećemo posustati i da će nas to samo više podstaći da jače i snažnije i energičnije djelujemo. Nama nije teško izaći na kraj sa svim tim pritiscima, nećemo podleći nijednom pritisku.

Planirate li izaći na lokalne izbore?                                                        

Naravno. OO SP Ugljevik planira da na naredne lokalne izbore izađe sa punom listom i svojim kandidatom za načelnika opštine. Imamo više imena koja su u opticaju za kandidate za načelnika, neka sam već i pomenuo po raznim osnovama, ali ćemo ipak utvrditi koje ime i ličnost je najpogodnija da najbolje prezentuje i postigne najbolji izborni rezultat kako bismo pobijedili na narednim lokalnim izborima. Izbor smo suzili na četiri imena i vrlo brzo ćemo, već do kraja godine, izaći sa saopštenjem za kandidata za načelnika.

Zašto ste odlučili prije 4 godine da izađete iz lokalne vlasti sa Vasilijem Perićem i da li ste imali pozive da budete dio Skupštinske većine?   

SP je od 2012. do 2020. godine bila u koaliciji sa Vasilijem Perićem. Prvo je odbornik u SO bio Dušan Ilić, od 2012. do 2016. Godine, od 2016. do 2020. godine sam bio ja. Mi smo se na to odlučili zbog nepoštovanja skupštinskih odluka i projekata koje je SP uputila. Moram reći da se načelnik oglupio o naše stavove, čak je naše projekte usvojila Skupština na sjednicama – kapitalni projekti, projekti u kapitalna ulaganja, međutim, Služba za javne nabavke i načelnik opštine nisu za te projekte ni raspisali javnu nabavku. Zašto ćete pitati njih. Ne znam zašto. Moram naglasiti da ja nisam bio na čelu SP, predsjednik OO koji je SP uveo u koaliciju sa SDS, ali sam bio predsjednik OO i na čelu odbora kada smo izašli iz te koalicije. Imali smo pozive da uđemo u lokalnu vlast, prvenstveno nas je načelnik pozvao na zvanični sastanak u januaru 2021. godine, naša delegacija je otišla na taj sastanak kojem sam i ja prisustvovao. Branislav Đokić je postavio pitanje šta mi mislimo u Ugljeviku… u Loznici se prave hale, fabrike, zašto to mi nemamo, a imamo budžet da damo podsticaj. Jedini odgovor je bio da će se praviti fabrika bazena u Zabrđu. O tome se dugo priča, a od toga još nema ništa. Nismo bili zadovoljni tom koncepcijom, ponuđenim odgovorima. Iz privatnih razloga, nisam bio prisutan na sastanku ni kada je SP donijela odluku da više ne bude u vlasti sa gospodinom Perićem na čelu.

Da li imate podršku predsjednika i rukovodstva SP za opoziciono djelovanje na lokalu?

Čuju se špekulacije da radimo samovoljno kao hajduci. Naprotiv, sve naše stavove opozicionog djelovanja uglavnom usaglasimo sa našim predsjednikom i imamo njegovu podršku. On je došao na druženje za Dan žena kada je on lično rekao da on podržava i stoji iza nas kada smo pokrenuli inicijativu za razrešenje načelnika i mnoga brojna pitanja. Imamo podršku za naš rad i vidimo da nas on ispoštuje, da bude prisutan koliko mu vrijeme dozvoli.

Zašto po Vašem mišljenju nije opstala koalicija formirana u februaru 2022. godine?

Ona nije opstala zato što su pojedinci stavili lične interese ispred opšteg interesa. Neću reći da je to slučaj sa SP i u ime SP. Mi smo, naprotiv, ustupali pozicije koje su bile naše, da bi to zaživjelo, a mislim da u tom periodu rađanja koalicije SNSD i SDS je doprinijelo tadašnje djelovanje lokalnog DEMOS.

Šta je to što najviše zamjerate načelniku Opštine Ugljevik?

Prvenstveno oglušavanje o zahtjeve, rješavanje problema, lose finansijsko stanje u Opštini Ugljevik, novo kreditno zaduženje od 7 miliona KM i to nas je podstaklo da krenemo tim putem i što mu najviše zamjerimo.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име